Na pomoč! Zakaj sem se čez noč zredila za 2 kg?

J.V.
31.07.2019, 7:56
0
Ste opazile, da je številka na vaši tehtnici nekaj številk višja, kot je bila dan ali dva nazaj? Razlogov, zakaj ste se zredile praktično čez noč, je lahko kar nekaj, da bi ugotovile, kateri je kriv za vašo stiuacijo, pa naredite analizo zadnjih nekaj dni.

Verjetno se je tudi vam že kdaj zgodilo, da je v samo nekaj dneh številka na vaši tehtnici kazala nekaj kilogramov več. Ob tem se vam je verjetno porajalo milijon vprašanj in prepričani smo, da se je bila marsikatera v tistem trenutku pripravljena odpovedati pikniku za konec tedna. A brez panike, za nenadno rast kilogramov je lahko krivih kar nekaj razlogov, ki ne zahtevajo preplaha. 

PREBERI ŠE
4 dejavniki, ki jih morate upoštevati, če hujšate

O tem, kaj je lahko krivo, smo povprašali osebnega trenerja Daniela Jeloviča. "Lahko, da ste pojedle več hrane kot običajno, jedle bolj soljeno hrano in vam je posledično zaostajala voda v telesu. Lahko, da ste zadnje dni spile več alkohola kot običajno in ste napihnjene, ali pa ste se tehtale tik, potem ko ste ves dan nenormalno veliko pile. Razlog se lahko skriva tudi v tem, da že nekaj dni niste šle na veliko potrebo ali pa je tisti čas v mescu."

Ob zaprtju pogosto pomaga, če v svojo prehrano vnesemo več prehranskih vlaknin.
Ob zaprtju pogosto pomaga, če v svojo prehrano vnesemo več prehranskih vlaknin.FOTO: iStock

"Ni nujno, da ste se zredila, če ste nenadoma za dva kilograma težje. Nikakor niste pridelale dveh kilogramov maščobe,"pojasnjuje Daniel in dodaja, da se vam nikakor ni treba obremenjevati s tem, svetuje pa, da ste pozorne na to, koliko boste pojedle v naslednjih dneh in zakaj je prišlo do nihanja kilogramov. "Že zato, da se nehate obremenjevati in da nadaljujete v zdravem tempu naprej."

Kako se znebiti prebavnih motenj in napihnjenosti?

Če tudi vas danes mučijo tegobe, kot so prebavne motnje, napihnjen trebuh in trebušni krči, vam priporočamo napitek, ki se je izkazal za zelo učinkovitega. Preizkusili smo ga tudi v uredništvu in lahko rečemo, da nas je navdušil in si ga bomo zagotovo še kdaj privoščili.

PREBERI ŠE
Napitek, ki v v kratkem času omili napihnjenost

RECEPT: 

– 100 g špinače
– 30 g sveže mete
– 100 g ananasa
– pol jabolka
– 2 čajni žlički medu
– kos svežega ingverja, olupljen in zmlet
– 1/4 čajne žličke kurkume v prahu
– 1/4 limete
– 2 dcl vode

Kako si pomagati pri zaprtju?

Ob zaprtju pogosto pomaga, če v svojo prehrano vnesemo več prehranskih vlaknin. Prehranske vlaknine so del rastlinskih živil, ki jim rečemo tudi balastne snovi, ki jih naše telo ne more prebaviti, zato nimajo energijske vrednosti. Kljub temu da jih telo ne prebavi, so pomemben del obroka, saj imajo ugoden učinek na prebavo. Več vlaknin zaužijemo, hitreje se hrana premika po prebavilih, prav tako vlaknine varujejo naše črevo.

PREBERI ŠE
4 živila, ki bodo prebudila še tako 'zaspano' prebavo