Zadovoljna.si
Ljudje se s svojo težo obremenjujemo že celo večnost in se s kilogrami spopadamo na vse možne načine.

Šport in zdravje

Osem desetletij norih diet

K.B.
27. 01. 2010 18.55
0

Že od nekdaj se ljudje spopadajo z odvečnimi kilogrami. Predstavljamo vam diete, ki so zaznamovale čas od 30. let prejšnjega stoletja pa vse do danes.

Ljudje se s svojo težo obremenjujemo že celo večnost in se s kilogrami spopadamo na vse možne načine.
Ljudje se s svojo težo obremenjujemo že celo večnost in se s kilogrami spopadamo na vse možne načine.FOTO: iStockphoto

Gre za diete, ki jih imajo nekateri za škodljive, saj naj bi v kratkem času izgubili veliko kilogramov, ki jih kmalu pridobimo nazaj. Vseeno so se diete uspele obdržati skozi desetletja, saj jim še danes sledijo nekatere zvezdnice pa tudi navadne smrtnice.

1930/40: Očiščevalna dieta in kajenje
Manekenke in nekatere zvezdnice že desetletja zagovarjajo dejstvo, da jih kajenje ohranja vitke. Izkazalo se je, da je za to odgovoren oglas za cigarete Lucky Strike, saj so svoj produkt v 30. letih oglaševali s stavkom 'Reach for a Lucky Instead of a Sweet', kar pomeni, da raje posezite po cigareti kot po sladkarijah. Ženske, ki bi se rade po hitrem postopku znebile kilogramov, se pogosto odločijo za očiščevalno dieto, katere avtor je Stanley Burroughs. Objavil jo je v svoji knjigi leta 1967, v njej pa dovoljuje le pitje limonade, rdeče paprike in javorjevega sirupa. Skoraj 70 let pozneje je pevka Beyoncé medijem povedala, da hujša po Stanleyjevih navodilih.

1950: Molite k izgubi teže!
Želite shujšati? Prosite za to! Morda se vam zdi smešno, vendar je bila v 50. letih industrija krščanske diete na vrhuncu. Župnik Charlie Shedd je napisal knjigo 'Pray Your Weight Away' ali Molite, da shujšate. Knjiga, objavljena leta 1957, je šla dobro v promet, hkrati pa je utrla pot novim delom s podobnimi naslovi. Vsebina knjige je bralce nagovarjala, naj ne zamenjujejo telesne lakote s spiritualno. Sicer pa ta trend še ni čisto zamrl, saj sta v letu 2002 izšli dve knjigi na to temo: 'What Would Jesus Eat?' (Kaj bi Jezus jedel?) ter 'The What Would Jesus Eat Cookbook', kjer je objavljen način prehranjevanja, ki temelji na svetopisemskih načelih.

1960: Skupinsko hujšanje in zeljnata juha!
V 60. se je vse vrtelo okoli razdajanja ljubezni, ta koncept pa se je prenesel celo na hujšanje. Ljudje, ki so si zadali za cilj shujšati, so ustanovili organizacije, kjer so drug drugemu nudili psihično podporo. V tem času so objavili tudi knjigo z naslovom 'The Cabbage Soup Diet' ali Dieta z zeljnato juho. V njej je avtor obljubljal, da lahko s pomočjo njegove juhe shujšate približno 8 kilogramov. Ni pa omenil stranskih učinkov, kot je denimo napenjanje in plini, čemur se pri tej dieti ne morete izogniti.

Bi se raje odločili za shujševalne tablete ali hrano?
Bi se raje odločili za shujševalne tablete ali hrano?FOTO: iStockphoto

1970: Shujševalne tablete
To obdobje so zaznamovale čudežne shujševalne tablete. Ustavile naj bi vsrkavanje ogljikovih hidratov. V glavnem so ljudem vbijali v glavo, da lahko jedo kar koli, od pice pa do sladkarij, brez kakršnih koli posledic. Ljudje so se kmalu začeli pritoževati, saj so občutili stranske učinke, kot sta bruhanje in hude bolečine v trebuhu. Leta 1983 so učinkovanje shujševalnih tablet temeljito raziskali in ugotovili dolgoročne stranske učinke. Ob tem so odkrili, da gre neprebavljena hrana direktno v debelo črevo. Na trgu so se pojavile tudi tablete z imenom Dexatrim, ki so prav tako veljale za 'tablete desetletja', njihov učinek pa je bil zmanjšanje apetita. Vsebovale so kemikalijo, imenovano PPA, ki močno poveča možnost kapi, zaradi česar so jih kasneje umaknili s tržišča. Danes so še vedno dostopne, vendar v drugačnih različicah.

1980: Scarsdale dieta
V 80. letih se je uveljavila trda disciplina s Scarsdale dieto, ki obljublja izgubo enega kilograma ali več na dan. Temelji predvsem na sadju, zelenjavi in zdravih proteinih, na dan pa naj bi zaužili le 1000 kalorij ali manj. Avtor Herman Tarnower je trdil, da lahko v 14 dneh ljudje, ki hujšajo s to dieto, izgubijo skoraj 10 kilogramov na teden, ne da bi občutili pomanjkanje vitaminov in mineralov. Dieta precej omejuje živila, ki jih lahko jemo: nič masla, solatnih prelivov in alkohola. Prigrizki so prepovedani, dovoljena sta le korenje ali zelena. Izgubiti 10 kilogramov na teden se sliši dobro, vendar je predobro, da bi bilo res, ali pa vsaj zdravo. Manj kot 1200 kalorij na dan je v bistvu stradanje.

1990: Atkinsova dieta
Ljudje so se vse bolj začeli zavedati povezave med srčnimi boleznimi in rdečim mesom. Tako so mislili, da so ključ do dolgega življenja ogljikovi hidrati, pravi Gabriella Petrick, zgodovinarka prehrane. “Znanje o medicini se najbolje pokaže skozi predpisane diete," meni strokovnjakinja. V 80. je bil izjemno priljubljen pust piščanec. Desetletje kasneje pa se je pojavila Atkinsova dieta, ki je bila nasprotje tistemu, kar so zagovarjali prej – veliko ogljikovih hidratov. Vsi tisti, ki so se odrekli ogljikovim hidratom, so takoj postali privrženci diete po Atkinsu, ki temelji na visokem vnosu beljakovin.

Danes: Ženske imajo zagotovo najraje tiste diete, ki jih uporabljajo zvezdnice. Nekatere hujšajo z vinskim kisom, spet druge z vodko ali pa celo s kokosom. Različic je mnogo, vse pa so več ali manj  diete z jo-jo efektom. Priljubljene so tudi organske, kjer naj bi se hujšalo le z uživanjem organske hrane brez konzervansov in raznih dodatkov. Na ta način naj bi bila prebava veliko boljša in odvečni kilogrami naj bi skopneli. Zadnje čase pa je izjemno priljubljena tudi dieta po francoski filozofiji 'French Women Don’t Get Fat' ali Francozinje se ne zredijo. Dieta zjutraj narekuje uživanje rogljičkov, zatem pa le še zelenjavo.

Jennifer Aniston je ena izmed zvezdnic, ki hujša s kokosom.
Jennifer Aniston je ena izmed zvezdnic, ki hujša s kokosom.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493