4 razlogi, zakaj bi morali uživati bučke

S.B.
18.07.2019, 7:57
1
Poletje je čas za vrtne bučke, ki so ne le okusne, temveč imajo za naše telo izjemno blagodejne učinke. Najboljša stvar pri bučkah pa je, da jih ni težko vzgojiti, in ko enkrat začnejo rasti, jih na domačem vrtu nikakor ne zmanjka!

Bučke botanično gledano spadajo med nedozorelo sadje, saj gre pravzaprav za otečene jajčnike bučkinega cveta. Kulinarično pa jih obravnavamo kot zelenjavo. Priležejo se tako kuhane, pečene, nadevane, ocvrte, iz njih lahko naredimo različne omake, juho ali pa celo spečemo bučni kruh. Bučke so med najbolj priljubljeno zelenjavo, saj je njihova priprava hitra in preprosta, hkrati pa so polne vitaminov in mineralov.

PREBERI ŠE
Top živila za boljšo prebavo in detoks telesa

Pomagajo pri razstrupljanju in razkisanju organizma.
Pomagajo pri razstrupljanju in razkisanju organizma.FOTO: iStock

Dobre so za srce in ožilje

Bučke so nizkokalorična zelenjava, polna vode in vlaknin. Znižujejo raven holesterola v krvi, vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov, med njimi vitamine C, B in E, betakaroten, fosfor, omega 3 maščobe, kalcij, mangan, magnezij, kalij in lutein.

Delujejo protivnetno

Kombinacija antioksidantov in protivnetnih sestavin pomaga ne le pri boleznih srca in ožilja, temveč tudi prebavnega trakta, razjedi na želodcu in dvanajsterniku. Bučke vsebujejo protivnetne karotenoide in polisaharide, koristijo pri težavah s prostato ter razstrupljanju in razskisanju organizma.

PREBERI ŠE
7 dni zapored je pila detoks vodo. Zgodilo se je to!

Primerne so za diabetike

Hkrati so priporočljive na jedilniku tistih, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo, saj zaradi vsebnosti nizkega glikemičnega indeksa, pektina in nekaterih drugih snovi pomagajo preprečevati, da bi prihajalo do hitrega dviga in upada ravni sladkorja v krvi.

Skrbijo za zaščito možganov

Bučke vsebujejo vitamine, ki spadajo v skupino B, ti pa skrbijo za normalno delovanje našega organizma ter zaščito možganov oz. živčnega sistema, preprečujejo prekomerno utrujenost in prispevajo k boljšemu razpoloženju.

Shranjevanje bučk

Priporočljivo je, da jih shranjujete v hladilniku ali hladni kleti, porabite pa v roku enega tedna.

Poleti, ko je sezona svežih bučk na vrhuncu, marsikdo že po nekaj dneh ostane brez idej za njihovo raznoliko pripravo in koristno uporabo. Skočite na okusno.je, kjer boste našli veliko odličnih receptov!
Bučke vsebujejo vitamine, ki spadajo v skupino B.
Bučke vsebujejo vitamine, ki spadajo v skupino B.FOTO: Profimedia