Zadovoljna.si
'Čudežni' rezanci naj bi se od drugih testenin ločili po tem, da ne vsebujejo ogljikovih hidratov in nimajo energijske vrednosti.

Šport in zdravje

'Čudežni' rezanci, s katerimi boste shujšali

M.K.
22. 02. 2012 16.05
1

Svetovno javnost je pred časom šokiral nov produkt, ki naj bi pripomogel k zdravemu izgubljanju odvečne teže: tako imenovani 'čudežni' rezanci, ki naj ne bi vsebovali ogljikovih hidratov in bi naj bili brez energijske vrednosti. Številni, ki si resnično želijo izgubiti odvečne kilograme in so že preizkusili številne diete, so se (nekateri morda nekoliko skeptično) lotili tudi te in glede na njihove odzive na različnih forumih lahko rečemo, da očitno deluje – vsaj pri večini. Skrivnost naj bi bila v sestavinah in občutku sitosti, pomagali pa naj bi celo pri nekaterih boleznih, kot sta diabetes in povišan holesterol.

'Čudežni' rezanci naj bi se od drugih testenin ločili po tem, da ne vsebujejo ogljikovih hidratov in nimajo energijske vrednosti.
'Čudežni' rezanci naj bi se od drugih testenin ločili po tem, da ne vsebujejo ogljikovih hidratov in nimajo energijske vrednosti.FOTO: iStockphoto
Korist za zdravje je tisto, kar dandanes vsak izmed nas išče v različnih živilih. Ob poplavi 'zdravih' jedi in preparatov je težko najti tiste, ki res pomagajo, da bolj zdravo živimo in s pomočjo katerih lahko uspešno in trajno izgubimo odvečne kilograme. Eni izmed teh naj bi bili 'čudežni' rezanci, katerih skrivnost leži v njihovi sestavi. Izdelani so namreč iz naravnih vodotopnih vlaknin, imenovanih glukomanan, ne vsebujejo maščob, sladkorja, niti škroba. Prav tako v njihovi sestavi ni ogljikovih hidratov, glutena, nobene pšenice in tako posledično nimajo energijske vrednosti. Sami rezanci nimajo okusa po testeninah, a ker so mišljeni kot dodatek juham, omakam ali drugim jedem, hitro prevzamejo okus teh jedi. Po ugotovitvah, ki so jih pokazale klinične študije, naj bi pozitivno učinkovali na bolnike z diabetesom tipa II (z uživanjem teh rezancev se namreč precej zmanjša glikemični indeks obroka) in vse, ki imajo povišan holesterol, se soočajo z debelostjo in so zaprti. So instant hrana, ki je na voljo v različnih stilih in grajena na različnih osnovah: od gob, špinače, do česna, zelišč in celo konjaka – rastline iz rodu amorphophallus, ki izvira iz tople subtropske in tropske vzhodne Azije ter jo na tem območju že stoletja uporabljajo za pomoč pri izgubljanju teže.

Koreninica konjaka – vir glukomanana

Koreninica prej omenjenega konjaka je sicer glavna sestavina vseh vrst 'čudežnih' rezancev. Je glavni vir glukomanana in ustrezno nadomešča žita, saj gre za naravno vlaknino, uporabljeno tudi v številnih prehranskih dopolnilih. Z moke iz konjaka so naredili rezance, ki imajo celo podobno teksturo kot navadne testenine, vendar pa ne vsebujejo ogljikovih hidratov in energijske vrednosti. Sicer utegne za nekatere biti pomanjkanje okusa problem, a dovoliti si morate, da ga prevzame omaka oziroma jed, ki jo dodate rezancem, slednji pa naj služijo kot osnova, ki jo lahko zaužijete v neomejenih količinah. Glukomanan nas namreč naredi site kot pri polnovrednem obroku in s tem prelisiči vaše možgane, saj je dejanska energijska vrednost vnesene hrane močno zmanjšana. 'Čudežne' testenine so zdravju koristne tudi zato, ker vodotopne vlaknine upočasnijo prebavni proces in tako se lahko hrana zares dodobra prebavi, človek pa se dalj časa počuti sitega. Hranila se lažje absorbirajo in celota vseh teh pozitivnih učinkov na telo je izguba kilogramov.

Poskrbite za dnevni vnos vseh hranilnih snovi.
Poskrbite za dnevni vnos vseh hranilnih snovi.FOTO: iStockphoto
Negativna plat 'čudežnih' testenin

Če pa navedemo še nekaj negativnih plati uporabe 'čudežnih' testenin lahko najprej seveda izpostavimo ceno. Ta je prav gotovo precej višja kot pri navadnih testeninah in v teh časih to lahko predstavlja konkreten problem. Poleg tega so pakirani v plastične vrečke in zato obstaja utemeljena skrb kontaminacije bisfenola-A in bi bilo zato morda dobro proizvode prepakirati v veliko manj škodljive posodice. Nekatere zna morda zmotiti tudi vonj rezancev, ko jih vzamete iz vrečke, a se njihov okus ob uživanju spremeni, tako da je bolje ne soditi pred pokušino. Na koncu pa je potrebno vedeti, kateri okusi se lahko mešajo med seboj, saj lahko vaš obrok hitro postane neužiten, v kolikor rezance na osnovi ene sestavine kombinirate z omako iz zelišč ali začimb, katerih okusi se ne ujemajo.

Živite zdravo

Le redka so živila, ki ne vsebujejo energijske vrednosti. Med naravnimi je edino tako navadna voda, med vsemi izdelki pa so v tej skupini še dietne pijače z mehurčki, ki pa imajo številne druge negativne lastnosti, kot denimo napihnjenost. Na trgu se sicer vedno znova pojavijo izdelki, za katere proizvajalec garantira, da nimajo energijske vrednosti, a resničnost teh trditev ni preverjena, zato je pomembno, da ste kot kupka oziroma kupec pozorni na učinke, ki jih tovrstna hrana ima na vaše telo. Vendarle vam priporočamo, da vaš dnevni meni vsebuje čim več raznovrstne hrane. Vaš obrok naj bo sestavljen iz palete različnih osnovnih hranilnih vrednosti. Prav tako ne pozabite na gibanje – dovolj bo že sprehod v naravi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375