Zadovoljna.si
Pilates trenerja Špela in Žiga sta polna zagona.

Šport in zdravje

Hujšajmo skupaj: Začelo se je zares!

Vesna Pfeifer
09. 01. 2009 19.20
9

Lidija, Maja, Marija, Petra in Špela, nagrajenke akcije Hujšajmo skupaj, so ta teden začele svojo trimesečno pot, ki jih bo vodila do prijetnega cilja: novega življenjskega sloga in vitkejše linije.


Prvi ponedeljek po novoletnih praznikih smo se Lidija, Maja, Marija, Petra in Špela, ekipa inštruktorjev, trenerjev in strokovnjakov ter ekipa zadovoljna.si zbrali v fitnesu Fit & Fun in naredili prvi korak na poti do vitkejše linije naših nagrajenk. Simpatična dekleta so prvi dan spoznala potek vadbe v fitnesu, trenerji pa so jim razložili, kako bodo preživljale teden. Trikrat na teden bodo vadile na fitnes napravah, enkrat tedensko se bodo udeležile pilatesa in aerolatesa, enkrat tedensko pa se bodo učile trebušnega plesa. Vključili smo tudi srečanja z NLP mojstrom, ki jih bo bodril in jim pomagal graditi boljšo samopodobo, strokovnjak za prehrano pa jih bo podučil o pravilni in zdravi prehrani. Z nagrajenkami vadi in hujša tudi naša novinarka Tamara Pirih, ki že pridno beleži vtise in izkušnje.

Marija, Lidija, Petra, Špela in Maja po prvem treningu
Marija, Lidija, Petra, Špela in Maja po prvem treninguFOTO: Dare Čekeliš


Drža je pomembna

Trenerka pilatesa in aerolatesa Špela Jakša je udeleženkam pojasnila, zakaj smo v akcijo vključili tudi pilates in aerolates. Lepa drža je namreč zelo pomembna za vse ljudi. "Ženske, ki sodelujejo v akciji, bomo naučili pravilno sedeti in stati. To jih bo potem spremljalo skozi fitnes trening z osebnimi trenerji," je pojasnila Špela. "Pri pilatesu je zelo pomembno dihanje. Globoko vdihnemo in začutimo pretok zraka v naša pljuča. Roke dvignemo nad glavo, so napete in močne. Ob izdihu nato roke spustimo ob telo. Pri tem strisnemo trebušne in mišice medeničnega dna," je udeleženke vodila Špela.

Na dan bo prišla njihova ženstvenost

Žiga Tolič, trener pilatesa, je nagrajenkam povedal nekaj besed o namenu učenja trebušnega plesa. "Trebušni ples predstavlja neke vrste aktivnost, ki hkrati oblikuje telo in dvigne srčni utrip. Plesalke imajo med plesom stalni stik z ogledalom in se učijo izraziti svoje čare ter ženstvenost. Mislim, da je to odličen dodatek za dvig njihove samozavesti, kar bo zelo pripomoglo h končnemu rezultatu," je povedal Žiga.

Dekleta bodo spoznala tudi aerolates, ki je nadgradnja pilatesa. "Aerobni del vadbe lahko vsakemu človeku pomaga shujšati," pravi Špela Jakša. Raven srčnega utripa dvigne na tisti nivo, ko steče aktivna poraba maščob. V bistvu gre za kombinacijo aerobike in pilatesa. "Nedvomno je ena najboljših oblik vadbe za ozaveščanje vsega pozitivnega, kar predstavlja pilates in hkrati hujšanja," je še dodala Špela.

Vsaka ima svojega trenerja.
Vsaka ima svojega trenerja.FOTO: Dare Čekeliš

Vsaka ima svojega trenerja

Inštruktorji fitnesa so naše nagrajenke popeljali čez orodja in jim pokazali, kako izvajati vaje. "Vadbo bomo prilagodili vsaki posebej in vaje sistematično nadgrajevali od prvega do zadnjega dne akcije. Začeli bomo z napori nižje intenzivnosti in jih potem stopnjevali," je pojasnil vodja fitnes trenerjev Aleš Brumen. Pomen vadbe z osebnim trenerjem je v tem, da vadeči vaje izvaja pravilno. Veliko ljudi, ki obiskuje fitnes, namreč vaje izvaja nepravilno. Posledica so lahko poškodbe. Osebni trener spremlja osebo od začetka do konca, najprej pokaže vajo, vadečega popravlja in določa intenzivnost vadbe. Vadba v fitnesu je primerna za vse starosti. "Morda ni primerna za najmlajše, pri odraslih pa ni meje navzgor. S pravim pristopom in delom lahko v fitnesu vadijo tudi starejši ljudje," je še povedal Aleš.

Fitnes trener Anže Avbelj je pojasnil, da je za mnoge začetnike zagotovo najtežje to, da se sploh odpravijo na vadbo. "Za rekreativca pomeni to, da se je odločil za osebnega trenerja, za vadbo v fitnesu, za spremembo načina prehranjevanja in sloga življenja nasploh, velik preskok. Tisti, ki zdržijo tri mesece, jim to postane življenjski cilj in sestavni del življenja, bodo kasneje tudi brez pomoči trenerja uspešni," je prepričan simpatični trener.

Pilates trenerja Špela in Žiga sta polna zagona.
Pilates trenerja Špela in Žiga sta polna zagona.FOTO: Dare Čekeliš


Uživanje za manj obloženo mizo

Spremenjen način prehranjevanja bo za naša dekleta zagotovo pomembna preizkušnja. Robert Pal, specialist za zdravljenje debelosti, je dejal, da je največja težava v tem, da se pri hujšanju ljudje zaletijo kot boksar v nasprotnika. Z enim udarcem želi položiti nasprotnika na tla. "Človeški možgani se upirajo vsakršni spremembi. Šele ko novo vedenje ponotranjimo, možgani sprejmejo novo navado kot del sebe. Podobno je tudi pri prehrani ," je pojasnil Robert Pal.

Vsaka kandidatka bo dobila svoj jedilnik. "Delali bomo po metodi kalorijske restrikcije, tako da si bo vsaka posameznica sama izbrala jedilnik, ki ji najbolj odgovarja. Jedilnik seveda ni največji problem," je opozoril Pal. "Vsi vemo, da bo čez tri mesece akcije konec, luči bodo ugasnile in takrat bo vsaka sama stala pred hladilnikom. S spremembami, ki jih bomo vnesli v njihov način življenja, jim bomo skušali vgraditi notranjo samokontrolo nad vnosom hrane, nadzor nad občutkom lakote in sitosti. Dejansko jih bomo prevzgojili. Tako kot starši vzgajajo svoje otroke."

Samo še enkrat Petra ...
Samo še enkrat Petra ...FOTO: Dare Čekeliš


Robert Pal meni, da gre za podobne situacije kot pri zasvojenosti s tobakom, z drogami ali drugih odvisnostih. Najprej mora človek priznati, da imamo težavo, bodisi s hrano ali pomanjkanjem gibanja, potem pa si dokaže, da zna nadzorovati svoje telo in glavo, ki zna reči ne.

Vse se začne in konča v glavi

Na poti do cilja bo dekletom pomagal NLP mojster Marko Preston. Psihološki vidik je namreč zelo pomemben. "Delali bomo predvsem na podzavesti deklet. Vedeti moramo, da so naši možgani kot operacijski sistem, ki poganja določene programe. In če je s temi programi kaj narobe, pride do motenj kot je prekomerna teža," je povedal Preston. Če nam je mama ves čas govorila, da moramo pojesti vse kar je na krožniku, saj otroci v Afriki stradajo, to postane del nas. Postane pogojni refleks, ki nas prisili, da pojemo vse, kar je na krožniku. "Naš cilj je spremeniti njihovo življenje za vedno," je še povedal Marko Preston.
KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471