Zadovoljna.si
Delo ali rekreacija

Fit do poletja

Vadite lahko tudi doma

zadovoljna.si
2017-02-03 10:49
0

Vadba v fitnes studiih, kjer imamo na voljo različne naprave za oblikovanje telesa, imajo tudi svojo ceno. Ker si tovrstne rekreacije ne morejo privoščiti vsi, lahko v fitnes studio spremenite kar svojo dnevno sobo. Namesto telovadnih orodij pa uporabite kar predmete, ki jih najdete doma. Ponujamo vam nekaj možnosti, kako ostati v formi ali jo morda celo izboljšati – doma, brez posebnih naporov.

Pojdite peš

Če se na delo vozite z avtomobilom, parkirajte nekaj ulic stran od pisarne in si vsak dan privoščite sprehod do službe in nazaj. Še bolj bo zadeva učinkovita, če se boste na delo odpeljali z avtobusom. Od doma se odpravite nekoliko bolj zgodaj, z avtobusa pa izstopite postajo prej. Pet do desetminutni sprehod do delovnega mesta bo še kako koristen. Na ta način boste pospešili cirkulacijo, povečali koncentracijo in veliko bolj uspešno opravili delovne obveznosti. Tiste z nekaj več energije pa se v službo odpeljite kar s kolesom.

Služba + telovadba? Ni problema!

Na voljo je kar nekaj preprostih vaj, ki jih lahko naredite tudi za pisalno mizo, celo med tipkanjem po tipkovnici ali med telefonskim pogovorom. Seveda pri tem ne smete pozabiti na pomen raztezanja mišic. Pretegujte se medtem, ko sedite, nato vstanite in se spet pretegnite. Če dolgo sedimo v istem položaju, mišice otrdijo in postanejo napete. Zaradi tega se lahko pojavijo bolečine v vratu in ramenih, ki so precej neprijetne. V primeru, da se vam to pogosto dogaja, lahko pride celo do kronične zdravstvene težave.

Uporabite knjigo ali fascikel

Ne glede na to, ali sedite v pisarni ali domači dnevni sobi, imate v svoji bližini prav gotovo kakšno srednje debelo knjigo ali podobno težek predmet pravokotne oblike, ki ga lahko uporabite za nekaj razteznih vaj. Postavite se v širok počep, s prsti obrnjenimi navzven, hrbtenica naj bo vzravnana. Spustite se v globok počep in izdihnite, ko se postavite v stoječ položaj, vdihnite ter dvignite knjigo nad glavo sorazmerno z izdihom. Ali pa knjigo dvignite nad glavo, komolce ves čas gibanja držite strogo skupaj v višini čela, ko jih pokrčite, jih ne premikajte. Ko knjigo spustite za glavo, vdihnite, ob dvigu pa izdihnite.

Uporabite stopnice

Hoja po stopnicah je zlata vredna. Ko le morete, jih uporabite. Vzpenjanje po stopnicah je odlična vadba za srce. Namig: poizkusite 'power stepping' ( temu se izognite, kadar so v bližini vaši kolegi ), vzpenjajte se dve stopnici navzgor, nato se spustite dve stopnici navzdol. Vajo ponavljajte 5 do 10 minut. Dodobra vas bo ogrela.

Bodite aktivna gospodinja

Tudi gospodinjska opravila so koristen način za porabo odvečnih kalorij. Sesanje, brisanje prahu, grabljenje listja na dvorišču izgorevajo kalorije, zato tudi ta opravila lahko mirno prištejete k tedenski kvoti telesnih aktivnosti. Tudi tekanje po stopnicah z naročjem, polnim perila, težkimi vrečkami, polnimi hrane, ali pa pospravljanje otroških igrač, so lahko odlična oblika treninga, s katerim boste ohranili dobro formo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152