Kako zdrava so v resnici jabolka?

J.V.
13.08.2019, 7:45
0
Jabolko na dan prežene zdravnika stran. Pregovor, ki smo ga že vsi neštetokrat slišali. Pa ste se kdaj vprašali, ali drži? Strokovnjaki trdijo: da!

Na univerzi v Los Angelesu ugotavljajo, da je lahko le eno zaužito jabolko na dan ključnega pomena pri izgubi telesne teže. 
Na univerzi v Los Angelesu ugotavljajo, da je lahko le eno zaužito jabolko na dan ključnega pomena pri izgubi telesne teže. FOTO: Thinkstock

Jabolka so se znašla na drugem mestu najbolj uživanih sadežev, takoj za bananami. Glede na njihove številne pozitivne lastnosti nas to pravzaprav ne preseneča. Poleg tega, da so odličen vir energije in zdravilnih snovi, pomagajo tudi priizboljšanju odpornosti telesa, pomembno vlogo pa imajo še pri preprečevanju številnih obolenj. Lupina jabolka vsebuje kar 6-krat več vitamina C kot meso, jabolko pa krepi tudi črevesno steno in zmanjšuje apetit. Ko so nas (in nas še vedno) naše mame vsa tista leta spodbujale k temu, naj pojemo jabolko, da bomo bolj zdravi, se niso motile. 

To so živila, ki bi jih morali dnevno zaužiti vsaj 30 gramov

Hranilna vrednost jabolka je seveda odvisna tudi od sorte jabolka, povprečno število kJ, ki naj bi jih jabolko imelo, pa je 226.
Hranilna vrednost jabolka je seveda odvisna tudi od sorte jabolka, povprečno število kJ, ki naj bi jih jabolko imelo, pa je 226.FOTO: Profimedia

Koliko kalorij je v jabolku?

Hranilna vrednost: 100g

Energijska vrednost: 226 kJ/ 54 kcal

Maščobe: 0,3 g

Beljakovine: 0,3 g

Ogljikovi hidrati: 11,2 g

Hranilna vrednost jabolka je seveda odvisna tudi od sorte jabolka, povprečno število kJ, ki naj bi jih jabolko imelo, pa je 226. Vsebuje tudi 10 g sladkorja, ki pa ni enak tistemu, ki ga zaužijete, če pojeste tablico čokolade. Razlog za to so jabolčne vlaknine, ki poskrbijo za naraven način uravnavanja ravni krvnega sladkorja. V srednje velikem jabolku jih je približno 4 g.

Študija iz leta 2013, ki so jo izvedli na univerzi Harvard, je pokazala, da imajo ljudje, ki redno uživajo jabolka, manjše možnosti tveganja za pojav diabetesa tipa 2. S tem, ko boste pojedli jabolko na dan, boste zaužili tudi 14 odstotkov dnevne vrednosti vitamina A in 11 odstotkov dnevne vrednosti vitamina C. Antioksidanti v jabolku, kot sta vitamina A in C, naj bi pomagali ščititi tudi pred astmo in rakom. 

Pomagajo pri hujšanju

Jabolka so odlično orožje proti odvečnim kilogramom, saj imajo veliko vlaknin in malo kalorij. Tisti, ki uživajo jabolka skupaj z olupkom, naredijo veliko za zdravje in za kontroliranje telesne teže. To gre pripisati veliki vsebnosti vlaknin, vendar je bolje, da izberete jabolka iz ekološke pridelave. Na univerzi v Los Angelesu ugotavljajo, da je lahko le eno zaužito jabolko na dan ključnega pomena pri izgubi telesne teže. 

Vlaknine uravnavajo prebavo, v črevesju vežejo holesterol in nekaj maščobe, upočasnijo praznjenje želodca (niste takoj lačni), do neke mere zmanjšujejo možnost za nastanek raka v črevesju. Priporočamo, naj bodo živila, v katerih je veliko vlaknin, sestavni del vsakega obroka, količino teh živil pa povečujte postopoma, da se prebavila nanje navadijo. Preveč vlaknin naenkrat lahko namreč povzroči napihovanje in neprijeten občutek v želodcu. 
Jabolka so odlično orožje proti odvečnim kilogramom, saj imajo veliko vlaknin in malo kalorij.
Jabolka so odlično orožje proti odvečnim kilogramom, saj imajo veliko vlaknin in malo kalorij.FOTO: iStock