Zadovoljna.si
Metabolizem je odvisen od ravni insulina in ne od kalorij. Stalno preštevanje in seštevanje kalorij povzroča stres, kar je škodljivo za zdravje in glavni vzrok, da dokaj hitro vržemo puško v koruzo.

Dieta

9 največjih napak, zaradi katerih ne shujšate

zadovoljna.si
27. 02. 2019 07.51
4

Za uspešno hujšanje sta nujno potrebna dobra motivacija in nasvet strokovnjaka, ki nam bo povedal, kako rešiti težave ter česa ne smemo narediti, ko smo na dieti.

Zaradi prevelikega entuziazma in želje, da se čim prej dokopljemo do vitke linije, nemalokrat počnemo stvari, ki niso v korist hujšanju. Poglejmo lestvico desetih najbolj pogostih napak, ki so vzrok, da je dieta neuspešna.

Jemo premalo in neredno?

Ne glede na to, da sprva lahko zdržite brez hrane, boste dolgoročno shujšali bolj malo in bo ves vloženi napor povsem brez smisla. Dieta je dolgotrajen proces, zato se moramo resno posvetiti novemu načinu prehranjevanja, ki nam nalaga, da jemo zmerno, vendar redno in le določena živila. Na metabolizem najbolj blagodejno vplivajo trije obroki dnevno in dve malici, torej pet obrokov na dan.

Metabolizem je odvisen od ravni insulina in ne od kalorij. Stalno preštevanje in seštevanje kalorij povzroča stres, kar je škodljivo za zdravje in glavni vzrok, da dokaj hitro vržemo puško v koruzo.
Metabolizem je odvisen od ravni insulina in ne od kalorij. Stalno preštevanje in seštevanje kalorij povzroča stres, kar je škodljivo za zdravje in glavni vzrok, da dokaj hitro vržemo puško v koruzo.FOTO: Thinkstock

Brez maščob

Maščob ne smemo povsem izključiti iz diete, temveč raje nezdravo maščobo zamenjajmo z zdravo, torej tisto, ki jo vsebujejo ribe, oljčno olje, semena, oreščki. Raziskave so pokazale, da diete skoraj brez maščob dolgoročno ne dajejo želenih rezultatov. Ravno nasprotno, s takim načinom prehranjevanja se redimo.

Iz omare odstranite čips in podobne prigrizke

Nikar se ne mučite s stradanjem, saj je povsem brez koristi. Grizljanje drobnih prigrizkov je koristno le, če si privoščite majhne količine zdravih živil, denimo kot malico med glavnimi obroki ali pa kot tolažbo, ko vas popade volčja lakota. V takih primerih zaužijte košček zelenjave, sadja, trdo kuhano jajce, nekaj oreščkov, jogurt iz posnetega mleka ali prežvečite žvečilni gumi brez sladkorja.

Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jeste avokado?
Preberi še
Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jeste avokado?
Maščob ne smemo povsem izključiti iz diete, temveč raje nezdravo maščobo zamenjajmo z zdravo, torej tisto, ki jo vsebujejo ribe, oljčno olje, semena, oreščki.
Maščob ne smemo povsem izključiti iz diete, temveč raje nezdravo maščobo zamenjajmo z zdravo, torej tisto, ki jo vsebujejo ribe, oljčno olje, semena, oreščki. FOTO: iStockphoto

Na dieti le doma

Nekateri, ki si želijo shujšati, se diete držijo le, kadar so doma, sicer pa ne. To je ena največjih napak, posledica pa je neuspeh. Dieta mora postati način življenja, to pomeni, da morate nove navade prenesti tudi v službo, na službeno pot, v restavracijo. Obroke si pripravite doma in jih odnesite s seboj. Ko to ni mogoče, si v bližnji trgovini kupite zdrave prigrizke, v restavraciji pa naročite trdo kuhano jajce, zelenjavo, skuhano na pari, ribo ali piščanca, spečenega na žaru.

Umetna sladila spodbujajo željo po sladkorju

Ko se ljudje odločijo za dieto, začne večina uporabljati umetna sladila in piti umetno sladkane pijače. Prepričani so, da so s tem naredili nekaj koristnega za svojo linijo, kar pa je povsem zmotno. Umetna sladila namreč spodbujajo željo po slaščicah, pijače, ki vsebujejo umetna sladila, pa so najpogosteje nezdrave in spodbujajo, da se znova zredimo.

Brezplačna e-knjiga: Kako se znebiti trebuha?
Preberi še
Brezplačna e-knjiga: Kako se znebiti trebuha?

Nekateri štejejo kalorije

Seštevanje kalorij ni prav nič koristno početje, če želite shujšati. Metabolizem je odvisen od ravni inzulina in ne od kalorij. Stalno preštevanje in seštevanje kalorij povzroča stres, kar je škodljivo za zdravje in glavni vzrok, da dokaj hitro vržemo puško v koruzo.

'Light' izdelki

Kadar se odločimo za dieto, običajno večina med nami nakupi izdelke, ki nosijo oznako 'lahki', kar pomeni, da vsebujejo manj maščob oziroma manj ogljikovih hidratov. Žal pa gre pogosto zgolj za marketinške poteze. Kakor koli, uspeh je odvisen zgolj od tega, ali bomo v osnovi spremenili svoje navade in začeli živeti bolj zdravo, bodisi se bomo več gibali in se izognili že pripravljeni hrani iz trgovine.

Za tehtanje velja enako kot za seštevanje kalorij – učinek ni viden vsak dan.
Za tehtanje velja enako kot za seštevanje kalorij – učinek ni viden vsak dan.FOTO: Thinkstock

Naporni treningi

Vadba in gibanje sta zagotovo zelo pomembna za zdravo hujšanje, a kljub temu ne gre pretiravati. Vadbo moramo uskladiti s formo, v kateri je naš organizem, in jo moramo vključiti v naše življenje kot stalnico. Strokovnjaki priporočajo vadbo, še najbolje bo, da program pripravi osebni trener, ki bo tudi nadzoroval in po potrebi prilagodil program vaj. Prenaporna vadba človeka odbije in kmalu neha hoditi v fitnes.

Prepogosto tehtanje

Za tehtanje velja enako kot za seštevanje kalorij – učinek ni viden vsak dan. Vsakodnevno tehtanje povzroča stres in razočaranje nad doseženimi rezultati, kar lahko človeka hitro odvrne od hujšanja.

Edino živilo, ki ga potrebujete za hujšanje
Preberi še
Edino živilo, ki ga potrebujete za hujšanje

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375