5 razteznih vaj, ki bi jih morali delati vsako jutro

J.V.
21.05.2019, 15:35
0
Namesto, da zjutraj ves čas pritiskate na gumb za dremež, si vzemite dodatnih 10 minut in naredite 5 razteznih vaj, ki bodo prebudile vaše telo in vas napolnile z energijo. Če niste jutranji človek, boste imele na začetku verjetno kar nekaj težav, po nekaj dneh pa se bo vaše telo nanje privadilo in se jih veselilo.

Dvig rok

Pozdravite jutro z dvigovanjem rok proti nebu. Gre za super vajo, ki bo pospešila pretok krvi po telesu in prebudila celotno telo. Prepletite prste in dvignite roke visoko nad glavo, dlani obrnjene navzgor. Podaljšajte hrbtenico in začutite raztezanje v prsnem košu in rokah. V tem položaju ostanite, dokler ne preštejete do deset, in nato vključite sedečo stransko raztezanje, da raztegnete trup. 

PREBERI ŠE
Ena vaja za trebuh in številni učinki

Podaljšajte hrbtenico in začutite raztezanje v prsnem košu in rokah.
Podaljšajte hrbtenico in začutite raztezanje v prsnem košu in rokah.FOTO: iStock

Raztezanje vratu in ramenskih mišic

Raztezanje vratnih in ramenskih mišic zjutraj bo sprostilo napetost, ki se lahko nabere med spanjem. Če želite raztegniti mišice na desni strani vratu, obrnite levo uho na levo ramo in v položaju ostanite 20 sekund. Vajo nato ponovite tudi na drugi strani, da raztegnete svojo levo stran. Za trenutek se sprostite in ramena zavrtite nazaj, nato pa naprej. Nato jih dvignite do ušes, napnite mišice in pustite, da se popolnoma spustijo. Celotno zaporedje ponovite trikrat.

PREBERI ŠE
Izračunajte, koliko časa potrebujete za izklesan trebuh

Rotacija križa

Gre za vajo, ki je odlična za lajšanje napetosti v spodnjem delu hrbta. Z njo ne boste raztegnile le križa, ampak tudi zadnjične mišice. Začnite v ležečem položaju s pokrčenimi koleni in stopali na tleh. Roke raztegnite vstran tako, da so v položaju črke T. Ramena naj ostanejo na tleh, medtem ko kolena obrnite v eno stran. Držite pozo vsaj 30 sekund na vsaki strani in ne bodite zaskrbljeni, če v hrbtenici slišite nekaj "razpok", ko se zvijate v pozo. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Raztezanje stegenskih mišic

Če ste stegenske mišice ponavadi raztegovale v stoječem položaju, jih sedaj lahko tudi v ležečem. Da bi bilo raztezanje maksimalno, medtem ko ste v položaju stisnite zadnjico. Ker gre za najbolj preobremenjene mišice v telesu, jih je priporočljivo raztezati vsak dan. 

PREBERI ŠE
Pozabite na počepe, to je najboljša vaja za zadnjico!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Raztezanje tetive

Gre za odlično raztezalno vajo, s katero boste prebudile noge, občutek pri raztezanju tetive pa je odličen. Med izvajanjem vaje pazite, do bo medenica ves čas na tleh, boki naj bodo centrirani in ploski. Z gležnji naredite nekajkrat krog v obe smeri.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Izpolnite spodnjo prijavnico in si na povezavi prenesite BREZPLAČNO e-knjigo 'Kako se znebiti trebuha', v kateri boste našli številne nasvete za prehrano in vadbe, ki so se izkazale za najbolj učinkovite in jih priporočajo fitnes strokovnjaki.