Toše Proeski: Bila je ljubezen njegovega življenja

Jasmina Voler
28.12.2018, 9:50
3
Mnogi se še danes zelo dobro spomnijo, kako se je začel dan 16. oktobra 2007. Tistega jutra namreč ni bilo medija, ki ne bi poročal tragični smrti enega izmed najbolj priljubljenih makedonskih pevcev do sedaj, Tošeja Proeskega. Ta je izgubil življenje v prometni nesreči, ki se je zgodila na avtocesti pri Novi Gradiški. Avto, ki ga je vozil njegov prijatelj in voznik Georgij Georgijevski, je trčil v spredaj vozeči tovornjak in čeprav od pretresljivega dogodka mineva že 11 let, Toše Proeski ostaja v srcih mnogih ljudi. Na kraju smrti, kjer že dolgo stoji spomenik, oboževalci odlagajo vence in prižigajo sveče, v rojstnem kraju, kjer Toše tudi počiva, pa se tudi danes zgrinjajo številni oboževalci.

Todor Toše Proeski, poznan kot 'balkanski angel', je bil eden izmed najbolj priljubljenih makedonskih pevcev in osebnosti v državah nekdanje Jugoslavije. Mnogi se strinjajo, da je s svojim nasmehom, pojavo in glasbo osvojil Balkan, njegov zaščitni znak pa je bil stavek 'Ve sekam site!', kar v slovenščini pomeni 'Rad vas imam'. Rodil se je 25. januarja 1981 v Makedoniji, natančneje v kraju Prilep, njegovo ime Todor pa v prevodu pomeni 'Božji dar'. Njegova starša Dominika in Nikola Proeski ob njegovem rojstvu verjetno nista slutila, da bo njun sin nekoč ena izmed največjih zvezd na celotnem področju bivše Jugoslavije, a sta se tega zelo hitro zavedla.Toše je namreč že kot majhen deček začel kazati znake glasbenega talenta, zato sta ga starša vzgajala v glasbenem duhu.

Toše Proeski - Kad voliš
Toše Proeski - Kad volišFOTO: Izvajalec

Svoj preboj je dočakal leta 1997

Odraščal je v mestu Kruševo, njegov prvi javni nastop pa se je zgodil na otroškem festivalu Zlatno slavejče v Skopju. Prvi uspehi so se zgodili nekaj let kasneje. Leta 1996 in 1997 je Toše nastopil in tudi zmagal na mladinskem festivalu Melfest, ki se je odvijal v njegovem rodnem mestu Prilep. Nagradili so ga s priznanjem za izjemne vokalne sposobnosti in ni minilo veliko časa preden je Toše postal poznan kot pevec z angelskim glasom. Po nastopih na festivalih Malfestu in  makedonskem izboru za pesem Evrovizije, na katerem je osvojil tretje mesto, je sledil Tošejev preboj na glasbeno sceno. Število njegovih oboževalcev je raslo iz dneva v dan, med njimi pa je bilo seveda tudi vedno več ženskih pripadnic, ki jih je Toše osvojil s svojim glasom, nasmehom in iskricami v očeh. Povsem jasno je bilo, da je na mladem fantu nekaj, zaradi česar se na njem navdušujejo mlada dekleta, ob poslušanju njegovega glasu pa ni mogel ostati hladen niti preostali del poslušalcev.

PREBERI ŠE
Ceca Ražnatović: ona naj bi naročila njegov umor

Toše je svoj prvi studijski album 'Nekade vo Nokta' izdal leta 1999, že leto kasneje pa izdal svoj drugi album, ki ga je naslovil 'Sinot Božji'. Po drugem albumu se je njegova glasba začela vedno bolj širiti tudi v druge sosednje države, kot je na primer Srbija, leta 2001 pa se je Toše celo podal na turnejo po Avstraliji, kar je bil zanj svojevrsten dosežek. Istega leta je na festivalu v Podgorici osvojil drugo mesto s pesmijo 'Nemir', ki jo je zapel v duetu s Karolino Gočevo, marca 2001 pa je imel v Skopju pet zaporednih koncertov, ki so bili razprodani do zadnjega kotička. Oktobra 2002 je izdal tretji album 'Ako me pogledneš vo oči', ki je bil posnet v Grčiji, novembra istega leta pa se je podal na prvo veliko turnejo. Toše je študiral glabo na glasbeni akademiji v Skopju in je bil eden redkih šolanih pop glasbneikov na območju nekdanje Jugoslavije, svoj vokal pa je izpopolnjeval tudi v New Yorku. Tam ga je petja med drugim učil tudi slavni profesor William Rey, ki je poznan tudi po sodelovanju z Lucianom Pavarottijem.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ne le odličen glasbenik, ampak tudi velik humanitarec

Toše ni bil le odličen glasbenik, ampak tudi velik humanitarec. Leta 2003 je za svoje dobrodelne koncerte prejel humanitarno nagradno Matere Tereze, eno leto kasneje pa postal najmlajši UNICEFov ambasador dobre volje. Njegova pesem 'Za ovoj svet' (angleško 'This world'), posneta leta 2004, je postala je UNICEF-ova himna. Istega leta ga je Makedinija kot predstavnika poslala na Evrovizijo v Carigrad, kjer je svojo državo zastopal s pesmijo 'Angel si ti' in z njo osvojil štirinajsto mesto, nastopu pa je sledil četrti album, ki je bil na voljo tudi pri nas. Njegov najuspešnejši album 'Igri bez granici' je izšel avgusta 2007 in je bil ocenjen kot album leta. Njegov zadnji veliki koncert se je zgodil 5. oktobra 2007, ko je Toše nastopil na mestnem stadionu v Skopju. Jeseni je izšla tudi njegova pesem 'Moja', ki jo je odpel v slovenščini, tej pa naj bi sledil tudi njegov prvi angleški album z naslovom 'The Hardest Thing', na katerem bi bil tudi duet 'Aria' z italijansko pevko Gianno Nannini.

PREBERI ŠE
Severina zaradi stresa celo izgubila nerojenega otroka

Navdušil je tudi številne slovenske glasbenike

Toše je posnel tudi duet s priljubljeno slovensko pevko Anjo Rupel, ki nam je zaupala, da ji je pevec ostal v zelo lepem spominu. »Tošeja se seveda spominjam zelo dobro. Prvič sva se srečala v Portorožu, na festivalu Melodije morja in sonca, kjer sva oba nastopila kot gosta in prav tam smo se dogovorili za sodelovanje. Toše je bil odličen pevec, ki je užival v snemanju in spominjam se, da je v studiu že od prve odlično zapel skladbo Skrajni čas. Bil je pravi profesionalec, ki pa je res užival v glasbi in petju. Poleg tega, pa je bil izredno preprost fant, ki ga slava ni spremenila. Ko sem nastopila na njegovem koncertu v Skopju, me je presenetilo, kakšna velika zvezda je bil tam in kako radi so ga imeli ljudje.«

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Njegov velik oboževalec je bil tudi Omar Naber, ki lani na družbenem omrežju Facebook delil tudi pesem, ki jo je zapel v njegov spomin, zraven pa pripisal: »Spet sem se sprehodil čez njegovo glasbeno zapuščino in podoživljal žalost, ki me je presunila ob nesrečni novici njegove smrti. Tošeta sem namreč poznal. Ko sva se srečala prvič, sem ga vprašal, če ve, kdo sem. Pa je rekel, naj ga ne sprašujem neumnosti, 'seveda vem', je rekel. In nato zelo sočno preklel vse po spisku, kakšna krivica mi je bila storjena, da nisem prišel takrat na Eurosongu v finale. Po njegovem bi moral s skladbo Stop zasesti eno prvih treh mest v finalu. Verjamem, da to ni bila samo vljudnost. Vem, kdaj je človek iskren. In on je bil. Rekel mi je, naj se ne sekiram, da čuti, da bom šel na Eurosong še kdaj. Prav je imel. Takrat sem ga vzljubil za celo življenje in se neštetokrat spomnim nanj. In na to, kako žalostno je, da morajo včasih predčasno oditi taki veliki ljudje kot je bil on. Njemu v spomin in čast sem naredil tole priredbo njegove super skladbe Moja, ki me je popolnoma sezula prvič, ko sem jo slišal. Toše, občudujem te, pogrešam te, rad te imam. Počivaj v miru.«

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Želel se je odmakniti od vsega

Večer pred tragično prometno nesrečo je priljubljeni pevec gostoval v makedonski oddaji, v svojem zadnjem intervjuju pa med drugim spregovoril o svoji družini in načrtih za prihodnost, ki jih ni imel priložnosti uresničiti. Njegove oboževalce je najbolj vznemirila izjava, v kateri je dejal, da se želi odmakniti od vsega, a se ne more. "Mašinerija me ima, kot se temu reče, v bobnu in to je to. Ni vrnitve. Trudim se odpočiti od vsakodnevnih intervjujev, odstranjevanja ličil, pakiranja ... Vsega imam dovolj. Ne morem biti sam, ne morem sam na kavo ali v trgovino. Ne morem, pa bi si želel."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Prometna nesreča se je zgodila 16. oktobra 2007 na avtocesti  A3 Zagreb - Lipovac, na Hrvaškem, pri Novi Gradiški, ko je avto, ki ga je vozil 32-letni Georgij Georgijevski, izgubil kontrolo nad avtomobilom in trčil v tovornjak. Toše je v trenutku nesreče spal, zračne blazine pa se ob samem trku niso odprle. Pevec je umrl na kraju nesreče, njegova sopotnika, menedržerka Ljiljana Petrović je utrpela lažje poškodbe, voznik pa težje telesne poškodbe. Preiskava nesreče je trajala celo leto, leta 2010 pa je pritožbeno sodišče razsodilo, da mora Georgi Georgijevski, za dve leti v zapor. Preiskava je namreč pokazala, da ni vozil v skladu z omejitvami ter da med prehitevanjem tovornjaka ni upošteval predpisane varnostne razdalje. Zaradi tega je trčil v zadnji del tovornjaka, avtomobil pa se je odbil in končal v ograji ob avtocesti. Georgijevski je v svoji izjavi zanikal vse in dejal, da je vozil počasneje od dovoljene hitrosti, za nesrečo pa okrivil kamion, ki ga je prehiteval. Povedal je tudi, da se ne spomni ničesar od trenutka, ko je avto zadel ograjo.

"Princesa, odkar si del mojega življenja, ima vse smisel. Ljubim te."

So bile zadnje besede, ki jih je Toše pred smrtjo namenil svojemu dekletu Andrijani Budimir, ki je bila ljubezen njegovega življenja. Nekdanja srbska reprezentantka in rokometašica, je v intervjuju razkrila, da ji je te besede namenil le nekaj ur preden je umrl. Toše in Andrijana sta bila par od leta 2001 do leta 2004, razmerje pa sta obnovila tri leta kasneje, na njegov rojstni dan 25. januarja 2007. Da bi bila skupaj, je Andrijana prekinila pogodbo s španskim rokometnim klubom Astroc Sagunto ter se preselila v njegovo vilo v naselju Zlokuće v Skopju. 

O njuni romanci se v medijih ni pisalo veliko, saj je njegova mendžerla želela, da Toše daje vtis, da je samski. To je bilo po njenem mnenju bolje za njegovo kariero. "Nisem se vmešavala v njun posel, ona pa se je vmešavala v najino zasebno življenje. Govorila mu je, da njegove obleke niso zlikane, da mu ne kuham dobro ... Sam mi je priznal, da je ne more več prenašati,“je Andrijana povedala hrvaškim medijem."Želela sva si otrok, a zaradi njegove kariere to tedaj ni bilo mogoče,“ je dodala in povedala, da ji je Toše podaril psička in le nekaj dni pred nesrečo dejal: “Še leto dni počakajva in rodila mi boš otroka!“

"Izgubila sem vse, kar sem imela. Zdaj mi je vseeno za vse," je dejala dan po pogrebu, na katerem se je povsem zlomila. Danes je srečno poročena s poslovnežem iz Skopja, s katerim ima sina in je lastnica zasebne rokometne šole. Pred časom je za hrvaške medije dejala: "Zelo sem srečna in že zdaj predvidevam, da bo Maksim bodoči rokometaš, ki bo igral za klub Metalurg in za reprezentanco naše prekrasne države."

PREBERI ŠE
Jelena Rozga: za ljubezen se ni trudil nihče!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke