Zadovoljna.si
Akrojoga - 2

Šport

Boljše kot terapija za pare!

J.V.
24. 09. 2015 07.34
4

Akrojoga je vadba, ki je v tujini priljubljena že nekaj časa, sedaj pa korak za korakom osvaja tudi Slovenijo. Povsem verjetno je, da ste na spletu naleteli na posnetek ali fotografijo, na kateri par izvaja akrobacije in si pri tem mislili, 'Uau! To je povsem nemogoče!'. A ste se močno zmotili – je mogoče, in to lahko počnete tudi vi!

Tanja in njen fant se že dalj časa ukvarjata z akrojogo in jo tudi poučujeta.
Tanja in njen fant se že dalj časa ukvarjata z akrojogo in jo tudi poučujeta.FOTO: osebni arhiv
Tako kot vsaka druga fizična aktivnost, joga ali katera koli druga, je tudi akrojoga dinamična vadba, ki se na prvi pogled zdi tako preprosta kot težka. Gre namreč za kombinacijo joge, gimnastike in akrobatike, ki pa ni le vadba za telo, ampak tudi duha. »Akrojoga je zmes partner akrobatike, joge in meditacije. Običajno se izvaja v paru lahko pa tudi v večji skupini,« nam je o pojasnila Tanja Urankar, učiteljica te vedno bolj priljubljene vadbe, in dodala, da so za izvajanje poz potrebni predvsem zaupanje, komunikacija in vzajemno sodelovanje.

Predhodno znanje joge ni pogoj

Akrojoga je na prvi pogled zelo zahtevna in težka vadba, a kot pravi Tanja, vadba za začetnike ni zahtevna, saj se začne z lahkimi elementi in tranzicijami, nato pa napreduje. Zaradi tega ni nobena ovira, če se oseba pred tem še nikoli ni ukvarjala z jogo. Začetek je najbolj preprost, saj za to ne rabite nobene priprave. »Pogosto se dogaja, da nas vidijo na slikah že v kakšnih naprednih in zahtevnih elementih in vsi mislijo, da tega niso sposobni narediti, vendar je to napaka. Vsak, ki je sposoben narediti vsaj kako skleco, in ima voljo do te vadbe, lahko zelo hitro napreduje. Hitrost napredka pa je seveda odvisna od vsakega posameznika.« Ko se enkrat naučimo tehnite in postavitve telesa, postanejo enostavnejši tudi bolj zapleteni in naprednejši elementi.

»Včasih so sami nad seboj presenečeni in posledično zelo veseli, ko z lahkoto naredijo nekaj na videz zahtevnega, saj spoznajo, da bistvo ni v moči, ampak predvsem v tehniki. Seveda pa se je potrebno pravilno tehniko naučiti, tako kot vsako drugo veščino, predvsem s potrpežljivim ponavljanjem.«

Akrojoga
Akrojoga FOTO: Thinkstock

Vpliva na gibljivost, moč in vzdržljivost

Poleg poudarjenega psihološkega aspekta pa ima akrojoga tudi močan vpliv na telo, saj hitro napredujemo z vzdržljivostjo, gibljivostjo in močjo. »Kot stranski produkt se pojavi veliko boljše zavedanje svojega telesa tudi, kadar smo obrnjeni na glavo. Pri parih pa je posledica te vadbe tudi veliko boljši medsebojni odnos v zasebnem življenju. Kot učiteljica akrojoge sem najbolj vesela takrat, ko pri svojih tečajnikih vidim, kako se zabavajo, saj ta vadba tudi iz odraslih ljudi spravi na plano veliko mero otroškega duha in igrivosti pri raziskovanju novih položajev in tranzicij.«

Lahko z njo shujšamo in izoblikujemo telo?

Z vadbo se izoblikuje telo, saj pri izvajanju akrojoge uporabljamo vse mišice tako v vlogi baze (tisti spodaj) kot v vlogi letalca (tisti zgoraj). »Iz osebnih izkušenj lahko povem, da sem s to vadbo zelo lepo oblikovala svoje telo brez potrebe po dodatnih športnih dejavnostih. Seveda pa je hitrost učinka odvisna od pogostosti treninga in prehrane,« za konec pojasni Tanja.

Vadba, ki je navdušila tudi Hollywood

Ena izmed zvezdnic, ki se je odločila s pomočjo akrojoge izoblikovati svoje telo, je igralka Lena Dunham. Ona je obenem tudi dokaz, da je vadba primerna tudi za tiste, ki se do sedaj niso ukvarjali s športno aktivnostjo in niso v top formi. Če torej iščete novo obliko vadbe, je morda prav akrojoga tista, ki vas bo osvojila in morda celo poglobila ljubezen med vama s partnerjem.

 

 

The journey continues. I haven't been in this position since sophomore year! Hyuck yuck yuck @kohayoga

A photo posted by Lena Dunham (@lenadunham) on

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413