Nikoli več ne boste sedele v mokrih kopalkah

J.V./L.E.
12.07.2019, 10:40
0
Mokre kopalke lahko povzročijo kar nekaj zdravstvenih težav, zato je zelo pomembno, da kopalke po kopanju v morju ali bazenu, čim prej preoblečete. Kaj vse se lahko zgodi v nasprotnem primeru, pa si preberite v nadaljevanju.

V katero skupino žensk sodite? Tiste, ki si po kopanju takoj preoblečejo kopalke, ali tiste, ki pustijo, da se te posušijo na njih? Verjetno se še vse dobro spomnite počitnic, ko ste bile s starši na morju in vam je mama ves čas 'težila', da ne smete sedeti v mokrih kopalkah. In ne glede na to, kako vam je šlo to takrat na živce, dejstvo je, da imajo mame ponavadi prav. Mokre kopalke lahko v poletnih mesecih povzročijo kar nekaj zdravstvenih nevščenosti, med drugim tudi vnetje mehurja, jajčnikov ali nožnice. 

Anketa
Arhiv

Po kopanju v morju ali bazenu mokre kopalke:

Bikini - 2
Bikini - 2FOTO: iStock

Srbečica

Mnogo žensk se poleti sooča z nadležnim srbenjem nožnice, ki ga povzroča spremenjen vaginalni ekosistem. Tega lahko povzročijo tudi mokre kopalke. Zaradi tega se pojavijo različne okužbe in vnetja. Srbečico povzročijo nekatere bakterije, ki se pretirano razrastejo v nožnici in v njej porušijo ravnovesje bakterij. Posledica je sprememba pH nožnice, občutek pa lahko primerjamo s tistim pri glivični okužbi, le da je pri bakterijski vaginozi izcedek iz nožnice bolj tekoč in ima običajno neprijeten vonj. S srbečico se najpogosteje soočajo spolno aktivne ženske, zakaj točno se pojavi, pa ni povsem jasno. Bakterijsko vaginozo z odvzemom brisa potrdi ginekolog, zdravi pa se z antibiotiki. Perilo iz čipk in mikrovlaken je znano po tem, da povzroča vnetja, zato raje nosite perilo iz bombaža ali svile, ki koži omogoča dihanje. Če ste bolj občutljive, se izogibajte bazenom, kjer se lahko hitro okužite z glivicami in virusi. 

Vnetje mehurja

Vnetje mehurja je pri ženskah mnogo pogostejše kot pri moških. To pa zato, ker je sečnica (izvodilo, prek katerega urin odteka iz mehurja) pri ženskah precej krajša. Poleg tega je blizu črevesja, kjer je več bakterij, ki lahko povzročijo okužbo. A mogoče je storiti marsikaj, da bi jo preprečili, nam je razložila nefrologinja, prof. dr. Jelka Lindič, dr. med. Vprašali smo jo tudi, kaj storiti, če vnetje že imamo. "Obnese se lahko tudi preventivno uživanje napitkov brusnice, zeliščnih čajev, kot je Ursi čaj. Pomaga lahko uživanje D-manoze in probiotikov,” našteva zdravnica. “Če se okužbe večkrat ponavljajo, je učinkovito večmesečno zdravljenje z majhnimi odmerki antibiotika pred spanjem ali odmerek antibiotika po spolnem odnosu, a ne več kot enkrat dnevno. Obstaja pa tudi cepljenje s cepivom, ki se užije skozi usta, a pri nas še ni registrirano.”

Mehur
MehurFOTO: iStock

Samo vnetje mehurja večinoma ni nekaj nevarnega. A dobro je, da ga čim prej prepoznamo in začnemo zdraviti. "Simptomi in znaki so značilni in zelo neprijetni," razlaga zdravnica. "Pojavi se siljenje na vodo, ki je boleče, z odvajanjem urina po kapljicah, voda peče, boli nad sečnim mehurjem. Če so tem znakom pridružene vročina, mrzlica in ledvene bolečine, je to znak sočasne okužbe ledvic." Takoj ko opazite tudi samo znake in simptome vnetja mehurja, obiščite osebnega zdravnika, "ki vnetje potrdi na osnovi značilnih znakov in simptomov ter s pomočjo analize urina, pri vnetju ledvic tudi z analizo krvi." Predpisal vam bo antibiotik. "Že ob povečanem pitju tekočine se sicer težave z mehurjem zmanjšajo, antibiotik pa ozdravitev še pospeši." Pri vnetju ledvic pa brez antibiotika sploh ne gre, nujno je, da ga jemljemo.

Vnetje nožnice

Ena najbolj pogostih zdravstvenih težav 'tam spodaj' je glivično vnetje, ki ga ima do 25. leta kar polovica ženskih predstavnic. Kako ga prepoznati? Izcedek postane obilnejši, ponavadi v obliki skute, spremljajo ga bolečine pri uriniranju in srbečica. Pojavijo se lahko tudi razjede, ki s seboj prinašajo pekoč občutek, nožnica pa lahko pordi in oteče. Večina se z njim pogosto sooča v poletnih mesecih, saj na razvoj glivic najbolj vplivajo visoke temperature na bazenih in v savnah, kjer se v teh mesecih zadržuje večina. Da bi ga preprečile, se po kopanju vedno preoblecite v sveže kopalke, sicer pa se vnetje zdravi z zdravili, ki jih prepiše ginekolog, pri lajšanju vnetja pa si lahko pomagate z bio jogurtom, v katerega namočite tampon, ki ga nato vstavite v nožnico. Jogurt bo znova vzpostavil ravnotežje mlečnokislinskih bakterij.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.