Zadovoljna.si
Ali veste, koliko sladkorja zares zaužijete?

Šport in zdravje

Kje se skriva sladkor?

Z.S.
11. 04. 2012 16.20
1

Se po skodelici polnozrnatih kosmičev in kozarcu pomarančnega soka, ki ste ga popili po zajtrku, počutite zdravo in vitalno? Zagotovo je počutje veliko prijetnejše, kot če bi zaužili nekaj ocvrtega, vendar se nas le malo zaveda, da smo na ta način z zajtrkom zaužili že polovico priporočene dnevne mere sladkorja.

Če ste si za zajtrk omislili nekaj podobnega, ste zaužili že polovico dnevne mere sladkorja.
Če ste si za zajtrk omislili nekaj podobnega, ste zaužili že polovico dnevne mere sladkorja.FOTO: iStockphoto
Škodljivi učinki sladkorja

Vsi poznamo nevarnosti velike količine soli, maščobe in kalorij v naši prehrani, vendar nas strokovnjaki za prehrano svarijo, da večkrat pozabljamo na škodljive učinke sladkorja, ki nam ne povzroča samo slabe volje in kilogramov. Svoje telo največkrat nasitimo s tako imenovanimi prekritimi sladkorji, za katere sploh nismo vedeli, da so v določeni hrani prisotni, in na ta način povišujemo dnevno mero zaužitega sladkorja. Tveganje za različne bolezni, kot so diabetes in bolezni srca, se tako izrazito poveča.

Brez maščob, a z veliko sladkorja

Velika mera sladkorja se skriva tudi v naprej pripravljenih obrokih in omakah. Pravzaprav, bolj kot je na embalaži izpostavljeno, da hrana ne vsebuje sladkorja in maščob, več prikritega sladkorja dejansko najdemo, so odkrili prehranski strokovnjaki. Če iz predelanih živil odstranimo maščobo, so le-ta manj privlačna za naš okus, zato proizvajalci povečujejo vnos drugih sestavin, vključno sladkorja, da bi na ta način hrano obogatili ter ji zagotovili teksturo prvotnega hranila. Ljudje tako živimo v prepričanju, da smo za svoje zdravje naredili nekaj koristnega, saj smo izbrali izdelek z manj maščobami, ne zavedamo pa se, da smo na ta način v svoje telo vnesli ogromno vrednost sladkorja.

Ali veste, koliko sladkorja zares zaužijete?
Ali veste, koliko sladkorja zares zaužijete?FOTO: iStockphoto
Dnevna meja

Sladkana hrana, med, sirupi in različni sadni sokovi tako ne bi smeli vsebovati več kot 10 odstotkov sladkorja, ki ga lahko zaužijemo na dan. Govorimo o 50 gramih, ki jih lahko enačimo z desetimi kockami sladkorja za odrasle in mladostnike, ter o petih do devetih kockah sladkorja, ki jih lahko zaužijejo otroci. Strašljiv je tudi podatek, da že pol litra priljubljene gazirane pijače presega dnevno kvoto priporočenega sladkorja.

Kakšen sladkor je boljši?

Nedavna raziskava je pokazala, da v povprečju vsak odrasel Britanec dnevno zaužije kar za 18 odstotkov več sladkorja, kot je to priporočeno. Sladkor v različnih oblikah in teksturah najdemo povsod – tudi v sadju in zelenjavi, prehrambene verige pa ga za izboljšanje okusa uporabljajo tudi pri cvrtju in pri sestavi različnih omak ter prelivov. Kljub vsemu so naravni sladkorji, ki jih najdemo tako v sadju kot v zelenjavi, telesu mnogo manj nevarni kot prikriti sladkorji, ki so živilu dodani za izboljšanje njegovega okusa.

Za primerjavo

Nekaj izdelkov s približnimi vrednostmi vsebovanega sladkorja: pol litra gazirane pijače – 10,5 kocke sladkorja, ploščica iz suhega sadja, oreščkov in žitaric – 2 kocki sladkorja, liter in pol vode z okusom – 16,5 kocke sladkorja, pločevinka energijske pijače – 5,5 kocke sladkorja, pol litra sladoleda s čokoladnimi delci – 28 kock sladkorja, 250 ml sadnega smoothia – 6 kock sladkorja, žlica kečapa – 1 kocka sladkorja, banana – 4 kocke sladkorja, kozarec naravnega pomarančnega soka – 3,5 kocke sladkorja, jabolko – 2,5 kocke sladkorja.

V žlici kečapa se skriva ena kocka sladkorja.
V žlici kečapa se skriva ena kocka sladkorja.FOTO: iStockphoto

Spremljajte nas na Facebooku

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375