Zadovoljna.si
Telovadba

Šport in zdravje

3 stvari, ki se zgodijo, če redno telovadite

L. E.
22. 03. 2020 19.51
0

V dobri fizični pripravljenosti nikakor ni priporočljivo biti samo zaradi tega, ker bi radi, da vas imajo drugi za privlačne. To, da sta fit, pomeni, da se bolje počutite in da boste dlje lahko živeli polno in aktivno. Poglejmo, kaj s tem, ko se redno gibate, naredite zase.

1. Manj možnosti, da zbolite za demenco

Študija univerze v Göteborgu je pokazala, da imajo ženske, ki skrbijo za svojo fizično pripravljenost, kar za 90 odstotkov manjše tveganje, da v poznejših letih razvijejo demenco. To resnično pomeni, da z rednim gibanjem zase naredite ogromno. Demenca je namreč bolezen, zaradi katere izgubimo sposobnost, da bi skrbeli zase. Popolnoma postanemo odvisni od pomoči drugih. Tega pa si zagotovo ne želite.

Kratka in enostavna kura, ki prežene spomladansko utrujenost

Vsi s starostjo sicer postajamo pozabljivejši. Toda demenca je prav kronična bolezen možganov, ki napreduje tako, da uničuje možganske celice. Ni ozdravljiva. Počasi človek izgublja zmožnosti mišljenja, spomina, orientacije, prepoznavanja, izražanja, presoje …

Švedi so sicer kar 44 let spremljali 191 žensk in merili njihovo fizično pripravljenost ter kognitivne sposobnosti.

Telovadba
Telovadba FOTO: iStock

2. Zaščita pred srčnim infarktom in možgansko kapjo

Redno gibanje je pomemben del skrbi za zdravo ožilje, s tem pa se zmanjšuje vaše tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap. Zaradi nezdravega življenjskega sloga se namreč v vaših arterijah nabirajo obloge. Te lahko žile tako zožijo, da to zmoti normalno prekrvavitev. Posledično pa odmre tkivo, ki ga ta žila oskrbuje s krvjo. To se imenuje srčni infarkt ali (če je žila v možganih) možganska kap.

A raziskovalci univerze v Köbenhavnu so ugotovili, da že samo 20 minut hitre hoje vsak dan občutno zmanjša naše tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap. 20 minut na dan pa si zase le lahko vzamemo, kajne?

Vaja, ki lahko zamenja vse druge!

Danska študija je zajela več kot 10 tisoč ljudi, ki so bili starejši od 18 let. Upoštevali so tudi druge dejavnike tveganja za kap in infarkt, kot so starost, kajenje, prekomerna telesna teža.

In njihov presenetljiv zaključek je bil, da redno gibanje zmanjša tveganje za kap in infarkt celo pri ljudeh, ki so prekomerno težki, čeprav je debelost res velik dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni ter posledično kap in infarkt.

Študija univerze v Cambridgeu je podobno pokazala, da je pomanjkanje gibanja pogostejši vzrok prezgodnje smrti kot prekomerna teža. Vsak dan si torej vzemite čas za hitro hojo in tako naredite ogromno za svoje zdravje.

Sreča
SrečaFOTO: iStock

3. Pomaga proti depresiji in izboljša razpoloženje

"Redno gibanje lahko pri nekaterih ljudeh deluje enako dobro kot antidepresivi," pravi dr. Michael Craig Miller, psihiater z univerze Harvard. Čeprav dodaja: "Telovadba morda ne bo dovolj pri tistih, ki trpijo za zelo hudo obliko depresije."

3 preprosti načini, kako se znebiti trebuha do poletja

Telovadba dejansko, tudi če nimamo težav z depresijo, izboljšuje naše razpoloženje. Če je intenzivnejša, se v našem telesu začnejo izločati endorfini, ki jim rečejo tudi hormoni zadovoljstva. Zato imate tudi vedno že takoj po telovadbi tisti tako dober občutek. Zagotovo ga vsi poznate. A ne skrbite niti, če se ne gibate vsak dan intenzivno. Tudi sprehod recimo izboljša razpoloženje, le ne prek endorfinov. Takšno zmerno gibanje krepi možganske celice in povezave med njimi. In tudi to povzroči, da se počutimo bolje.

Pomaga pa takšna zmerna vadba tudi pri depresiji. Kot razloži dr. Miller: "Nevroznanstveniki so ugotovili, da imajo ljudje, ki so depresivni, manjši hipokampus. To je del možganov, ki uravnava tudi naše razpoloženje. In vadba krepi možganske celice in njihove povezave tudi v hipokampusu. To pa spet pomaga proti depresiji."

Telovadba
Telovadba FOTO: iStock

A kako začeti?

Vse je lažje, ko enkrat začnete. Včasih je najlažje, da čim manj razmišljate. Vsak dan si športno opremo in obutev pripravite na vidno mesto ter si enostavno recite, da si jo boste vsak dan ali vsak drugi dan nadeli in odšli ven. Ko nekaj postane navada, pa nam začnejo že naši možgani pošiljati signale, da si to želijo. Na tak način se lahko navadite vsak dan jesti čokolado ali pa se gibati.

Če se morda že borite z depresijo, ki lahko povzroča težave s spancem in pomanjkanjem apetita, kar posledično vodi v pomanjkanje energije, se je včasih začeti gibati res težko. Dr. Miller pravi, da bo pot v pravo smer že, da se potrudimo redno gibati vsaj vsak dan po pet minut. "Začnite s petimi minutami. In s katero koli aktivnostjo, ki vam je najprijetnejša. Lahko je to hoja. Ko boste začutili, da zmorete, hodite po deset minut na dan. Kmalu bo to postalo petnajst, dvajset minut …" Le vztrajajte in res hodite vsak dan vsaj pet minut. Najdite prijatelja ali družinskega člana, ki vam bo delal družbo in vam tako predstavljal dodatno spodbudo.

10 super stvari, ki se zgodijo, ko iz hrane izločite sladkor

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493