Zadovoljna.si
Ženska telovadi - 1

Fit do poletja

Napake, ki jih dela večina

J.V./M.Š./S.C.
2017-03-29 08:19
0

V teh predpoletnih mesecih se veliko ljudi trudi izgubiti odvečne kilograme, da bi se med poletnimi počitnicami lahko bolj samozavestno sprehajali po plaži. Ena izmed najbolj pogostih vadb, za katero se odločamo je aerobni trening, ki se je v preteklosti že večkrat izkazal za zelo učinkovit način topljenja maščob. V nadaljevanju bomo opozorili na nekaj napak, ki jih dela večina, ko se želijo kar najhitreje in učinkovito znebiti odvečnih kilogramov.

V fitnes ne hodite lačni

Če ste bili do sedaj prepričani, da boste z vadbo na prazen želodec pokurili več kalorij, ste se zmotili. To seveda ne pomeni, da si lahko 10 minut pred treningom privoščite obilen obrok, nikakor pa v fitnes ne smete priti lačni. Nutricionisti svetujejo, da ne jemo 45 minut pred vadbo. Če telo ne dobi dovolj kalorij s hrano, začne napadati samega sebe. Pri tem žal ne začne pri maščobnih celicah, temveč pri mišicah. Pomembna je tudi ustrezna hidracija telesa. Ker navadna voda ne vsebuje dodatnih kalorij, je zagotovo idealna med samo vadbo.

V kardio napravo vnesite točne podatke

Pred pričetkom vadbe na fitnes napravah, kot je recimo tekaška steza, je potrebno vtipkati starost in težo. Gre za podatke, ki jim večina ne posveča pretirane pozornosti in ne podajo točnih podatkov. Zaradi tega tudi rezultati izmerjenih kalorij ob koncu vadbe ne bodo pravilni. Ko ugotavljate vašo težo, je najbolj pravilen način tehtanja takoj zjutraj na tešče, po tem, ko ste opravili potrebo in seveda brez oblačil. Točno to številko, ki jo pokaže tehtnica, je treba vnesti v fitnes napravo.

Daljša počasna vadba ne topi maščob na učinkovit način

Ena najpogostejših napak, ki jo tekači radi zagrešijo, je, da se zatekajo k bolj počasnemu teku, ki ga izvajajo dlje časa. Ob počasnem teku je srčni utrip nižji, in če le-ta ne dosega med 65 in 75 odstotkov maksimalnega srčnega utripa (220 minus starost), ne pride do ustreznega kurjenja maščob. Enostavno pospešite tempo, pri čemer boste v istem času porabili precej več kalorij, hkrati pa bo telo, po določenem času, začelo kuriti maščobe. Podobno kot intenzivnejša vadba z utežmi, tudi intenzivnejši tek pospeši metabolizem, tako da boste porabljali kalorije in maščobe še nekaj časa po tem, ko boste že zapustili telovadnico.

Intenzivna, a kratka vadba ne kuri maščob

Če je obisk fitnesa povezan z zmanjševanjem maščobnih blazinic, potem ne mislite, da lahko to opravite z 20-minutno vadbo na različnih kardio napravah. Telo namreč začne kuriti maščobo šele po 20 do 30 minutah vadbe, ne glede na to, da morda trenirate zelo intenzivno. Predlagamo različno intenziteto: začnite s triminutnim počasnim ogrevanjem, nadaljujte deset minut na srednji hitrosti, si vzemite tri minute spet na nižji intenziteti, in nadaljujte s petimi minutami hitrega teka. Nato sledi spet triminutna nizka intenziteta, ki ji sledi deset minut teka na srednji hitrosti, za zaključek pa se sprostite ob tri minutnem lahkotnem teku. Gre za tako imenovani piramidni sistem. Če seštejemo čas, ki ga na tak način prebijemo na tekalni stezi, vidimo, da znese natančno (3 + 10 + 3 + 5 + 3 + 10 + 3) 37 minut. Trening tri do petkrat na teden bi moral zadostovati za opazne rezultate že po dvanajstih tednih.

Prisegate le na en način vadbe

Ne glede na to, ali je vaš namen izgubiti odvečno maščobo ali se "nabildati", je zelo pomembno, da so vaši treningi sestavljeni tako iz aerobne vadbe, s katero boste "stopili" odvečno maščobo, kot iz vaj za mišično vzdržljivost, eksplozivnost, gibljivost ter občutek za ravnotežje, saj boste le tako telo spravili v vrhunsko formo, kar vam bo v veliko pomoč tudi pri izvajanju vseh preostalih športnih aktivnosti. Prav tako se pri vajah za moč ne osredotočajte le na eno mišično skupino. Lahko določenim mišicam, recimo prsnim, posvetite več pozornosti, a ne pozabite na trebuh, hrbet, roke, zadnjico in noge.

Ne raztegnete se

Raztezne vaje oziroma trening fleksibilnosti pred vadbo in po njej je izredno pomemben. Na ta način boste namreč ohranili mišice prožne in jih pripravili na energično ter zahtevno gibanje. Namen raztezanja mišic je poleg odličnega počutja, preprečevanja poškodb, sprostitve po naporni vadbi in odpravljanja zakrčenosti mišic predvsem povečati obseg gibljivosti sklepov in mišic.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133