Aromatičen in svež komarček je pogosto spregledano zelišče, ki ga le redko uporabljamo v vsakodnevni prehrani. Bogat je z vlakninami in poln antioksidantov, ki se borijo proti nevarnim vnetjem, povezanim z rakom in srčnimi boleznimi.
Vsebuje:
- vitamin A, ki je pomemben za vid,
- vitamin C, ki krepi imunski sistem,
- več vitaminov B, ki ščitijo zdravje možganov,
- esencialne minerale, predvsem kalcij in kalij.

Kalcij in kalij prispevata k trdnosti kosti, kalij pa dodatno uravnava srčni ritem in živčni sistem, ščiti delovanje ledvic in pomaga pri krčenju mišic. Ena skodelica surovega komarčka vsebuje približno 360 miligramov kalija, kar je približno 7 % priporočenega dnevnega vnosa.

Uporaba v kuhinji
Komarček so kot hrano in zdravilo uporabljali že stari Egipčani. Ko komarček vključimo v prehrano, nam lahko vlaknine, ki jih vsebuje, pomagajo pri prebavi in uravnavanju telesne teže, saj nas nasitijo za dlje časa.
Največ hranilnih koristi zagotavlja, če ga uživamo svežega. Narezane gomolje lahko uporabimo v solatah, liste kot začimbe, semena pa za pripravo čajev, aromatiziranje sladic in pijač ter začinjanje mesa.

Čaj iz zdrobljenih semen ima lahko tudi antibakterijske lastnosti in je odličen za prebavo. Eterično olje v komarčku ima protiglivične in antibakterijske lastnosti.

Vir: tportal.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV