Zadovoljna.si
image (28)

Šport in zdravje

Brez glutena, manj kilogramov ...

Z.K.
25. 03. 2013 13.25
3

Za brezglutensko dieto se običajno odločajo ljudje z zdravstvenimi težavami, ki bolehajo za celiakijo. Ker gluten vsebuje večina redilnih živil, je posledica brezglutenske diete tudi izguba teže. Tako se vse več ljudi odloča za tovrsten način prehranjevanja, saj naj bi imeli več energije in manj kilogramov.

Gluten ali lepek je osnovna beljakovina zrna pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži in ovsa. Proteine v glutenu delimo na dve skupini, najbolj problematična komponenta se imenuje prolamin gliadin. Ta je tista, ki povzroča boleča vnetja pri intoleranci na gluten ter sproža imunske odzive in poškodbe prebavnega trakta pri celiakiji. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost ter elastičnost testa. Glutenu se gre zahvaliti za raztegljivost v testu pice ali za gostoto ječmenove kaše. Vsebuje pline, ki nastanejo v testu med fermentacijo in se med pečenjem sprostijo. Tako pomaga pečenim živilom, da ohranijo svojo "napihnjeno" podobo, kot denimo kruh.

Zvezdnice so za brezglutensko dieto

Večinoma gluten povzroča številne zdravstvene težave pri tistih, ki so nanj občutljivi. Tako se za brezglutensko dieto največkrat odločajo ljudje, ki imajo nanj alergijo ali imajo celiakijo, gre za kronično bolezen tankega črevesa. Pri dieti brez glutena z jedilnika črtamo hrano, ki pogosto velja za nezdravo in redilno. Tako se mnogi odločajo za brezglutensko dieto tudi zato, da bi se znebili odvečnih kilogramov. Med njimi so tudi nekatere zvezdnice, kot so Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey in Donna Karan. Pravijo, da jim tovrsten način prehranjevanja močno ustreza, saj naj bi imele več energije kot prej ter manj kilogramov.

Odpovedati se morate številnim živilom

Za brezglutensko dieto se je treba odpovedati številnim dobrotam. Najdemo ga namreč v priljubljenih žitih, kot so pšenica, kamut, ječmen, oves in rž. Tako odpade uživanje večine vrst kruha, peciv, krekerjev, piškotov, kolačev, kosmičev ter mnogih preostalih živil. Odreči se morate tudi tudi uživanju predelanega mesa, kot so salame in hrenovke, ter alkoholnim pijačam, mednje spadajo pivo, gin, viski ter nekatere vrste vodke. Sicer pa še vedno lahko najdete žita brez glutena, mednje spadajo kvinoja, milet, amarant, koruza, ajda in divji riž. Hitro prehrano lahko vsi, ki si želite prehranjevati z brezglutensko dieto, zamenjate z bolj zdravimi živili in si tako privoščite več solat, sadja in svežih sokov.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658