Vaja, ki je boljša od planka in bi jo morala delati vsaka

J.V.
22.02.2019, 10:37
0
Plank velja za eno izmed najučinkovitejših vaj za okrepitev jedra telesa, a ni najlažja. Če tudi same že nekaj časa iščete vaje s podobnim učinkom, ki jih lahko delate doma, vas bo naslednja vaja navdušila.

Za zelo učinkovito vajo, ki tako kot plank krepi jedro telesa, se je izkazala vaja, ki so jo osebni trenerji imenujejo mrtvi hrošč oziroma 'deadbug'. Gre za vajo, ki poveže gibanje nog in rok ter jo lahko delate tudi doma, saj za njo ne potrebujete nobenih športnih pripomočkov. 

PREBERI ŠE
5-minutni plank trening za fit telo

Čeprav se morda na prvi pogled zdi enostavna, ker pri njej ležimo na hrbtu, pa vaja aktivira vse mišice v telesu in že po nekaj ponovitva boste ugotovile, da je lahko zelo zahtevna. 

Kako jo pravilno izvajati?

1. Lezite na hrbet z iztegnjenimi rokami nad glavo in nogami, ki pokričite v kolenih (pravi kot).

PREBERI ŠE
To so najboljše vaje za trebuh

2. Dihajte z abdominalnim predelom, medtem ko naj bo ledveni del hrbta pritisnjen ob tla. 

3. Roke držite ravne, stabilne in močne ter izmenično spuščajte in dvigajte eno nasprotno nogo in roko,  tako da spodnji del hrbta ostane v tleh. Pri izvajanju vaje bodite pozorne tudi na položaj stopal - prste na nogah povlecite proti kolenom. 

PREBERI ŠE
Kaj se zgodi, če redno izvajate plank?

4. Če želite narediti vajo zahtevnejšo, poskusite z obema rokama držati pas za upor ali uporabite uteži. 

Z izvajanjem vaje nikar ne hitite, saj boste najboljše rezultate dosegle, če boste delale počasne in premišljene gibe. Enako velja za vaše dihanje, ki naj bo umirjeno. Počasi vdihnite skozi nos in skozi usta nadzorovano izdihnite. Skozi vajo se osredotočite na ohranjanje hrbta na tleh in s ponovitvami nikar ne pretiravajte. Dovolj je od 2 do 3 sklopov po 5 do 8 ponovitev. Vaja mrtvi hrošč je primerna tudi za tiste, ki vas pogosto boli spodnji del hrbta. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Izpolnite spodnjo prijavnico in si na povezavi prenesite BREZPLAČNO e-knjigo 'Kako se znebiti trebuha', v kateri boste našli številne nasvete za prehrano in vadbe, ki so se izkazale za najbolj učinkovite in jih priporočajo fitnes strokovnjaki. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.