Vsak dan je jemala odvajala, na koncu pa zaradi njih skoraj umrla

Z.K.
13.09.2018, 9:14
Ana je bila obupana in nesrečna zaradi svojih kilogramov. In potem se je našla 'dobra' prijateljica, ki jo je poučila, kako naj shujša s pomočjo tabletk, ki 'čudežno' odplaknejo odvečne kilograme. Za Ano se je izkušnja končala skoraj tragično.

nevi v šoli so bili zanjo prava muka, saj je bila neprestano obkrožena z lepimi in vitkimi dekleti, ki so svoj prosti čas preživljale kot navijačice.
nevi v šoli so bili zanjo prava muka, saj je bila neprestano obkrožena z lepimi in vitkimi dekleti, ki so svoj prosti čas preživljale kot navijačice.FOTO: iStock

Debelo dekle je moralo 'umreti'

Za Ano se je nočna mora začela že zelo zgodaj, saj je že pri 15 letih postala sužnja svojega telesa. Zaradi nizke rasti in okrogle postave je bila kot najstnica zelo nesrečna. Medtem ko so se njene prijateljice med vikendi zabavale, je Anna samevala doma z vrečko čipsa in knjigo. Kadar ji je zaradi tega postalo hudo, jo je mama potolažila s hrano. Dnevi v šoli so bili zanjo prava muka, saj je bila neprestano obkrožena z lepimi in vitkimi dekleti, ki so svoj prosti čas preživljale kot navijačice. Nekega petka, ko se je pred uro športne vzgoje ravno skušala 'stlačiti' v tesno telovadno opremo, so jo otroci na račun njene teže grdo zbadali, kar je v njej sprožilo odločitev, da mora shujšati.

Za sekudno se je debelo dekle v meni skoraj počutilo lepo,” pove Ana.
Za sekudno se je debelo dekle v meni skoraj počutilo lepo,” pove Ana.FOTO: Thinkstock

'Čudežna' tabletka

Najprej je poskusila hujšati z običajnimi dietami, ki pa se niso obnesle. Jedla je hrano, ki je bila bolj dobrega okusa, kot učinkovito sredstvo za hujšanje. Ana je potrebovala nekaj drastičnega in hitre rezultate, ki bi ji služili kot motivicaija za nadaljno hujšanje. Nekega dne, ko je prijateljici že stotič tarnala o svoji teži, ji je ta predlagala rešitev – majhno rožnato tabletko imenovano odvajalo. “Spremenila ti bo življenje,” ji je spodbudno rekla prijateljica. Kasneje tistega večera se je zgodil čudež. Mišice v trebuhu so jo žgale in pojavili so se krči. Stekla je na stranišče in imela občutek, kot da je v hipu  izgubila polovico svoje teže. Ko se je pogledala v ogledalo, je bila osupla, saj je bil njen trebuh občutno bolj raven.Za sekudno se je debelo dekle v meni skoraj počutilo lepo,” pove Ana.

Odvajala vsak dan

Zatem je odvajala začela jemati prav vsak dan. S pomočjo 'čudežnih' tabletk je premagovala debelost, ki ji je grenila življenje. Neprestano je morala tekati na stranišče, ob tem pa uporabljati vse mogoče izgovore, da ji je uspelo priti iz razreda. Učitelji so bili sumničavi, toda ne dovolj, saj ni nihče nikoli poklical staršev in jim omenil, da Ana nenavadno pogosto hodi na stranišče. Tako so minevali tedni, deklica pa je kilograme hitro izgubljala. Počutila se je odlično in prijatelji so ji pihali na dušo, kako dobro izgleda. Tudi ocene je uspela izboljšati, samozavest ji je rasla in celo fantje so jo začeli opažati.

Trnova pot do 'popolnega' telesa

Ana je bila nad svojo novo podobo navdušena, zato se je odločila vse skupaj pripeljati do nove stopnje. Hrano je začela strogo omejevati, zajtrk pri njej ni več prišel v poštev, za kosilo pa si je privoščila le skodelico kosmičev z malo posnetega mleka. Tudi večerjala ni več, saj je menila, da ne bo porabila zaužitih kalorij. Ustvarila si je nov krog prijateljev, ki so ji svetovali naj odvajalne tabletke pogoltne s črno kavo. Na ta način naj bi iz telesa odpravila odvečno vodo in izgledala bolj vitko. Kombinacija kave in odvajal je njene obiske na stranišču še povečala. “Naučiti se moraš zadrževati tekočino,” so jo poučili prijatelji. V trebuhu ji je neprestano krulilo, zato so ji svetovali, naj telo prelisiči z žvečenjem žvečilk iz poprove mete, ki so nadležno 'ropotanje' ustavili.

Meseci so minevali in Ana je težo hitro izgubljala, vseeno pa s številom izgubljenih kilogramov nikoli ni bila zadovoljna. Prijateljica ji je dala še eno 'domiselno' idejo, kako lahko uživa odvajala. Zdrobila jih je v prah in v šoli kar med poukom potresla po hrani, ki jo je jedla, kar se ji je zdelo izjemno prebrisano. V glavi je neprestano seštevala kalorije in dnevni vnos omejila na borih 150 kalorij. Kadar je fantazirala o čokoladi, je namesto sladke pregrehe pojedla odvajalo. Mišice v trebuhu so se začele krčiti in Ana se je počutila grozno, vendar hkrati tudi močno. Kljub uživanju hrane se občutka lakote ni znebila, saj telo hrane nikoli ni uspelo prebaviti.

Dve tabletki na dan nista bili več dovolj, saj se je njeno telo na kemijo že privadilo.
Dve tabletki na dan nista bili več dovolj, saj se je njeno telo na kemijo že privadilo.FOTO: Thinkstock

Grozljiva skrivnost

Ana je postala že bolestno obsedena s svojo težo. Začela je telovaditi štirikrat na dan, temu pa je sledilo merjenje obsega pasu. Kadar ni bila zadovoljna, se je kaznovala tako, da je svoj, že tako skromni obrok, še prepolovila. Starši so postali sumničavi, vendar z njo o tem niso spregovorili. Ana je imela občutek, kot da zmaguje v bitki s svojo težo.V tem času je shujšala že 20 kilogramov, debelo dekle pa je počasi 'izginjalo'. Končno je lahko oblekla oprijete kavbojke, visoke petke in kratko majčko. Prvič v življenju je slišala, kako se dekleta okoli nje sprašujejo: “V čem je njena skrivnost?”

V mislih je imela le še hrano

Njena skrivnost je bila temačna in grozljiva. Dve tabletki na dan nista bili več dovolj, saj se je njeno telo na kemijo že privadilo. Zdaj je potrebala kar štiri, da je dosegla odvajalni učinek. Prej so s prijatelji kosili skupaj, zdaj je Ana to raje počela sama v svoji sobi, ker se je bala, da bi jo prijateljice obsojale. Četudi so jo ravno te prijateljice navadile na odvajala, s temi nevarnimi tabletkami niso pretiravale kot Ana. Zgodilo se je tisto, česar si je najmanj želela. Ves čas je premišljevala le o hrani in o tem, kaj bo jedla. Ko se je pogledala v ogledalo, se ji dekle, ki ga je videla, enostavno ni zdelo dovolj vitko. Resnično stanje je seveda bilo popolnoma drugačno, Ana je bila le še kost in koža. Vseeno nihče ni upal pristopiti in ji reči, da je šla predaleč.

'Umrla bi vitka!'

Po letu in pol rednega jemanja 'čudežnih' tabletk se je zgodilo nekaj, kar je Ano predramilo. Nekega jutra je bila pod prho, ko ji je v ušesih začelo šumeti. Nekajkrat je globoko vdihnila in se naslonila na steno. Počasi je lezla skupaj in spomni se le še, kako je ležala na tleh, po njej pa je tekla voda . Nato je bila le še tema. Zbudila jo je prijateljica, ki jo je histerično klofutala in budila. Koliko časa je minilo, preden jo je našla, ne ve nihče. Lahko sem srečna, da sem živa, saj bi se lahko utopila ali padla v komo. Vseeno pa sem pomislila, da bi vsaj vitka umrla,” pove.

Zdravje je najpomembnejše!

S sostanovalko sta nesrečni dogodek obdržali zase, saj se ni bila pripravljena soočiti s starši in učitelji. Preveč se je bala morebitnih posledic. Vseeno jo je ta dogodek streznil in je s svojim nezdravim početjem prenehala. Obljubila si je, da nikoli več ne bo tvegala svojega življenja le zato, da bi bila vitka. Čeprav slabih navad ni bilo mogoče spremeniti kar čez noč, je Ani kljub temu uspelo zaživeti zdravo življenje. Lepo postavo je začela ohranjati z redno vadbo, v hrani pa je zopet lahko uživala. Danes je zdrava in srečna 28-letnica, ki ji glave ne polnijo več le misli o hrani in vitki liniji, temveč se je posvetila svoji veliki strasti – pisanju. Tako je nastala tudi ta zgodba, ki naj bo v poduk številnim dekletom in ženskam, ki v silni želji, da bile vitke, hrano zamenjajo za odvajala.