Zadovoljna.si
Debelost

Dieta

10 živil, ki bi jih morale jesti, če hujšate

zadovoljna.si
15. 03. 2019 08.13
2

Za izgubo prekomerne telesne teže ni treba, da zapravite vso plačo ali kupujete drage telovadne naprave. Za začetek ni treba niti, da se spotite. Glavni krivec za maščobne obloge na vašem telesu namreč leži v hladilniku. Zato tega napolnite s hrano, ki vam bo pomagala do boljšega počutja in izgube kilogramov.

Poleg vitamina D in A, različnih vitaminov B so jajca tudi bogat vir holina, vitaminu podobna snov, ki vpliva na delovanje jeter in presnovo maščob.
Poleg vitamina D in A, različnih vitaminov B so jajca tudi bogat vir holina, vitaminu podobna snov, ki vpliva na delovanje jeter in presnovo maščob.FOTO: Thinkstock

Jajca

Jajca so eno izmed živil, ki bi jih moral jesti vsak. V eni od raziskav, ki je bila objavljena v International Journal of Obesity, so udeleženci v eni skupini za zajtrk 8 tednov jedli jajca, v drugi pa štručke z enako energijsko vsebnostjo. Tisti, ki so 5 dni na teden 8 tednov uživali jajca, so imeli več energije in izgubili 65 odstotkov telesne teže več kot udeleženci skupine, ki so uživali štručke. Več študij še navaja, da proteini, ki so v jajcih, intenzivneje pomagajo pri oblikovanju mišic kot drugi proteini.

Listnata zelenjava

Ohrovt, zelje, špinača in blitva imajo visoko vsebnost folatov. Več teh boste vključili v prehrano, manj možnosti boste imeli za debelost, krvožilne bolezni in depresijo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition, še ugotavlja, da tisti, ki imajo dieto z visoko vsebnostjo folatov, izgubijo do 8,5-krat več teže kot tisti, ki te snovi ne uživajo dovolj. Določena listnata zelenjava vsebuje še veliko kalija, ki je ključnega pomena za oblikovanje mišic.

Meso

Meso, ki izvira iz proste reje, je bolj zdravo za uživanje od tistega, kjer so bile živali v hlevski reji. Meso živali iz proste reje ima manjše količine maščob in vsebuje več zdravju koristnih omega 3 maščobnih kislin, ki izboljšujejo razpoloženje, pospešujejo metabolizem in pomagajo pri izgubi telesne teže.

Za zagotavljanje večjega ravnovesja je priporočljivo uživanje visoko beljakovinske hrane.
Za zagotavljanje večjega ravnovesja je priporočljivo uživanje visoko beljakovinske hrane.FOTO: Thinkstock

Polnozrnati izdelki

Na univerzi v Harvardu so 8 let preučevali prehrambne navade več kot 27 000 posameznikov in ugotovili, da tisti, ki dnevno uživajo polnozrnate izdelke, v povprečju tehtajo 1,15 kilograma manj kot tisti, ki uživajo izdelke iz prečiščene moke. Spet druga raziskava iz Pensilvanije ugotavlja, da ljudje, ki uživajo v polnozrnatih izdelkih, izgubijo več maščobnih oblog okoli pasu. 

Jabolka

Tisti, ki uživajo jabolka skupaj z olupkom, naredijo veliko za zdravje in kontroliranje telesne teže. To gre pripisati veliki vsebnosti vlaknin, vendar je bolje, da izberete jabolka iz ekološke pridelave. Na univerzi v Los Angelesu ugotavljajo, da je lahko le eno zaužito jabolko na dan ključnega pomena pri izgubi telesne teže. 

Priporočajo uživanje živil z visoko vsebnostjo antioksidantov.
Priporočajo uživanje živil z visoko vsebnostjo antioksidantov.FOTO: Thinkstock

Jagodičevje

Nedavno so na univerzi Yale ugotovili, da po uživanju hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov prosti radikali povzročajo, da nam telo ne sporoči dovolj hitro, kdaj smo siti. Zato priporočajo uživanje živil z visoko vsebnostjo antioksidantov. Teh največ vsebujejo granatna jabolka in jagodičevje. Po vrstnem redu jih imajo največ: brusnice, črni ribez, borovnice, maline in jagode.

Oreščki

Oreščki naj bi pomagali pri uravnavanju apetita. Raziskovalci iz univerze v ameriški zvezni državi Georgia so ugotovili, da uživanje oreškov (predvsem mandljev) poveča porabo energije po vadbi.

Vlaknine

Vlaknine so tiste, ki pomagajo pri izgubi telesne teže brez stradanja. Študije kažejo, da tisti, ki dnevno užijejo več vlaknin, v dnevnem obroku zaužijejo manj kilodžulov. Če boste v prehrano vključili vlaknine, lahko tako brez dodatnega truda letno izgubite tudi do 4 kilograme, še pravijo strokovnjaki. Najhitreje boste to dosegli z ovsenimi kosmiči.

Avokado

Ne glede na dejstvo, da velja avokado za živilo z veliko maščob, vam lahko ta sadež pomaga pri izgubi telesne teže. Vsebuje namreč veliko zdravih maščob in vlaknin ter ne povzroča nihanja inzulina, kar lahko v primerih drugih živil povzroči povečanje apetita. 

Stročnice

Več študij je že pokazalo, da tisti, ki redno uživajo stročnice, živijo dlje in tehtajo manj. Ena od raziskav kaže, da tisti, ki na dan pojedo ¾ skodelice stročnic, v povprečju tehtajo 3 kilograme manj kot tisti, ki jih ne uživajo. Pomagale naj bi tudi pri zmanjšanju obsega pasu in zniževanju krvnega tlaka. 

Ne pozabite na stročnice.
Ne pozabite na stročnice.FOTO: iStock

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493