Pospešuje presnovo, odpravlja stres in izboljšuje telesno držo

V.H.
20.05.2019, 7:49
Kolesarjenje je lahko pravi užitek v toplejših mesecih, saj je kolo idealno prevozno sredstvo do bližnjih in tudi oddaljenejših krajev. Z njim se lahko zapeljete na izlet v naravo ali po mestnih ulicah. V zadnjem času je še posebej priljubljeno urbano kolesarjenje in z začetkom sezone so se številni kolesarji vrnili v velikem slogu na kolesarske poti, ulice in ceste.

Število kolesarjev se vztrajno povečuje, saj je kolesarjenje aktivnost na prostem, ki je zdrava, okolju prijazna in ima izjemno dolg seznam pozitivnih učinkov na telo in počutje. Izboljšuje telesno držo, krepi krvnožilni sistem, pospešuje presnovo sladkorjev in lipidov, odpravlja stres in še bi lahko naštevali. S kolesom se lahko odpravite v službo, na kavo v mesto ali do priljubljenih izletniških točk.

Izleti s kolesom

V prostem času izkoristite sončen dan in se zapeljite s kolesom na izlet v naravo, saj se boste takoj počutili boljše. Nadihali se boste svežega zraka, se sprostili in še učvrstili svoje telo, predvsem zadnjico in noge. Številne kolesarske poti kar vabijo, da se podate na nepozabno vožnjo s kolesom, sami ali v dobri družbi.

Kolesarjenje je v trendu.
Kolesarjenje je v trendu.FOTO: Profimedia

Urbano kolesarjenje je priljubljeno

Mestna kolesa so postala pravi hit in urbano kolesarjenje je danes moderno, saj odlično dopolnjuje sodobni način življenja. Združuje prijetno s koristnim, saj ste lahko kljub pomanjkanju časa fizično aktivni in še dobro ste videti. Urbani kolesarji sledijo modnim trendom, zato imajo tudi svoj kolesarski stil, ki vključuje od trendi kolesa do celotne opreme. Eden od razlogov, da narašča priljubljenost mestnega kolesarjenja, je zagotovo tudi praktičnost, saj se lahko izognete gneči in vam ni treba iskati prostega parkirnega mesta.

Uporaba zaščitne čelade – DA

Danes je uporaba zaščitne čelade nujni modni dodatek, ki ima izjemno pomembno vlogo, saj zmanjšuje težo posledic in poškodb glave. Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje obvezno uporabo zaščitne kolesarske čelade za vse otroke in mladostnike do 18. leta, ampak njena uporaba je priporočljiva za vse. Na voljo imate pestro paleto kolesarskih čelad, zato poiščite svojo, ki bo odlično dopolnjevala vaš osebni stil.

Ne pozabite na uporabo zaščitne čelade.
Ne pozabite na uporabo zaščitne čelade.FOTO: Profimedia

Uporaba mobilnega telefona – NE

Agencija za varnost prometa opozarja na nevarnost uporabe mobilnega telefona med vožnjo, saj ta preobremeni možgane, zato kolesar ni sposoben ustrezno spremljati dogajanja okoli sebe. Odzivi kolesarjev so ravno zaradi tega pogosto neustrezni in prepozni. "Oči resda gledajo, a možgani ne vidijo!" poudarjajo pri agenciji.

Kolesarjenje je lahko odlična izbira, če poskrbite tudi za varnost

Pomlad je lahko najlepše obdobje za vse ljubitelje kolesarjenja, in če ste med njimi tudi sami, ne pozabite upoštevati cestnoprometnih predpisov. Najpogostejše kršitve so po podatkihAgencije za varnost prometa neustrezno prečkanje ceste, nepravilna stran ali smer vožnje, neupoštevanje prometne signalizacije, ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku, uporaba telefona med vožnjo, neuporaba luči in neustrezna opremljenost kolesa.

Kar tri četrtine kolesarjev ne upoštevajo ali ne poznajo prometnih pravil

Neupoštevanje pravil je lahko usodno, saj spadajo kolesarji med ranljivejše udeležence v prometu, narašča pa tudi njihova ogroženost. Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred dvema letoma izvedli na Agenciji za varnost prometa, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev kršijo prometna pravila.

Upoštevajte cestnoprometne predpise.
Upoštevajte cestnoprometne predpise.FOTO: Profimedia

Četrtina vseh prometnih nesreč se zgodi zaradi odvzema prednosti

Prometne nesreče so v obdobju od 2014 do 2018 terjale tudi smrtne žrtve. Sedemnajst kolesarjev je umrlo zaradi neprilagojene hitrosti in 14 zaradi neupoštevanja pravil o prednosti. Vozniki motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo in s tem se še povečuje možnost za nastanek prometne nesreče in hudih poškodb. Takšnih je kar četrtina vseh prometnih nesreč, ko drugi udeleženci v cestnem prometu kolesarju odvzamejo prednost. Torej, ne pozabite na svojo varnost, ki je izjemno pomembna. Kolesarjenje je lahko odlično prevozno sredstvo, ampak le če je varno. 

Sponzorirana objava