Vsaka druga Slovenka je od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja

STA/J.V.
08.06.2019, 18:13
0
25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad dekleti in ženskami. Na ta dan se vrstijo pozivi k takojšnjemu končanju tovrstnega nasilja, ki sodi med najhujše kršitve človekovih pravic, nanj pa bi morali opozarjati tudi preostalih 364 dni v letu.

V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno približno 1600 žensk letno doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo povprečno približno 200 letno.
V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno približno 1600 žensk letno doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo povprečno približno 200 letno.FOTO: iStockphoto

Mednarodni dan boja proti nasilju nad dekleti in ženskami, 25. november, bo pod geslom Pobarvajmo svet v oranžno, ki je barva kampanje ZN proti temu nasilju. Z njim bodo začeli akcijske dneve, ki bodo potekali do 10. decembra. "Med stotimi danes rojenimi deklicami jih bo 30 v svojem življenju doživelo nasilje. Če tega ne želimo, bomo morali začeti razmišljati in delovati drugače: pokažimo storilcem, da njihovega vedenja ne podpiramo," je pozvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiKsenija Klampfer. "Večino nasilja ženske doživljajo tam, kjer bi se vsi ljudje morali počutiti najbolj varno – doma," so navedli na ministrstvu. A nasilje ni omejeno na dom, so dodali. Po njihovih besedah so v delovnih okoljih žrtve spolnega nadlegovanja, na spletu pa izpostavljene spletnemu zalezovanju in trpinčenju.

PREBERI ŠE
5 razlogov, zakaj ženske ostajajo v nasilnih razmerjih

Nasilje v preteklosti po opozorilih babic in zdravstvenih tehnikov povečuje tveganje za nasilje v nosečnosti.
Nasilje v preteklosti po opozorilih babic in zdravstvenih tehnikov povečuje tveganje za nasilje v nosečnosti.FOTO: iStockphoto

Zavedanje o posledicah nasilja nad ženskami slabo

Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami slabo, napačne predstave so še vedno globoko zakoreninjene. Družba še vedno porazdeli odgovornost za nasilje med storilca in žrtev. Veliko otrok in mladih meni, da fant, ki udari dekle, tako samo izkazuje, da mu je všeč. Veliko ljudi ocenjuje, da je ženska sama kriva, če doživi posilstvo, in da je spolno nadlegovanje na delovnem mestu samo izmišljotina žensk brez smisla za humor, opozarjajo na ministrstvu.

Tehnološki razvoj je po njihovih besedah s sabo prinesel novo vrsto nasilja – nasilje na spletu. Svarijo, da je tudi tukaj vrsta napačnih predstav – od tega, da takšno nasilje nima posledic in da je vse skupaj samo zabava, do tega, da lahko slepo zaupamo, da je oseba na drugi strani zaslona res to, za kar se izdaja.

PREBERI ŠE
'Ko sem mu rekla, da želim domov, je zaklenil avto.'

Življenje brez svetovnega spleta je v 21. stoletju po ministričinih besedah v naši kulturi nepredstavljivo."Dekleta in ženske, ki tam doživljajo vdore v zasebnost, ustrahovanje, seksistične in žaljive komentarje, zlorabo svojih intimnih fotografij ali posnetkov, spleta ne morejo uporabljati varno," je poudarila. Po njenih besedah številne od njih spleta sploh ne upajo več uporabljati. "To omejuje njihovo pravico do informiranosti in izražanja mnenj ter stališč. Prav tako posega v njihovo pravico biti aktivne državljanke," je izpostavila.

PREBERI ŠE
Vas je ob partnerju kdaj strah?

Nasilje v preteklosti povečuje tveganje za nasilje v nosečnosti

Nasilje v preteklosti po opozorilih babic in zdravstvenih tehnikov povečuje tveganje za nasilje v nosečnosti. Po raziskavi, ki so jo pred štirimi leti izvedli na Ginekološki kliniki v Ljubljani, je polovica žensk, vprašanih med bivanjem v porodnišnici neposredno po porodu, do svojega 31. leta že doživela neko obliko nasilja. Štiri od desetih žensk še vedno trpijo zaradi posledic nasilja v preteklosti, najbolj zaradi spolnega nasilja.

V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno približno 1600 žensk letno doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo povprečno približno 200 letno.
V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno približno 1600 žensk letno doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo povprečno približno 200 letno.FOTO: iStockphoto

Nasilje v nosečnosti vpliva na reproduktivno zdravje žensk, saj je povezano z večjim številom umetnih in spontanih splavov, poveča pa se tudi tveganje za prezgodnji porod in zastoj rasti ploda v maternici. Šest odstotkov žensk, sodelujočih v raziskavi, je v nosečnosti in ob porodu občutilo nasilje zdravstvenih delavcev, še opozarjajo pri zbornici zdravstvene in babiške nege – zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

V Sloveniji je po raziskavi iz leta 2010 vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja.

PREBERI ŠE
Tako nevarno je delo nočne hostese v Sloveniji

V EU je bila vsaka tretja ženska od dopolnjenega 15. leta starosti žrtev spolnega ali fizičnega nasilja, vsaka 20. je bila posiljena, vsako peto pa so zalezovali. Vsaka deseta je bila žrtev spletnega nasilja, je pokazala raziskava Agencije EU za temeljne pravice.

ZN opozarjajo, da je več kot ena tretjina žensk po svetu v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom starosti.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki.

S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

PREBERI ŠE
'Zagrozil mi je, da me bo polomil, če mu bom delala sramoto'

Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami slabo, napačne predstave so še vedno globoko zakoreninjene.
Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami slabo, napačne predstave so še vedno globoko zakoreninjene.FOTO: iStock

Rešitev bo morda že obisk pri zakonskem svetovalcu, ki vama bo pomagal prepoznati vedenjske vzorce, toda če bo vaš predlog sprejet z neodobravanjem in še hujšim nasiljem, se morate obrniti na center za socialno delo ter interventne službe, kjer vas bodo seznanili z obstoječimi oblikami pomoči. Začasno bivanje v varnem okolju, podporo pri reševanju eksistenčnih vprašanj in strokovno pomoč v primerih nasilja nudijo varne hiše, zavetišča, zatočišča in materinski domovi in krizni centri za otroke in mladostnike.

Za to, da boste zapustili partnerja, boste potrebovale veliko poguma, toda s svojim dejanjem boste odprle novo poglavje v svojem življenju, ki bo vam in vašim otrokom omogočil lepše življenje in svetlejšo prihodnost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.