Zadovoljna.si
Zeleni čaj je zasičen z antioksidanti.

Šport in zdravje

6 napitkov za zdravje in vitalnost

Z.S.
16. 08. 2012 14.42
1

Vse, kar vnesemo v telo, v veliki meri vpliva na naše razpoloženje, videz in samo počutje. Tokrat beseda ne teče zgolj o hrani, temveč predvsem o dragoceni tekočini, ki jo prav tako potrebujemo za normalno delovanje organizma. Če želimo ohraniti vitalnost, mladosten videz in z napitki posledično vplivati tudi na odvečno težo, se moramo podučiti še o šestih najbolj priporočljivih pijačah.

Voda – tekočina, ki jo potrebujemo za življenje!
Voda – tekočina, ki jo potrebujemo za življenje!FOTO: Thinkstock
Voda

Vir zdravja, mladosti in dobrega počutja se seveda skriva v tekočini, ki jo nujno potrebujemo za življenje – v vodi. Hidracija, ki jo ponuja ta najbolj zdrava in naravna oblika tekočine, telo odžeja, osveži, vpliva na samo prebavo in koži podarja mehkobo ter naraven sijaj. Kozarec vode pred obrokom bo tako vplival na boljšo presnovo zaužite hrane in omilil apetit. Odrasel človek naj bi tako na dan zaužil približno dva litra tekočine, odvisno tudi od samega dela in fizičnega napora.

Zeleni čaj

Njegova naloga je čiščenje organizma. Ta starodavna tekočina ščiti celice in deluje kot naravni antioksidant, telesu vrača izgubljeno energijo, zavira apetit in pomaga pri izgubi odvečne telesne teže. Redno pitje zelenega čaja vpliva tudi na samo presnovo maščob. Bogat je s polifenoli, ki ščitijo pred vnetji, ki jih povzroča UVB-sevanje, prav tako pa bo opisana tekočina dobro očistila kožo in preprečila nastanek različnih kožnih vnetij.

Zeleni čaj je zasičen z antioksidanti.
Zeleni čaj je zasičen z antioksidanti.FOTO: iStockphoto

Kava

Pitje kave, pa naj gre za jutranji ali popoldanski ritual, imamo mnogi za prijeten obred. Če kavo uživamo nesladkano in brez nepotrebnih dodatkov, poleg energijskega učinka lahko iz skodelice črne tekočine iztržimo tudi pozitiven vpliv na napeto in mladostno kožo ter večjo porabo kalorij. Skodelica ali dve telo očistita strupov, zmanjša se tudi tveganje za alzheimerjevo bolezen, sladkorno bolezen in bolezni srca, kava pa prav tako obnavlja kožo in ji vrača zdrav lesk.

Mleko je bogato s kalcijem.
Mleko je bogato s kalcijem. FOTO: Thinkstock
Mleko

Mleko častimo predvsem zaradi bogate vsebnosti kalcija in fosforja, ki sta koristna za ohranjanje kostne gostote in moči. Kalcij iz mleka je telesu prijaznejši kot iz ostalih živil. Bela tekočina tako blaži predmenstrualne simptome, pomaga pri preprečevanju migren, debelosti in izgubi telesne teže, posebej na območju pasu. Kalcij pripomore k hitri porabi maščob, zato se priporoča kozarec mleka zaužiti kar med samim obrokom.

Kakav

Surov kakav v prahu je eno izmed najbolj cenjenih živil v svetu zdrave in telesu prijazne prehrane. Kakav ima več antioksidantov kot kava, zeleni čaj ali rdeče vino ter je bistvenega pomena za zdrav organizem, splošno rast in razvoj mišičnih vlaken. Antioksidanti v kakavovih zrnih nas tako varujejo pred boleznijo in ščitijo naš DNK pred prostimi radikali, ki so glavni vzrok staranja.

Rdeče vino

Tudi rdeče vino ima v zmernih količinah zelo pozitiven vpliv na samo počutje in zdravje človeškega organizma. Vino namreč ščiti krvne žile, zmanjšuje holesterol, odpravlja stres in telo oskrbuje z antioksidanti. Preprečuje prezgodnje staranje kože in upočasnjuje rast maščobnih celic, zato naj kozarec rdečega vina ob kosilu postane prej pravilo kot zgolj izjema.

Rdeče vino za zdravje
Rdeče vino za zdravjeFOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375