Zadovoljna.si
Piknik pod klobuki - 97

Domači trači

Gianni Rijavec v zaporu?!

N.J.
31. 01. 2014 08.15
81

V prebožičnem času se je kopici znanih Slovencev v zaporih – Hildi Tovšak, Binetu Kordežu, Srečku Prijatelju in drugim – pridružil tudi znani slovenski pevec Gianni Rijavec, ki pa za rešetkami tokrat ni bil prvič!

Gianni Rijavec z Belim golobom širi idejo o miru ...
Gianni Rijavec z Belim golobom širi idejo o miru ...FOTO: osebni arhiv izvajalca

A brez skrbi, Gianni Rijavec ni zagrešil nobenega zločina. V zaporu je menda imel nastop za zapornike, kot je to storil že lansko leto, ko je nastopil najprej v Dobu, nato pa še v ženskem zaporu na Igu. "Res je. Decembra sem se pripravljal za nastope v zaporih, in sicer na Igu in Dobu," je potrdil pevec. "Glede na to, da sem tam že imel koncerte, poznam vzdušje in vem, kako to zgleda. Vsekakor je to doživetje tudi za nastopajočega, ker so ti ljudje 'drugačni' zaradi njihove preteklosti."

Že lani jih je razveselil

Predlani je v zaporu predstavil svojo novo pesem in fundacijo Beli golob, ki jo je ustanovil leta 1999 in katere namen je širjenje ideje o miru na svetu. Glasbenik je tedaj zaupal, da se je za to potezo odločil, ker je čutil, da mora svojo vizijo deliti s tistimi, ki so iz različnih dogodkov zagrešili kazniva dejanja. Kot je tedaj še povedal, se mu je nastop v Dobu med tistimi, ki bodo za zapahi preživeli od 1 do 30 let, posebej vtisnil v spomin, saj naj bi tam začutil, da v zraku visita kesanje in želja po boljšem jutri.

In kako to, da je ponovil koncert?

"Decembra sem se vrnil zato, ker sem ob zadnjem nastopu obljubil, da bom še kdaj imel koncert za obsojenke in obsojence," je povedal. "To so ljudje, ki so na prestajanju kazni in osebje - zaposleni v zaporu se trudijo, da jim bivanje za rešetkami olajšajo, tudi z različnimi prireditvami." Sicer pa Rijavec pravi, da je velika razlika, ali nastopa na Igu ali na Dobu. "Velika razlika je nastopati na Dobu, torej v moškem zaporu, ali pa na Igu, med ženskami. Ob vstopu v zapor na Igu takoj začutiš žensko dušo," je še pojasnil.

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478