Zadovoljna.si
Hujšanje

Dieta

Strokovnjaki potrdili: to je najboljša dieta na svetu!

J.V.
03. 01. 2019 09.30
3

Zdrava, hranljiva, varna in učinkovita. To je le nekaj ključnih pogojev, ki so jih morale izpolnjevati najboljše diete na svetu. In na sam vrh seznama so ameriški strokovnjaki že sedmo leto zapored uvrstili DASH dieto.

Da bi dobile najboljšo oceno, so morale diete izpolnjevati določene pogoje, in sicer: dieti mora biti preprosto slediti, mora biti varna, hranljiva in učinkovita pri izgubljanju kilogramov ter ščititi pred boleznimi srca in diabetesa.
Da bi dobile najboljšo oceno, so morale diete izpolnjevati določene pogoje, in sicer: dieti mora biti preprosto slediti, mora biti varna, hranljiva in učinkovita pri izgubljanju kilogramov ter ščititi pred boleznimi srca in diabetesa. FOTO: Profimedia

Večina diet, pri katerih se moramo odpovedati skorajda vsemu, kar imamo najraje, temelji na hitrem izgubljanju kilogramov, ki pa jih potem, ko ponovno razširimo svoj jedilnik, v le nekaj tednih ponovno pridobimo – celo še kakšnega več. Nutricionisti pravijo, da bi morali odvečne kilograme izgubljati počasi in se odpovedati le zares kaloričnim jedem. Na prvo mesto bi vedno morali postaviti uživanje v hrani – le tako bomo namreč lahko spremenili prehranjevalne navade in trajno shujšali. Zato so se ameriški strokovnjaki odločili narediti raziskavo in sestavili lestvico 38 najboljši diet na svetu. Da bi dobile najboljšo oceno, so morale diete izpolnjevati določene pogoje, in sicer: dieti mora biti preprosto slediti, mora biti varna, hranljiva in učinkovita pri izgubljanju kilogramov ter ščititi pred boleznimi srca in diabetesa. Vse te zahteve je izpolnila dieta imenovana DASH in tako že sedmo leto zapored postala najboljša dieta na svetu!

To se zgodi, če vsak dan jeste ovseno kašo
Preberi še
To se zgodi, če vsak dan jeste ovseno kašo

1. DASH dieta

Na prvo mesto lestvice najboljši diet na svetu se je že sedmo leto zapored zavihtela tako imenovana DASH dieta, ki je zadnjih nekaj let pravi hit, saj velja za izjemno učinkovito shujševalno dieto, ki močno koristi tudi zdravju. Sprva je bila namenjena zniževanju povišanega pritiska, vendar je zaradi svoje učinkovitosti pri zmanjševanju teže postala izjemno priljubljena tudi med tistimi, ki se borijo z odvečnimi kilogrami. S tovrstno dieto naj bi spremenili celoten življenjski slog ter se osredotočili na uživanje pustega mesa in proteinov, hrano z nizko vsebnostjo maščob ter natrija, na velike količine svežega sadja in zelenjave ter na uživanje polnovrednih žitaric.

S tovrstno dieto naj bi spremenili celoten življenjski slog.
S tovrstno dieto naj bi spremenili celoten življenjski slog.FOTO: Profimedia

2. MIND dieta

Dieto sestavlja kombinacija dveh preverjenih diet – DASH in mediteranske diete. Temelji na živilih, ki se uporabljajo v obeh dietah in vplivajo tudi na zdravje možganov. Na njenem jedilniku boste našli zeleno listano zelenjavo, sadje, oreščke, stročnice, polnozrnate žitarice ribe, perutnino, olivno olje in vino.

Hujšanje z zelo nizkoenergijsko dieto - za tiste, ki to res morajo storiti
Preberi še
Hujšanje z zelo nizkoenergijsko dieto - za tiste, ki to res morajo storiti

2. TLC dieta

Dieta, ki je prav tako zasedla odlično drugo mesto na lestvici najboljših diet, znižuje holesterol in pomaga pri zdravem hujšanju. Odlično oceno si je pridobila predvsem po zaslugi tega, da pripseva k zdravju srca in zdravi kardiovaskularne bolezni. Tisti, ki ji sledijo ves čas nadzorujejo vnos kalorij, njen prehrambeni načrt pa vključuje veliko ogljikovih hidratov (polnozrnatih), sadje, zelenjavo, ribe ter piščančje in puranje meso.

Dieta, ki je prav tako zasedla odlično drugo mesto na lestvici najboljših diet, znižuje holesterol in pomaga pri zdravem hujšanju.
Dieta, ki je prav tako zasedla odlično drugo mesto na lestvici najboljših diet, znižuje holesterol in pomaga pri zdravem hujšanju. FOTO: Profimedia

4. Dieta za povečanje plodnosti

Ni zagotovila, da boste zaradi diete res hitreje in lažje zanosili, toda številne raziskave v preteklosti so pokazale, da prehrana lahko izboljša možnosti za nosečnost in vpliva na plodnost. Prehrambeni načrt diete vključuje deset korakov, ki se jim ne sledi istočasno in lahko pomagajo ženskam z montnjami ovoluacije, sindromom policitisičnih jajčnikov, endometrioze in podobnimi zdravstvenimi težavami. Prehrana zagotavlja sprejemljiv vnos količine beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in ostalih hranilnih snovi.

HOROSKOP: vodnarke naj se izogibajo sladkorju, device potrebujejo vaje za moč
Preberi še
HOROSKOP: vodnarke naj se izogibajo sladkorju, device potrebujejo vaje za moč

4. Mayo dieta

Strokovnjaki slovite ameriške klinike Mayo so izdelali nov načrt hujšanja, pri katerem ni treba šteti kalorij, nezahtevna sprememba navad pa bo obrodila velike rezultate. Znano dejstvo je, da do pravih rezultatov ne moremo v kratkem času, opozarjajo strokovnjaki, ki so tej temi posvetili več let raziskav na področju zdravljenja debelosti. Prvo fazo so poimenovali ’Izgubite’ in traja dva tedna. V drugi fazi, ki so jo poimenovali ’Živite’, nove navade postopno vključujemo v vsakodnevno življenje. Jedilnik je zasnovan na znani piramidi zdrave prehrane te klinike, ki izpostavlja predvsem nizkokalorična in zdrava živila. Priporočajo uživanje sveže in zmrznjene zelenjave in sadja po želji, tudi v večjih količinah.

4. Mediteranska dieta

Osnova mediteranske diete je zdrava in naravna hrana, redna telesna vadba in aktivnost. Ko se odločimo za to dieto, moramo s svojega jedilnika črtati vso 'umetno' hrano: vse, kar vsebuje umetna barvila, arome in konzervanse. Občasno si seveda lahko privoščimo kakšno poslastico in poskusimo izbran, zdrav obrok. Večina diet nas bolj pogosto kot ne spravlja v slabo voljo, kar je eden od razlogov, da jih po določenem času opustimo. Pri tej dieti pa se to zgodi le redko. Prehranjevanje po mediteransko daje prednost nekaterim živilom, ki jih moramo uživati v pravilnem razmerju. Pomembno je, da imamo dva glavna obroka in dva manjša, ob tem pa se moramo še redno gibati. Na jedilniku kraljujejo sadje, zelenjava, ogljikovi hidrati, ribe in oljčno olje.

Prehrana zagotavlja sprejemljiv vnos količine beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in ostalih hranilnih snovi.
Prehrana zagotavlja sprejemljiv vnos količine beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in ostalih hranilnih snovi.FOTO: Thinkstock

4. 'Weight Watcher' dieta

Dieto opisujejo kot pametno in učinkovito, z njeno pomočjo pa so svoje telo odvečnih kilogramov oklestile tudi hollywoodske zvezdnice, kot so Oprah Winfrey, Jessica Simpson in Jennifer Hudson. Za razliko od mnogih drugih dieti je 'Weight Watchers' dieti enostavno slediti, saj ne zahteva odrekanja, vsebuje veliko sadja in zelenjave in občasno dovoljujejo tudi uživanje najljubših jedi. Njeno pravilo je: toliko kalorij kot zaužijete, toliko jih morate pokuriti. Glavni namen je, da se naučite, kako pravilno izbirati hrano in se navaditi na redno telesno aktivnost.

Ali ste že slišali za alkalno dieto?
Preberi še
Ali ste že slišali za alkalno dieto?

8. Fleksitarijanska ali prilagodljiva dijeta

Fleksitarijanstvo združuje dve besedi, vegetarijanstvo in fleksibilnost. Že izraza pojasnita, da gre za fleksibilno oziroma prirejeno vegetarijanstvo. Energijski in hranilni vnos vegetarijanske prehrane temelji pretežno na vnosu živil rastlinskega izvora. Glavnino prehrane predstavljajo žita, sadje, zelenjava, stročnice in oreščki, v osnovi pa omejuje uživanje mesa, perutnine in rib. 'Fleksitarijanska dieta' avtorice Dawn Jackson Blatner, ki meni, da se mesu ni potrebno popolnoma odreči, da bi izkoristili vse pozitivne učinke vegetarijanstva. Fleksitarijanski način prehranjevanja pa lahko služi tudi kot dieta za izgubljanje odvečnih kilogramov, saj temelji na zdravi hrani z nizko energetsko vsebnostjo.

Glavni namen je, da se naučite, kako pravilno izbirati hrano in se navaditi na redno telesno aktivnost.
Glavni namen je, da se naučite, kako pravilno izbirati hrano in se navaditi na redno telesno aktivnost. FOTO: Thinkstock

8. Volumetrična dieta

Dieta je varna in hranljiva ter ima po besedah strokovnjakov pozitiven učinek na zdravje srca in uravnavanje diabetesa. Najbolj pomembno je to, da jeste hrano bogato z vodo in vlakninami, ki podaljušujejo občutek sitosti. Z njo naj bi izgubili od 0,5 do 1 kilogram na teden ter se naučili, kako pravilno ovrednotiti energijsko vrednost hranil, kako jo v svojih obrokih omejiti ter kako s pravim načinom prehrane zadovoljiti povečan apetit. Prehrambeni načrti sestavljajo štiri skupine hrane, od zelo nizko do visoko kalorične, ki se ji izogibamo, koliko se le da.

16:8 - dieta, ki je navdušila svet!
Preberi še
16:8 - dieta, ki je navdušila svet!

10. Jenny Craig dieta

Z nutricionističnega vidika popolna in varna dieta, ki ji je enostavno slediti, a strokovnjakom ni bila všeč zaradi finančnega stroška, ki je za marsikoga previsok. Gra za dieto, ki temelji na zdravi in uravnoteženi prehrani ter aktivnem načinu življenja. Priporočen dnevni vnos kalorij je od 1200 do 2300 kcal, odvisno od vaše telesne teže, fizične aktivnosti in ravni motivacije. Vsak dan naj bi zaužili tri obroke, ki vsebujejo proteine iz mesa ali rib in ogljikove hidrate (riž, krompir). Dnevno je treba zaužiti tudi 5 obrokov, ki vsebujejo sveže sadje in zelenjavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368