Zakaj mu je druga bolj všeč kot jaz?

Ana Čertanec
17.07.2018, 7:34
0
Verjetno se je že vsakdo spopadel z okoliščinami, da je bila našemu potencialnemu partnerju ali morda celo partnerju druga oseba bolj všeč kot mi. Pri tem se praviloma vprašamo, zakaj mu mi nismo dovolj všeč, zakaj se, če bi lahko imel nas, odloči za nekoga drugega.

Ne moremo izbirati, v koga se bomo zaljubili, srce pove svoje, pogosto izbere nekoga, za katerega si nikoli ne bi predstavljali, da bomo z njim.
Ne moremo izbirati, v koga se bomo zaljubili, srce pove svoje, pogosto izbere nekoga, za katerega si nikoli ne bi predstavljali, da bomo z njim.FOTO: iStock

Praviloma začnemo gledati vase, se spraševati, kaj je narobe z nami, se primerjati z drugo osebo in iskati v sebi napake. Resnica je načelno popolnoma drugačna. Z nami ni nič narobe, druga oseba je preprosto drugačna, takšna, ki mu bolj ustreza. Enostavno mu bolj odgovarjajo fizične in karakterne lastnosti nekoga drugega. Proti temu ne moremo narediti ničesar, saj se ljubezen ne ozira na naše želje.

PREBERI ŠE
Zakaj kljub razočaranjem ne smemo obupati nad ljubeznijo?

Ne moremo izbirati, v koga se bomo zaljubili, srce pove svoje, pogosto izbere nekoga, za katerega si nikoli ne bi predstavljali, da bomo z njim. Pri tem veliko vlogo igra privlačnost, o kateri sem že spregovorila v enem izmed prejšnjih člankov. Do človeka čustva preprosto imamo ali pa nimamo, ne moremo se prisiliti v to, da bi jih imeli oziroma da jih ne bi imeli. Lahko je nekdo eni osebi noro privlačen, druge pa sploh ne bo pritegnil. To je igra na srečo, ruleta, včasih zadenemo, včasih žal ne.

Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.
Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.

Biti z osebo, ki si nekoga drugega želi bolj kot nas, je nesmiselno. Vsak naj v svojem življenju dela to, kar si želi. Ne glede na to, kako težko nam je, moramo tako osebo izpustiti iz svojih misli. Zaslužimo si, da nas partner obožuje. Morda se enkrat položaj obrne, ampak v tem trenutku je tako, in to moramo sprejeti. Sprejeti takšno mišljenje pa je precejšen izziv, saj nam zavrnitve zaradi druge osebe načnejo ego, počutimo se ranjene. Pojavijo se nam številne negotovosti in strahovi. Začnejo se lahko naši notranji boji o tem, ali smo dovolj dobri ali ne, kar lahko povzroči probleme s samozavestjo. Takega razmišljanja se je treba čim prej otresti in začeti verjeti vase.

Pri sebi moramo priti do zaključka, da osebe, ki nam ne vračajo pozornosti, ki jim jo namenjamo mi, niso vredne našega časa. Najbolje jih je pustiti in se prenehati ukvarjati z njimi. To je včasih zares težko, vendar moramo vedeti, da bo, ko bomo spoznali pravo osebo, ta naredila vse, da vzbudi in ohrani zanimanje v nas. Partner nas mora občudovati, dati nam mora občutek, da smo posebni zanj. Vprašajte se, ali bi sploh želeli biti s človekom, ki mu je nekdo bolj všeč kot vi. Kakšne občutke bo v vas vzbudilo, da se je partner zadovoljil z vami, čeprav si bolj želi nekoga drugega?

PREBERI ŠE
Do kod se partnerju prilagajati in kje potegniti črto?

Bistveno je zavedanje, da se lahko zgodba odvije v obe smeri in da na čustva ne moremo vplivati. Iz tega razloga je nesmiselno gojiti jezo do nekoga, ker ni razvil čustev do nas ali so ta popustila. Vse to je del življenja. Lahko pa vplivamo na to, kako boleč bo zaključek zgodbe za partnerja. Partnerju lahko omogočimo lažji zaključek zgodbe, če jasno izrazimo svoja čustva. Iskreno mu moramo povedati, kakšno je stanje, in resnice ne prekrivati z lažmi. Laži zgolj ustvarjajo zmedo in človeka spravljajo v negotovost.

Naša zveza se ne konča zaradi druge osebe, ampak zato, ker se s partnerjem enostavno ne ujemamo dovolj. Če bi se, bi bili skupaj in živeli srečno življenje. Prej ko to sprejmemo, lažje lahko živimo. Dlje kot se ukvarjamo s tem, bolj nas začne preganjati občutek negotovosti. Zaupati moramo vase in verjeti, da nas nekje čaka tisti, za katerega bomo mi pravi. 

PREBERI ŠE
Ana Čertanec: 'Mar ljudje res tako zelo potrebujemo nekoga, da ne znamo več biti sami?'

Bistveno je zavedanje, da se lahko zgodba odvije v obe smeri in da na čustva ne moremo vplivati.
Bistveno je zavedanje, da se lahko zgodba odvije v obe smeri in da na čustva ne moremo vplivati.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.