Zadovoljna.si
Post se vam dolgoročno prav gotovo ne bo obrestoval.

Šport in zdravje

Bajke in povesti o učinkoviti izgubi kilogramov

M.K.
19. 07. 2013 08.13
0

Maslo ali margarina? Krompir ali vendarle raje riž? Zamrznjeno ali sveže? Vse več ljudi se zaveda pomena pravilnega in zdravega prehranjevanja, a kaj, ko pri prebiranju nasvetov vedno znova naletimo na protislovja, ki nas popolnoma zmedejo. Prav zato v nadaljevanju predstavljamo nekaj trditev, ki so daleč od resnice in s pomočjo katerih boste lahko končno začele zdravo živeti.

Barva čokolade z deležem mleka nima prav nič skupnega.
Barva čokolade z deležem mleka nima prav nič skupnega.FOTO: Profimedia
Najboljša dieta je post!

Post je morda kratkotrajno celo učinkovit, na daljši rok pa prav gotovo ne. Dietologinja Claire MacEvilly pojasnjuje: "Maščobe trošimo med hujšanjem, ki traja dlje časa. S postom pa ne boste izgubili le maščobnega tkiva, temveč tudi mišično maso." Zmanjšanje mišične mase upočasni bazalni metabolizem, to pa pomeni, da bo vaše telo za svoje delovanje porabilo manj kalorij kot prej. Posledica bo kopičenje odvečnih kilogramov, ki se bodo po postenju lažje in hitreje nabirali. Strokovnjaki zato svetujejo, da je med hujšanjem tudi telovadimo in okrepimo mišice ter ohranimo enak bazalni metabolizem. "Zaradi postenja se boste lahko počutili slabo, možne so tudi vrtoglavice, zato se raje odločite za hujšanje na daljši rok," še svetuje MacEvollyjeva.

Bela čokolada vsebuje več mleka kot črna

Trditev sicer zveni precej logično, a je povsem napačna. Barva čokolade z deležem mleka namreč nima prav nič skupnega. Rjava barva klasične temne čokolade je rezultat kakava v prahu in od tega, koliko ga dodamo, je odvisno, kako temna bo. Bela čokolada namesto kakava vsebuje rumenorjavo kakavovo maslo in prav to je razlog za njeno barvo.

Špinača vsebuje železo, a njegove vrednosti nisto pretirano visoke.
Špinača vsebuje železo, a njegove vrednosti nisto pretirano visoke.FOTO: iStockphoto
Špinača vsebuje veliko železa

Trditev, da špinača vsebuje veliko železa, je posledica napake pri izračunavanju. Nek znanstvenih naj bi v svojem izračunu namreč ugotovil, da 100 gramov posušene špinače vsebuje kar 35 miligramov železa, ob tem pa zanemaril podatek, da sveža špinača v skoraj 90-ih odstotkih sestoji iz vode. Ker večinoma uživamo kuhano špinačo teza o visoki vsebnosti železa seveda ne zdrži: 100 gramov kuhane špinače naj bi namreč v povprečju vsebovalo samo 2 miligrama železa.

Tudi pri sadju moramo imeti mero.
Tudi pri sadju moramo imeti mero. FOTO: Profimedia

Vsaj enkrat na dan pojejte nekaj toplega

Tudi ta teza ne drži. Popolnoma vseeno je namreč, ali zaužijete topel ali hladen obrok, pomembno je le, da vaše telo dobi vse potrebne hranilne snovi. Namen toplega obroka je popolnoma drugačen od naših predstav: veliko živil, ki jih uživamo kot toplo malico, namreč surovih sploh ne moremo jesti, ker niso užitne – sem denimo spadata krompir in fižol. Pri mesu pride zraven še higienski vidik: s kuhanjem ali cvrtjem namreč povečamo njegov rok trajanja, saj vročina pobije mikrobe.

Uživanje vitaminov nima meja

Princip 'čim več tem bolje' pri vitaminih niti približno ne velja. 'Predoziranje' lahko namreč povzroči resne zdravstvene težave. Posebej pazljivi bi morali biti predvsem pri vnosu beta karotena in vitaminov, ki so topni v maščobi, torej A, D, E in K.

Shujšajte z 'light' proizvodi

Lahki izdelki se sicer na prvi pogled zdijo odlična in sila enostavna alternativa, a če pogledate natančneje, boste opazili, da imajo le nižjo energijsko vrednost, ne pa tudi manj sladkorja in emulgatorjev. A tudi če kupite kozarec 'light' majoneze, ki je pol manj kalorična kot običajna, je energijska vrednost še vedno visoko nad priporočljivim dnevnim vnosom.

Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na

Post se vam dolgoročno prav gotovo ne bo obrestoval.
Post se vam dolgoročno prav gotovo ne bo obrestoval.FOTO: Thinkstock
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478