Delovna akcija: Po letih trpljenja in življenja v strahu so Simonki končno pritekle solze sreče

M. A.
04.05.2019, 21:17
3
Zdaj smo že vajeni, da so sobote zvečer rezervirane za podvige Ane Praznik, ki z mojstri Delovne akcije potuje po Sloveniji in lepša prihodnost tistih, ki jim življenje ni bilo naklonjeno. Po Gorenjski, kjer se je Ana mudila minuli teden, je karavana pripotovala v Kanal ob Soči, kjer so bili priča zgodbi o pravi kolegialnosti in požrtvovalnosti.

Zagotovo se namreč ne zgodi pogosto, da te na oddajo Delovna akcija prijavi šef, a prav to se je zgodilo 50-letni Simonki Karlovini, ki se na robu ene izmed vasi v Kanalu ob Soči iz dneva v dan prebija s svojim devetletnima dvojčkoma, Enjo in Ernejem. Zgodba družine Karlovini se je tudi nam zasidrala v srce, nič drugače pa ni bilo pri Ani Praznik, ki so ji v glavi odzvanjale Simonkine besede, da na koncu meseca včasih zmanjka sredstev za hrano, zato pazi, da ima v hladilniku vedno vsaj jajca in mleko. Ana jo je seveda presenetila s polnim hladilnikom, mojstri Delovne akcije pa so kot po navadi ponovno presenetili in navdušili s prenovo. Kako je ta izgledala, si lahko pogledate TUKAJ.

PREBERI ŠE
Ani so tekle solze: tokrat jim žal ni uspelo

Delovna akcija
Delovna akcijaFOTO: POP TV

Tako kot preštevilne druge žalostne zgodbe, je tudi Simonkino krojil alkohol. Po neuspešnem prvem zakonu je namreč ponovno našla srečo v ljubezni, ki sta jo z možem okronala še z rojstvom dvojčkov, a kmalu so se začele težave, ki jih Simonka sprva ni pričakovala. 'Ni pokazal spoštovanja do žensk. Vsaki bi manjkala kakšna lepa beseda, ko pa so otroci, pa sploh mora biti ljubezen, toplina, občutek varnosti,'je spregovorila s solzami v očeh in dodala, da so se kmalu začele še težave z alkoholom, zaradi katerih je postal nasilen, Simonka pa je začela živeti v strahu, ki ji je kratil celo spanec. 'Ko je sina vrgel v zid, ker si je narobe oblekel hlače, pa je bilo konec zame,' je dodala in ga zapustila.

V Sloveniji je po raziskavi iz leta 2010 vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. 

Psihično in fizično nasilje sta izredno travmatična in lahko vodita do zmedenosti, dvomov in vse do tega, da krivimo same sebe. Nasilni partnerji pogosto nadlegujejo in obtožujejo žrtve, in če se iz te situacije ne umaknemo takoj, nam lahko zavestno ali pa nezavestno ostanejo občutki obupa in krivde. 

"Med stotimi danes rojenimi deklicami jih bo 30 v svojem življenju doživelo nasilje. Če tega ne želimo, bomo morali začeti razmišljati in delovati drugače: pokažimo storilcem, da njihovega vedenja ne podpiramo,"je pozvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. "Večino nasilja ženske doživljajo tam, kjer bi se vsi ljudje morali počutiti najbolj varno – doma," so navedli na ministrstvu. Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami slabo, napačne predstave so še vedno globoko zakoreninjene. Družba še vedno porazdeli odgovornost za nasilje med storilca in žrtev. 

Če sumite, da se za štirimi stenami dogaja nasilje, pokličite na telefon kriznega centra vse dni v tednu: 031 233 211. Program Psihosocialne pomoči za ženske in žrtve nasilja pa se v prostorih Ženske svetovalnice odvija vsak delovnik: ob ponedeljkih od 11. do 19. ure, ob torkih in petkih od 8. do 15. ure ter ob sredah in četrtkih od 9. do 19. ure.

Zamujene epizode vas že čakajo na VOYO, nova epizoda pa na POP TV prihaja naslednjo soboto ob 20.00. Na VOYO si jo lahko predpremierno ogledate že 24 ur prej.

PREBERI ŠE
Vsaka druga Slovenka je od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja

PREBERI ŠE
Vas je ob partnerju kdaj strah?

PREBERI ŠE
5 razlogov, zakaj ženske ostajajo v nasilnih razmerjih

Zamujene epizode oddaje Delovna akcija vas čakajo na VOYO.
Zamujene epizode oddaje Delovna akcija vas čakajo na VOYO.FOTO: POP TV