Zadovoljna.si
Ženska hujša

Šport in zdravje

Je za vaše odvečne kilograme kriv on?

L. E.
10. 03. 2020 18.55
0

Ali pa – če pogledamo z druge strani. Tudi ve lahko na partnerja vplivate bolj, kot si mislite. Ameriška študija je namreč ugotovila, da samo s tem, ko sami začnemo živeti bolj zdravo, ne da bi o tem s partnerjem kakor koli razpravljali, s svojim dobrim vzorom povzročimo, da začne bolj zdravo živeti tudi on. In obratno. Če si najdete partnerja, ki živi bolj zdravo, boste počasi tako začele živeti brez posebnega truda tudi same.

"Ko je denimo en partner začel z navadami, zaradi katerih je shujšal, je to imelo pozitiven vpliv tudi na drugega partnerja,” piše v zborniku Obesity (Prekomerna teža) Amy Gorin, profesorica psihologije na univerzi v Connecticutu. Preprosto povedano – ko je začel hujšati en del para, je težo začel izgubljati še tisti partner, ki se hujšanja sploh ni lotil zavedno. 

Zakaj ima partner tak vpliv?

V ameriški študiji se partnerja o tem sploh nista pogovarjala. A očitno se naravno zgodi, da lahko en partner drugega s svojim vzorom spodbudi, da ta začne jesti bolj zdravo ali se več giblje. Lahko pa se zgodi tudi obratno. Lahko se zgodi, da zaradi partnerja pridobite odvečno težo, ker pridobite nezdrave prehranske navade ali se manj gibate. Ni slabo razmisliti, v katero smer nas zna povleči nov partner. Po drugi strani to niti ni znak za obupavanje. Lahko ste vi tisti, ki ste dober vzor.

Uspešno lahko pravzaprav izgubite odvečno težo le tako, da najdete dieto, ki se je lahko držite vse življenje.
Uspešno lahko pravzaprav izgubite odvečno težo le tako, da najdete dieto, ki se je lahko držite vse življenje. FOTO: iStock

Kako je potekala študija?

Gorinova in njeni sodelavci so šest mesecev spremljali 128 parov, ki so živeli skupaj. Vsi so bili prekomerno težki. Pri polovici parov so enega od partnerjev vpisali v program za zdravo hujšanje. Pri drugi polovici parov so enemu od partnerjev dali nekaj listov informacij o tem, kako je mogoče shujšati z bolj zdravim prehranjevanjem in več fizične aktivnosti. Vsakič so torej v hujšanje vpletli le enega od partnerjev, drugi sploh ni bil del tega. Kaj se je zgodilo?

Vsi so shujšali

Partnerji, ki so bili vključeni v program hujšanja, so po treh mesecih izgubili več teže kot tisti, ki so dobili le zapisane nasvete. Toda po šestih mesecih se je to izenačilo in obe skupini sta izgubili zelo podobno število kilogramov. Toda pomembneje – kaj se je zgodilo s partnerji, ki sploh niso vedeli, da so prav tako del študije? Čisto vsi so ravno tako izgubili odvečno težo. In to ne glede na to, v kateri skupini so bili njihovi partnerji. Vsi so v povprečju po šestih mesecih izgubili 2,02 kilograma.

Ni treba biti del programa, veliko lahko naredite same

Študija je pokazala tudi, da ni treba, da ste del profesionalnega programa, da bi uspeli izgubiti odvečno težo. Enako uspešni so bili tudi tisti, ki so samo sledili pravim nasvetom.

Par
ParFOTO: iStock

Nikakor ni prav, da stradate

S tem boste res izgubile kilograme, vendar pa tega dolgoročno ne boste mogle vzdrževati. Pa tudi svojemu zdravju ne boste naredile usluge. V resnici je prav, da se tudi med hujšanjem najeste. Treba je le izbrati primerno hrano. Težko boste denimo pojedle preveč zelenjave. Po drugi strani lahko hitro pojeste preveč čipsa. Takšnim živilom se torej izogibajte. Kot tudi belemu kruhu, belim testeninam, belemu rižu … Vsekakor pa se ne izogibajte ogljikovim hidratom. Te nujno potrebujete, ker vam dajejo energijo. A izberite polnozrnat kruh, polnozrnate testenine, rjavi riž … Izogibajte se sladkarijam. Kar pa ne pomeni, da ne smete jesti ničesar sladkega. Naše telo potrebuje tudi sladek okus. Zato je narava izumila sadje. To je sladkarija narave. In vsekakor si sadje lahko privoščite med hujšanjem.

Dieta, ki se je držite vse življenje

Uspešno lahko pravzaprav izgubite odvečno težo le tako, da najdete dieto, ki se je lahko držite vse življenje. To torej ni dieta v tistem klasičnem pomenu besede. V resnici morate začeti jesti bolj zdravo. A lažje vam bo, če začnete počasi menjati nezdrava živila za bolj zdrava. Naučite se tudi kuhati z različnimi začimbami, s čimer bodo obroki postali okusnejši. Tako boste iz svoje prehrane počasi izrinile slabe maščobe in prekomerne količine soli. Malo pa je treba tudi vztrajati, da se brbončice privadijo. Pogosto smo namreč prekomerno težki, ker smo jih navadili na zelo mastne, slane, sladke okuse – bolj mastne, sladke in slane, kot obstajajo v naravi. A da bi se dobro počutile in bile zdrave, je prav, da začnemo iz prehrane izločati industrijsko pridelana živila, vanjo pa vključujemo tista, ki nam jih daje narava. To so sadje in zelenjava, stročnice, žita, oreščki, semena …

Ne le telovadba - ampak bolj aktivno življenje

Še en pomemben nasvet je tudi, da moramo vnesti vsak dan toliko energije, kolikor je porabimo. S hrano torej v telo vnašamo energijo. Če smo bolj fizično aktivni, lahko tudi več pojemo. Dober nasvet za hujšanje je zato tudi, da čim manj sedimo. Ni treba le razmišljati, kako lahko vsak teden v svoj urnik vključite tri ure telovadbe. Ves svoj življenjski slog je treba spremeniti v aktivnejšega. Razmišljajte torej, kako živeti tako, da se čim več gibate.  

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493