'Zagrozil mi je, da me bo polomil, če mu bom delala sramoto'

V.P./J.V.
08.06.2019, 18:11
94
So zgodbe in so zgodbe, ki nas pretresejo in z nami ostanejo še dolgo po tem, ko smo jih prebrali. Ena takšnih je tudi zgodba Slovenke, žrtve nasilja, ki so nam jo pred leti posredovali z Društva Ženska svetovalnica in jo znova objavljamo. Zaradi varnosti v zgodbi niso navedena prava imena in krajevne značilnosti, ki bi razkrile identiteto varovanke kriznega centra.

'Kmalu po poroki sem doživela neprijetno presenečenje, ko se je mož pred svojimi norčeval iz mene in me pred vsemi ponižal.' Fotografija je simbolična.
'Kmalu po poroki sem doživela neprijetno presenečenje, ko se je mož pred svojimi norčeval iz mene in me pred vsemi ponižal.' Fotografija je simbolična.FOTO: Thinkstock

Skoraj 10 let sem trpela v zakonu, v katerega sem stopila kot mlado, neizkušeno dekle, ki so jo starši, kot svojo edinko, poskušali zaščititi pred vsemi negativnimi izkušnjami. Tudi on je bil mlad, lep in za razliko od mene, ki sem bila sramežljiva in zadržana, vedno glasen in brezkompromisen v odnosih z drugimi ljudmi. Najprej sva živela pri njegovih starših, potem pa sva si z njihovo pomočjo ustvarila svoj dom. Kmalu po poroki sem doživela neprijetno presenečenje, ko se je mož pred svojimi norčeval iz mene in me pred vsemi ponižal. Ko sem se pozneje o tem želela z njim pogovoriti, me je zavrnil, češ da nimam smisla za humor. Dobro leto po poroki sem izvedela, da sem noseča, kar me je zelo osrečilo, ker sem si otroka od nekdaj zelo želela. Navdušena sem možu povedala, da bova postala starša, a me je zmrazilo ob njegovi izjavi, da nama pa tega res še ni treba, da bi lahko uživala in ali nisem mogla paziti, da se to ne bi zgodilo. Ko so me oblile solze, me je začel zmerjati, potem pa je odšel iz stanovanja, ne da bi mi povedal, kam gre in kdaj se bo vrnil.

Zavrnil me je, da dramatiziram

Domov je prišel šele naslednje jutro, na moja vprašanja ni odgovarjal, preoblekel se je in šel v službo. Tudi sama sem hodila v službo, moje delo je bilo dokaj zahtevno in je od mene zahtevalo zbranost in umirjenost. Moj ponovni poskus, da se zvečer z možem o vsem pogovoriva, je bil brez uspeha, zopet sem bila zavrnjena z obrazložitvijo, da dramatiziram, da ga poskušam z otrokom privezati nase in mu onemogočiti svobodno uživanje mladosti. Opravičila sem se mu, da to ni moj namen, da je vedel, da sem si vedno želela otroka in da sam temu nikoli ni nasprotoval. Moje opravičilo je sprejel in mi rekel, da je tako reagiral, ker se je bal, da ga bom, potem ko bova dobila otroka, postavila na stranski tir in da sva za to oba še premlada. Pomirila sem ga z zagotavljanjem, da bo on vedno prvi v mojem življenju in da so njegovi strahovi neupravičeni.

Če ste tudi same žrtve nasilja, poiščite pomoč! Telefon kriznega centra vam je na voljo vse dni v tednu, 24 ur: 031 233 211. Fotografija je simbolična. 
Če ste tudi same žrtve nasilja, poiščite pomoč! Telefon kriznega centra vam je na voljo vse dni v tednu, 24 ur: 031 233 211. Fotografija je simbolična. FOTO: iStockphoto

Sprijaznila sem se

Približno mesec dni po tem dogodku, bila sem v tretjem mesecu nosečnosti, se je mož poškodoval pri delu in ostal doma na okrevanju. Jaz sem hodila v službo, nakupovala in skrbela za gospodinjstvo. Nosečnost sem težko prenašala, ker mi je bilo neprestano slabo, mučila pa me je tudi močna utrujenost. Mož mi pri domačih opravilih ni pomagal, čeprav bi mi lahko, vse pogostejše pa so bile pripombe na račun mojih nakupov, gospodinjskega dela in moje zunanjosti. Pogosto je domov vabil svoje prijatelje, s katerimi so kartali pozno v noč, nekateri od njih so tudi popivali, vsi pa so bili zelo glasni, ne oziraje se na pozne nočne ure. Ko sem ga nekega dne prosila, če so lahko malo tišji, ker moram zgodaj zjutraj v službo, me je vpričo vseh grobo užalil in se norčeval iz moje zunanjosti in mi zagrozil, da se lahko poberem, če mi kaj ni všeč. Naslednji dan se mi je sicer opravičil, z nočnimi krokarijami s prijatelji pa je vseeno nadaljeval. S tem sem se nekako sprijaznila, občasno sem vzela kakšno uspavalno tableto, da sem se malo naspala. Upala sem, da bo vse bolje, ko se bo rodil otrok, ki bo gotovo tudi njega popolnoma prevzel in se bo začel bolj odgovorno obnašati.

'Počasi sem opustila upanje, da se bo spremenil, tolažila sem se s tem, da vsaj do otrok ni nasilen.' Fotografija je simbolična.
'Počasi sem opustila upanje, da se bo spremenil, tolažila sem se s tem, da vsaj do otrok ni nasilen.' Fotografija je simbolična.FOTO: iStockphoto

Motil ga je otrokov jok

Končno je prišel dan, ko sem začutila, da moram v porodnišnico. Prosila sem ga, da me tja odpelje, a sem doživela hladno zavrnitev, da on bolnišnic in zdravnikov ne mara in da naj me peljejo moji starši, ker on tako nima časa. To me je zelo prizadelo in v sebi sem si rekla, da mu tega nikoli ne oprostim. Otroka sem dolgo in težko rojevala, a sem z njegovim prihodom na svet pozabila na vse, kar me je težilo. Mož naju je v bolnico prišel obiskat šele po dveh dneh, rekel je, da ni mogel drugače, ker je moral proslavljati s sorodniki, prijatelji in znanci. Otroka ni vzel v roke, rekel je le, da so dojenčki res grdi in da upa, da ne bo ostal tak. Ko sva se z otrokom vrnila iz porodnišnice, je začel mož vedno pogosteje izostajati od doma, motil ga je otrokov jok, če sem ga prosila, da za kakšno uro popazi nanj, je to zavrnil, češ da je to žensko delo in poklical svojo mamo, da naj pride ona, ker jaz raje letam okoli, kot da bi skrbela za otroka.

Udaril me je

Njegovo obnašanje do mene je postajalo vedno bolj nespoštljivo, z ničemer več ni bil zadovoljen, zasmehoval je moj zunanji videz in se vpričo mene navduševal nad drugimi ženskami, s katerimi se je ob vsaki priložnosti tudi odkrito spogledoval. Če sem se z njim o tem poskušala pogovoriti, me je zavrnil kot vedno in ko sem mu nekega dne rekla, da ga bom z otrokom zapustila, če se ne bo spremenil, me je udaril in mi zagrozil, da me bo polomil, če mu bom delala sramoto. Po tem dogodku sem se mu začela izogibati in paziti, da ne bi v njem sprožila ponovnega izbruha. Sledila so obdobja opravičevanj, ponovnih groženj, zasmehovanj in prepričevanja, da sama tako ali tako ne znam živeti, da sem hudobna, ker želim očetu vzeti otroka. Sama sem veliko premišljevala o tem, kaj sem naredila narobe, da se je tako spremenil, začela sem še bolj skrbeti za svoj zunanji videz, kot nora sem pospravljala stanovanje, in vsak dan sproti razmišljala, kako naj se vedem, da ne bi izzvala njegovega izbruha.

Varal me je z znanko

O tem, kakšen je moj zakon v resnici, nisem govorila nikomur, ker sem bila prepričana, da mi nihče ne bi verjel, saj je bil moj mož povsod zelo priljubljen. Ko sem začela znova hoditi v službo, sem ugotovila, da me je začel varati z najino skupno znanko. Ko sem ga soočila z dejstvi, se je najprej začel norčevati iz mene in tajiti, potem pa me je oklofutal in mi zabrusil, da ona ni vedno utrujena tako kot jaz in da jaz njemu ne bom preprečevala, da se izživi. Sprijaznila sem se tudi s tem, ker sem mislila, da ga bo že minilo in da mogoče res preveč pričakujem od njega. Po tem dogodku je postajal možev odnos do mene vedno bolj nasilen. Ob vsaki priložnosti me je zasmehoval, vedno mi je kaj očital, začel mi je preprečevati, da bi se družila s prijateljicami, za otroka sem skrbela sama, moževa edina obveznost je bila služba.

Simbolična fotografija.
Simbolična fotografija.FOTO: Thinkstock

Rodila sta se nama dvojčka

Prostega časa z mano in otrokom ni več preživljal, vedno je imel kak opravek ali pa se je moral s kom srečati. Počasi sem opustila upanje, da se bo spremenil, tolažila sem se s tem, da vsaj do otrok ni nasilen. Tri leta po prvem otroku sta se nama  rodila dvojčka. Takrat sem ostala doma, ker je mož dobil veliko bolje plačano službo, zaradi katere je bil po več dni skupaj odsoten. Veliko sem bila sama z otroki, mož mi je začel zdaj, ko nisem imela več lastnega dohodka, omejevati izdatke za gospodinjstvo, vse, kar sem želela kupiti za otroke, se mu je zdelo nepotrebno in predrago, za svoje osebne potrebe pa da tako ali tako ne potrebujem denarja, ker me doma nihče ne vidi, kako sem oblečena in kakšno frizuro imam. Če je kdaj prišel domov v času, ko je bila pri meni na obisku katera od mojih prijateljic, je bil do nje tako nesramen, da sem začela izgubljati tudi njih. S starši o tem, kaj se mi dogaja, nisem želela govoriti, ker ju nisem hotela spravljati v skrbi.

Pretepel me je vpričo otrok

Moja edina uteha so bili otroci, pred katerimi sem poskušala prikrivati svoja prava čustva žalosti, razočaranja in obupanosti. Pri sebi sem se odločila, da jih ne bom prikrajšala za očeta in ga kljub vsemu ne bom zapustila. Svojo odločitev sem spremenila, ko me je nekega dne začel zmerjati s prostaškimi besedami in me pretepati vpričo otrok, ki so v strahu zame kričali in me poskušali braniti. Takrat so se v meni vsa čustva, ki sem jih leta dušila v sebi, strnila v odločitev, da se mu uprem. Uspela sem se mu iztrgati in poklicati policijo. Policista, ki sta prišla, sta me najprej odpeljala na zdravniški pregled, ker sem bila polna modric. Njega so odpeljali na policijsko postajo, otroke pa je prevzela socialna delavka iz intervencijske službe. Ko sem opravila zdravniški pregled, sem tudi sama podala ovadbo, v kateri sem povedala o vsem, kar se mi je dogajalo zadnja leta.

Z otroki sem se umaknila v krizni center

Socialna delavka mi je predlagala, da se z otroki lahko umaknem v krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja, kjer bomo na varnem in kjer bom dobila pomoč in podporo, če se bom odločila, da izstopim iz nasilnega odnosa. V kriznem centru sem se s strokovnimi delavkami in z ženskami, ki so tam bivale s svojimi otroki, veliko pogovarjala o tem, kaj sem preživljala v svojem zakonu. Začela sem spoznavati krog nasilja, v katerem sem se vrtela vsa ta leta in se zavedati, da s tem nisem prizadela le sebe, ampak tudi svoje otroke, čeprav sem se trudila, da bi jim prikrila resničnost, v kateri smo živeli kot družina. To spoznanje mi je vlivalo moči in mi dajalo pogum, pri vseh postopkih, odločitvah in premagovanju dvomov na novi življenjski poti, ki sem jo nadaljevala v varni hiši. Danes mi, kljub temu da je bilo težko, ni žal, da sem to pot prehodila in da s svojimi otroki živim v miru, brez strahu in da s tem, da se spoštujem, vzbujam spoštovanje in zaupanje tudi pri svojih otrocih.

Poiščite pomoč!

Če ste tudi same žrtve nasilja, poiščite pomoč! Telefon kriznega centra vam je na voljo vse dni v tednu, 24 ur: 031 233 211. 

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.FOTO: Profimedia

 

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Houdor
30.12.2018, 12:30:30
225
-23
usaka zgodba ma 2 plati...……. babe...….zoperne !
Najpametnejši
30.12.2018, 11:44:04
164
+12
Glede na komentarje spodaj se ne morem zadržati in bom še jaz zelo na kratko napisal svoj komentar. Moja hvala bogu bivša partnerica mi je v njeno zrežiranem sporu vrgla nek predmet v glavo, me pogosto verbalno žalila z besedami kot so "prasec", kreten. Dvignila kuhinjski nož nad mano v izbruhu besa. Me zaklenila v kopalnico. Me udarila in hotela razbiti televizor, ker so bile po televiziji "vroče lepotičke" in jaz sem o gledal. In če bi malo pomislil bi še kaj lahko naštel. Aha tega ne smem izpustiti. Med prepirom v vozilu mi je na avtocesti obrnila volan, da sem nato komaj obvladal vozilo. Za enkrat bom končal. In sedaj takole. Kdo bi meni to verjel, če bi med ali po sporu prišla policija. Moja bivša je na izgled popolna brhka lepotica. In verjemite mi, ko bi potočila solzico, bi bil jaz po mojem avtomatsko vsega kriv. Sedaj pa to vzemite na znanje in se malo zamislite.
ferari23
28.12.2018, 19:58:13
31
+2
Malo razmislite ,kam nas pelje današnja Evropa-AMERIKA ta svet drvi v propad,vtovarnah kisojih prevzeli tujci se naši majstri-janičarji obnašajo kot v taboriščih 2.sv.vojne,samo v peč nas ne mečejo še-bil se zraven ko je starejši delavec malce pojambral,pamu je ta odvrnu pa pust pa pejd domov,že drugi vvrsti čakaji,isto je vdružini kjer mamini sinkoti ne prevzamejo nobene odgovornosti,onibi samo uživali,
Štefan Fidler 1
30.09.2018, 10:30:44
94
+5
Hm...žalostna zgodba,je pa res,da so tudi moški trpini...kakor koli ne velja nobena plat v takšnem zakonu
fairplayy
26.08.2018, 22:12:41
Ze mogoce prikazana ena plat zgodbe cedalje vec primerov je ko moski zaradi psihicnega nasilja zensk nekatere so prave lisice lazne prijave izsiljevanje z otroci ..itd ze marsikateri modki je naredil samomor se zapil itd a tega nihce ne vidi in izpostavi to ps je druga plat...
Pravicaje
26.08.2018, 11:31:05
299
+20
Draga moja , pri prvi klofuti bi spokala in šla !! Praviš ,da si imela službo, se pravi neeodvisnost ni bila problem ,tako da to ihtenje sedaj je le farsa oz. "poglejte ljudje kaj mi je delal vsa ta leta ,oh kako sem jaz nesrečna in uboga" !!! Človeka prav razbesni ,kako je lahko žena tako (oprostite izrazu) neumna da leta in leta pristane na tak tretman ! Vsak človek je svoje sreče kovač in v tem primeru je dejansko tako - prva klofuta - odhod brez pogleda nazaj za vse večne čase -amen !!
tornadotex
26.08.2018, 11:21:38
150
+15
Družba je vse bolj bolana in kot takšni primeri,vse več, in le hvala da imamo posameznike in določene inštitucije,ki se borijo proti takšnim anomaijami....seveda pa bi bi!o najprimernejše odpraviti vzroke,ki pa se pričnejo z vzgojo in boljšim družbenim sistemom...zato šteje vsak ,vsak posameznik ,ki dvigne glas proti takšnimi dejstvi....
LaJaArTi
26.08.2018, 10:43:45
241
+23
Kako ste pametni nekateri. Prav vidi se v napisanem, da niste nikoli doživeli nič podobnega, da vam je bilo življenje posejano z rožicami in se niti ne potrudite razumeti zakaj je žrtvam nasilja tako težko oditi. Koliko straha je v njih, ki jih enostavno hromi slišati, videti in spregovoriti kaj šele upreti se. Prevelikokrat zatajijo tudi inštitucije, ki bi te naj žaščitile in ti pomagale. Poznam primer, ko je na policiji bila ženska, žrtev dolgotrajnega nasilja, odslovljena z besedami, da je za prijavo škoda tako njenega, kot njihovega časa. Toliko v razmislek. In vsi, da se ne izrečem grdo, ki vpijete kako strašansko se imate radi naj vam povem, da je en človek drugemu sposoben spiti vso življensko energijo z ljubeznijo vred in verjemite, da te ljubezni nebi bilo več nikjer, če bi to dejansko doživeli!
JokatPejt
25.08.2018, 15:00:43
4310
+33
ne podpiram nasilja ampak vseeno tudi ženske niso nobene cvetke več... res da niso fizično nasilne do moških so pa vse prevečkrat psihično kar je lahko prav tako hudo sploh če moški ni psihično močen... v zadnjih letih so ženske (predvsem mlade) ratale hujše od moških.. varanja je kolikor hočeš, za družino in stanovanje sploh ne skrbijo več (ker niti ne znajo) vse kar znajo je hodt po žurkah, pit in se drogirat...
gosenica111
25.08.2018, 14:05:43
229
+13
kje živi prasetina
Animal_Pump
25.08.2018, 14:01:40
607
+53
Sociopatski tip, slabič s šibkim karakterjem, ki se izživlja nad žensko...takih je ogromno, in ravno zaradi takšnih pacientov...hčerko treniram borilne veščine, delava na fizični moči, in s tem tudi na samozavesti zraven, da se bo znala branit, ko bo to potrebno. Vem, da je lahko govoriti...ampak, spokajte stran od takšnih tipov takoj, ko prvič udari ;)
Fairy32
25.08.2018, 12:57:37
1547
-32
A ji ni povedal ,da se lahko pobere ,ce ji kaj ni vsec ?!?
Tomaz1980
30.12.2018, 11:55:26
50
+5
Ali mogoče ti tudi klofutaš ženske in jim take praviš????
Tomaz1980
30.12.2018, 11:56:22
60
+6
Si pozabil, da je stanovanje NJUNO in ne samo NJEGOVO, saj je tudi ONA SAMA vložila v stanovanje!!! Torej, se lahko pobere ON!!!!!!!
popto
25.08.2018, 12:22:02
1828
-10
Me zanima ali se bom tudi jaz vam zasmiliv,ker sem moški in me partnerica tolče in izrablja.Pobegnil sem v varni dom,pa kaj mi pomaga tu je še slabše ker so sostanovalke še bolj izkušene in napadalne.Edino vteho imam ob polni flaški kokosovega mleka...
Tomaz1980
30.12.2018, 11:56:58
13
-2
Potem pa si prpa!!!
VednoObjektiven
25.08.2018, 11:52:45
2616
+10
in odpreš na facebook, na facebooku slika ženske, ki piše, kako ji je ok, ko tip joče na kolenih pred njo in jo prosi, da ga razume, nakar ona doda kratico, ki označuje kako se "smeji in valja po tleh". Ženske znate biti tako nefer in tako zaigrano žrtve, da je groza in strah.
VednoObjektiven
25.08.2018, 11:54:50
Da ne govorimo o tem, kolikokrat ste ženske tako "pridne", da možje vzgajamo tujega otroka. Še toliko hujše, ko ste tako pridne, da še same ne veste, kdo vam ga je zaplodil.
Animal_Pump
25.08.2018, 13:57:11
253
+22
Povsod so cvetke, tako ženske..kot moški...ženske izvajajo psihično nasilje, moški bolj fizično. Glede očetovstva pa, če dvomiš...imaš DNK analizo, ki jo lahko opraviš brez njene vednosti...plačaš tistih 300 eur, pa je...smo leta 2018, danes redko katera stvar ostane skrita ;P
spetpozabila
29.11.2012, 21:39:28
574
+53
Ko sem prebrala, sem podoživljala že davno skrito, zatajeno in na srečo s časom ozdravljeno travmo iz mladosti. DEKLETA, ŽENE POGUM!!
teiia.0017
29.11.2012, 16:07:06
565
+51
kak ste usi pametni, sam ko se pa enkrat sam znajdeš v taki situaciji, je pa drugače, enostavno je govorit..
ona23
29.11.2012, 22:10:57
474
+43
...bla sem na tem in sem hitro rešla situacijo...se mam preveč rada kljub vsemu da se ne pustim enemu imbecilu da me pretepa...
Piškica
30.11.2012, 9:47:53
514
+47
ti ki tepejo so slabiči, naj vas ne bo strah... isto sekundo ko jim pokažeš da se jih ne bojiš ratajo usrane riti....
Bismarck
29.11.2012, 11:13:52
532
+51
nad ženskami se izvaja spolno in fizično nasilje, nad moškimi se izvaja psihično nasilje, nad otroki pa vsa tri prej našteta....
alinka
28.11.2012, 23:06:21
mene bi samo enkrat udaril pa bi bilo zadnjič---ne razumem a moraš biti res malo čuden da toliko let trpinčiš sebe in svoje otroke?
mariabologna
28.11.2012, 16:33:40
2711
+16
It takes 2 to tango! Vsaka ženska je že naletela na takega, ampak je stvar njenega karakterja, ali bo to prenašala in kako dolgo. Ta ženska žal nima niti malo spoštovanja do same sebe, ker je bila tako vzgojena, on je pa to izkoristil. Žrtev se ne moreš delati 20 let, to je prej glupost, če mene vprašaš, če ne celo mazohizem. Je pa res, da pri ženskah tudi denar dela svoje.
dreiia
10.04.2013, 20:12:32
215
+16
eni ste tako pametni! sama nisem šla skozi to in ja je neumna situacija, vendar ljudje so od ljubezni in dobrih namenov večkrat preveč slepi da bi videli! od kod pa misliš da obstajajo izkoriščanja če ne od tega ko nekdo preveč zaupa in ne more pogledati resnici v oči. ne moreš tega prišteti vzgoji ali pa celo materializmu! to se pač preveč slabih stvari poklopi da je tako.. me zanima če si ti popolna
ona23
28.11.2012, 15:37:16
209
+11
...ma ni mi jasno kak lahko nekdo tolk časa preživi s takim človekom..ene celo 25 let..pa to je absurd in popolno nespoštovanje sama sebe...da pa ženska lahko tak pozabi nase in svoja čustva ter čustva otrok in pusti da otroci to prenašajo direktno al pa indirektno pa se mi tud zdi nesramno od ženske same...kak lahko bilo kera dopusti kaj takega...bolano je da ob tem misli da se lahko kaj spremeni...še posebej če mu da ponovno šanso...drugo šanso...tretjič je več ni...pa nema veze če mata otroke in mu ne želite odpeljat otrok ker ma pravice...ni nikakršnega izgovora...otroke in sebe samo mučite s takim obnašanje, dedu pa date vedet da ma moč nad vami...pa ni izgovora da ga mate rade...predvsem morte sebe met da lahko mate druge...zame ni izgovora...še posebej ne ker sem sama skozi to šla...da sem mela takega tipa..prvič sem mu oprostila...drugič sem vdarla nazaj in ko je še tretjič hoto pa je priletela močnejša roka in tip je bil kot polit cucek...nakar sem ga javno ponižala in se dostojno obrnila ter še močnejša odšla...že prvikrat je blo dovolj da sem mu po neumnosti oprostila..drugič sem počla kr nazaj...mam sebe preveč rada da bi si ob takem uničla lajf...