Zadovoljna.si
Ali bo solata lahka ali ne, je odvisno od tega, kaj vanjo damo.

Dieta

Živila za hujšanje, zaradi katerih se redite

Zadovoljna.si
29. 02. 2024 08.20
3

Ocvrta hrana, razne mastne omake, torte in druge sladke pregrehe ... Večina od nas ve, katere jedi so naši sovražniki, kadar želimo shujšati. Toda pogosto napačno verjamemo, da so nekatera živila prijazna do naše linije, a v resnici skrivajo nevarne 'pasti'.

V svetu prehrane je veliko mitov, ki nas lahko zavedejo, ko se trudimo ohraniti zdravo telesno težo. Nekatera živila, za katera zmotno mislimo, da so "zdrava," se izkažejo za precej kalorična ali manj koristna pri hujšanju.

Idealen način prehranjevanja po 40. letu
Preberi še
Idealen način prehranjevanja po 40. letu

Ravno zato je pomembno, da preverjate etikete izdelkov, raziskujete in se zavedate kaloričnih vrednosti ter sestavin živil. Nekatera "zdrava" živila so lahko zavajajoča, sploh ko gre za hujšanje in vzdrževanje zdrave telesne teže. Z uravnoteženo prehrano in zmernostjo boste lažje dosegli svoje cilje in ohranili zdrav način življenja.

Spodaj razkrivamo nekaj vsem zelo dobro poznanih živil, za katera smo po večini prepričani, da nam lahko pomagajo pri izgubi telesne teže (ali pa vsaj, da nam ne škodijo), a resnica o njih je precej drugačna, kot se zdi na prvi pogled ...

Daniel Jelovič razkriva, kako zdrava je v resnici solata v restavracijah
Preberi še
Daniel Jelovič razkriva, kako zdrava je v resnici solata v restavracijah

Solata

Klasična izbira vseh, ki se odločijo za dieto. Solatni krožniki so enostavna izbira, saj jih je mogoče dobiti v praktično vsaki restavraciji. Nič ni boljšega kot lahka solata, po kateri se vam v službi ne spi. Da ne ostanemo pri zeleni solati in morda nekaj radiča, lahko vanjo narežemo korenček, rdečo čebulo, paradižnik ali pa papriko. Vse lepo in prav, dokler poleg nekaj kapljic olja in kisa v solato ne dodamo še naribanega sira ali pa na tanke trakove narezane šunke in majoneznega preliva ali pa še bolje tune v olivnem olju. Če to ni dovolj, zraven pojemo še nekaj rezin kruha. V takem primeru premislite, ali si ne bi bilo bolje skuhati krožnik testenin, saj s takšno solato lažemo sami sebi.

Solata - klasična izbira vseh, ki se odločijo za dieto.
Solata - klasična izbira vseh, ki se odločijo za dieto. FOTO: iStock

Suši

Zaupate Japoncem, da bodo v svoje sušije zavili le dietne alge ali pa nizkokalorične ribe? Bodite pozorni, marsikateri zvitek vsebuje razne redilne omake in kremaste sire. Tega zagotovo ne gre zanemarjati, saj lahko tak prigrizek pomeni dodatnih 500 do 600 kalorij. Pa še to razočaranje – priljubljena sojina omaka, v katero radi namakate te eksotične specialitete, ima veliko natrija, ki je znan po tem, da zadržuje vodo v našem telesu. In posledično to pomeni celulit ...

Suho sadje

Ste prepričani, da je suho sadje zgolj sadje in si ga lahko privoščite v neomejenih količinah? Suho sadje ima namreč kar osemkrat več kalorij kot sveže sadje, saj mu je bila odvzeta vsa vlaga, zaradi česar je koncentracija sladkorja večja. In še primer, majhen grozd ima 60 kalorij, enaka količina rozin pa jih ima 460.

Kako zdravo je v resnici suho sadje?
Preberi še
Kako zdravo je v resnici suho sadje?

Žitarice za zajtrk

Žitarice naj bi bile velik zaveznik naše linije. Slišati je, da se lahko ženske s skledico žitaric za zajtrk pripravijo na samozavesten začetek bikini sezone, poleg tega pa te vlaknine premagajo zaprtost. Toda le redkokdaj slišimo, da so mešanice žitaric, ki jih kupimo, praktično že pripravljene, polne maščob in sladkorjev, poleg tega so jim dodani suhi sadeži in koščki čokolade ter še kakšna dobrota bi se našla vmes. Z eno skledico tako vase vnesete tudi do 500 kalorij.

Si tudi ve pogosto privoščite žitarice za zajtrk?
Si tudi ve pogosto privoščite žitarice za zajtrk?FOTO: iStockphoto

Bela kava

Kaj je lepšega, kot skodelica bele kave za zajtrk? Toda če ste mislili, da vam nekaj mleka v kavi ne more škoditi, se motite. Že res, da je mleko koristno z vidika vnosa kalcija, upoštevajte dejstvo, da vsebujejo dve ali tri skodelice mleka ravno toliko maščob kot kos masla.

Riževe ploščice

Veljajo za lahek prigrizek, ki nima ne maščob ne vlaknin in niti ne beljakovin. Kar posledično pomeni, da z dvema ali tremi ploščicami v telo vnesete zgolj kalorije in nič drugega, saj nimajo hranilne vrednosti. Poleg tega ne dajejo nobenega užitka, saj so praktično brez okusa in vas zaradi tega 'silijo', da jeste več. Ker s ploščicami ne boste vnesli nobenih hranil, bo vaše telo še vedno potrebovalo soli in sladkorje, ki jih boste iskali v drugih jedeh.

Kako zdravi so v resnici riževi vaflji?
Preberi še
Kako zdravi so v resnici riževi vaflji?

Vegetarijanski hamburger

Kadar si privoščite pregreho, pa vseeno ne želite pretiravati, lahko izberete vegetarijanski hamburger. S tem ste odstranili maščobe in holesterol. Toda ostane sir, ki je skoraj nepogrešljiv v tovrstni hrani, potem gre zraven še kakšna omaka, na primer kečap ali pa majoneza in mimogrede ste, ne da bi opazili, na tisoč kalorijah.

Si raje privoščite običajen ali vegeterjanski burger?
Si raje privoščite običajen ali vegeterjanski burger?FOTO: iStock

Naravni sok

Spadate med tisto skupino ljudi, ki se jim ne ljubi lupiti agrumov in drugega sadja? Se zato raje odločite sok? Jabolčni, pomarančni, jagodni, marelični sok ali pa kakšen drug, na policah v trgovini jih je, kolikor želite. Čeprav gre za sok, ne spreglejte, da dva kozarca sladkanega soka pomenita povprečno 55 gramov ogljikovih hidratov, kar je enakovredno petim rezinam kruha. Da o sladkorju sploh ne govorimo.

To je resnica o soku zelene, ki je obnorel svet
Preberi še
To je resnica o soku zelene, ki je obnorel svet

Lahke, že pripravljene jedi

Pripravite jih lahko v nekaj minutah v mikrovalovni pečici, toda jedi, ki so že pripravljene, običajno vsebujejo veliko količino natrija. Ker so te jedi kalorično skromne, jim dodajajo sol, da imajo močnejši okus. Zaradi dodane soli te jedi pomenijo zadrževanje tekočin v telesu, zaradi česar smo napihnjeni, pri ženskah pa se to kaže v obliki pomarančne kože.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Pomembno je, da se zavedate kaloričnih vrednosti živil, ki jih uživate!
Pomembno je, da se zavedate kaloričnih vrednosti živil, ki jih uživate!FOTO: Dreamstime
Učinkovita dieta, ki uspešno znižuje krvni tlak
Preberi še
Učinkovita dieta, ki uspešno znižuje krvni tlak
Zdrava sezonska živila, ki bi jih morali jesti jeseni
Preberi še
Zdrava sezonska živila, ki bi jih morali jesti jeseni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375