Origano je ena izmed najbolj priljubljenih sredozemskih začimb, ki jo pogosto povezujemo s pico in omakami za testenine. A to aromatično zelišče ni dragoceno le zaradi okusa, vsebuje namreč tudi številne hranilne snovi in spojine, ki lahko koristijo našemu zdravju.
Njegova uporaba sega že v antično Grčijo, kjer so ga cenili tako v kulinariki kot v tradicionalnem zdravilstvu.

Bogata hranilna vrednost
Origano je vir pomembnih vitaminov in mineralov, vsebuje:
- vitamin C, ki podpira imunski sistem,
- vitamin A in E, ki sta pomembna za zdravje oči,
- vitamin K prispeva k zdravju kosti in normalnemu strjevanju krvi,
- folate (vitamin B9), ki ima ključno vlogo pri delitvi in rasti celic.
Poleg vitaminov vsebuje tudi flavonoide, rastlinske spojine z močnimi antioksidativnimi in protimikrobnimi lastnostmi.

Protimikrobni in protivnetni učinki
Raziskave potrjujejo, da origano deluje protimikrobno in lahko zavira rast nekaterih bakterij. Flavonoidi v origanu imajo protivnetne učinke, kar prispeva k zmanjšanju tveganja za kronična vnetja. Študije, izvedene v Iranu in Egiptu, pa nakazujejo, da bi lahko izvlečki origana vplivali tudi na zmanjšanje simptomov tesnobe in depresije.

Praktična uporaba v vsakdanji prehrani
Origano je enostavno vključiti v prehrano. Dodajte ga k omakam, juham, mesnim jedem in solatam. Origanov čaj vam lahko pomaga pri prebavi, saj sprošča prebavne mišice in ublaži napihnjenost.
Pri uporabi velja zmernost, saj tanini v origanu lahko v večjih količinah zmanjšajo absorpcijo nekaterih mineralov.
Origano je veliko več kot le začimba za pice, je bogat vir hranil in koristnih rastlinskih spojin. Redno, a zmerno uživanje lahko podpira imunski sistem, pomaga pri boju proti bakterijam, prispeva k zdravju prebave in morda celo ublaži stres.

Vir: tportal.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV