Zadovoljna.si
"Post v namene čiščenja telesa je lahko koristen, če je izveden primerno in po možnosti nadzorovano," svetuje Polona.

Hujšajmo skupaj

Post z namenom hujšanja ni učinkovit

Nina Valant
28. 10. 2009 18.42
0

Nad našimi kandidatkami in kandidati, ki bodo izgubljali kilograme v akciji Hujšajmo skupaj, bo poleg fitnes trenerjev bdela tudi strokovnjakinja za prehrano Polona Prohinar, ki priznava, da je sladkosneda in se kdaj pregreši.

Dr. Polona Prohinar bo sestavila načrt prehranjevanja za kandidatke in kandidate, ki bodo hujšali v akciji Hujšajmo skupaj.
Dr. Polona Prohinar bo sestavila načrt prehranjevanja za kandidatke in kandidate, ki bodo hujšali v akciji Hujšajmo skupaj. FOTO: osebni arhiv

Dr. Polona Prohinar, strokovnjakinja za prehrano, ki bo našim kandidatkam oziroma kandidatom pri akciji Hujšajmo skupaj pripravila plan prehranjevanja, je strokovnjakinja iz mikrobiologije in delovanja imunskega sistema, doktorirala je na ameriški univerzi v Iowi. Prehrana jo je vedno zanimala, v zadnjih letih pa se ji je posvetila bolj intezivno in sistematično. Po vrnitvi iz ZDA julija letos je ustanovila Inštitut Persea, katerega glavna dejavnost je prehransko izobraževanje, raziskovanje in svetovanje.

Z dr. Prohinarjevo smo se pogovarjali o zdravem načinu prehranjevanja, o tem s čim se ona pregreši ter marsičem zanimivem, ki tudi vas lahko prepriča, da boste začeli bolj zdravo živeti.

Kaj pravzaprav je zdrav način življenja?

V zdrav način življenja vključujem spontano zdravo prehranjevanje ter telesu primerno količino in obliko fizične aktivnosti. Menim, da je bistvo zdravega življenja spoštovanje svojega telesa.

Kako bi vi razložili, kaj je zdrava prehrana?

Zdravo se prehranjujemo, kadar izbiramo čim bolj svežo in polnovredno ter čim manj predelano hrano. Taka hrana ima namreč visoko hranilno gostoto in je bogata z minerali in vitamini. Hrano uživamo uravnoteženo, z ravno pravšnjim deležem ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Ogljikovi hidrati naj bodo čim bolj kompleksni in beljakovine čim bolj kakovostne v smislu vsebnosti esencialnih aminokislin. To so namreč tiste aminokisline, ki jih naše telo ne more samo narediti. Podobno izbiramo hrano s čim več esencialnih maščob (naše telo jih ne more sintetizirati) in čim manj nasičenih maščob, ki jih naše telo nujno ne potrebuje oziroma lahko povzročajo težave. Na žalost je zaradi razvoja prehrambene industrije na tržišču poplava predelanih hranilno osiromašenih živil, kar od tistega, ki se želi zdravo prehranjevati in pametno izbirati, zahteva veliko znanja.

Se sami vedno zdravo prehranjujete?

Tak je vsekakor namen in mislim, da nam dobro uspeva. To je družinski projekt, pri katerem sodelujemo vsi. Vse obroke pripravljamo in kuhamo doma, uporabljamo polnovredno in večinoma ekološko hrano. Uživamo zelo malo predelanih živil, v hladilniku pa je vedno prostorska stiska zaradi sadja in zelenjave. Doma pripravljamo svoj jogurt in kalimo kalčke. Zdravo prehranjevanje zahteva več časa, a to vzamem kot naložbo v dobro počutje.

Se tudi vi kdaj pregrešite s čokolado?
Se tudi vi kdaj pregrešite s čokolado?FOTO: iStockphoto

Se kdaj pregrešite? S čim?

Sem sladkosnedna, med drugim imam zelo rada temno čokolado. Ker ne maram predelane in drugje pripravljene hrane, jem le doma pripravljene sladice, za katere točno vem, kaj vsebujejo. Vendar, če imam na izbiro čokolado, dobro sladico, sladko lubenico ali zrel kaki, bom vedno najprej izbrala lubenico, nato kaki, potem pa mi bo že zmanjkalo prostora za kaj drugega.

Nekateri zagovarjajo BIO hrano, spet drugi pravijo, da je to le dobra marketinška poteza. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Ekološka hrana je brez dvoma dobra naložba iz dveh razlogov: kot prvo, pri uživanju ekološke hrane v svoje telo vnašamo nič ali znatno manj škodljivih snovi, kot so pesticidi, nitrati, konzervansi, umetna barvila. Prav tako obstaja vedno več študij, ki dokazujejo višjo hranilno vrednost ekoloških pridelkov. Ekološke rastline namreč rastejo na bogatejši zemlji in počasneje, zaradi česar imajo manjšo vsebnost vode in večjo gostoto hranilnih snovi, več vitaminov, mineralov. Drugo pa je, da ekološko kmetovanje deluje v sožitju z naravo. Ne onesnažuje zemlje in podtalnice s sintetičnimi sredstvi, ne siromaši tal, ne uničuje naravnih ekosistemov in ne zmanjšuje biološke različnosti. Ker ekološka hrana predstavlja zelo donosno ekonomsko nišo, kajti povpraševanje po ekološki hrani je znatno večje od ponudbe, so cene ekoloških pridelkov in predelane hrane nerealno visoke.

Vaše mnenje o postu – je zdrav ali ne, in zakaj?

Post z namenom hujšanja se mi ne zdi učinkovit pristop, ker če se post ne nadaljuje s spremenjenim načinom prehranjevanja, njegovi učinki niso dolgoročni. Post v namene čiščenja telesa je lahko koristen, če je izveden primerno in po možnosti nadzorovano.

"Post v namene čiščenja telesa je lahko koristen, če je izveden primerno in po možnosti nadzorovano," svetuje Polona.
"Post v namene čiščenja telesa je lahko koristen, če je izveden primerno in po možnosti nadzorovano," svetuje Polona.FOTO: iStockphoto

S kakšnim pristopom bi vi nekoga, ki res jé nezdravo, 'prepričali' v bolj zdrav način prehranjevanja?

Vsakemu, ki bi se rad kaj novega naučil, z veseljem razložim prednosti zdrave hrane in probleme, ki lahko nastanejo pri rednem uživanju neprimerne hrane. Sem mnenja, da je izbira nezdrave hrane posledica pomanjkanja osveščenosti in razumevanja posledic dolgotrajnega nezdravega prehranjevanja.

Kaj je po navadi pri ljudeh najteže, ko se odločijo, da bodo spremenili svoj način prehranjevanja?

Težka je vsaka sprememba, tako ustaljenih navad, kot so način kuhanja, priprava in izbor hrane, kot navajanje na nove okuse. Težko je tudi, če se za spremembe v načinu prehranjevanja odloči le ena oseba v gospodinjstvu, ostale pa to zavračajo. V takem primeru je treba veliko več volje in zanimanja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 314