Zadovoljna.si
ženska pri zajtrku

Šport in zdravje

Dan začnite s kraljevskim zajtrkom

Z.M.
30. 07. 2013 08.15
3

Nutricionisti pravijo, da nas večina ne zna obogatiti svojega zajtrka, saj pretežno uživamo le opečen kruh, maslo, marmelado, sir ali skuto, kosmiče in zelo priljubljen čokoladni namaz. Prav to dolgočasje naj bi ključno pripomoglo k dejstvu, da velika večina ljudi zajtrk preprosto prespi. Tovrstni odnos do ključnega obroka dneva gre pripisati utrujenosti in stalni izpostavljenosti stresu, ki večino 'oropata' iznajdljivosti in kreativnosti. Prav zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako obogatiti in osvežiti vaš zajtrk.

Vegetarijanski sendvič
Vegetarijanski sendvič FOTO: iStockphoto
Načeloma velja, da bi moral biti idealen zdrav zajtrk sestavljen iz žitaric, sadja in mleka. Tisti, ki se tega držijo, običajno zajtrkujejo kruh z marmelado, sadne kosmiče, kakšen sadež in kozarec mleka. »A dan za dnem vendar ne morem jesti isto,« se strinja večina izmed nas, obenem pa nimamo dovolj časa, da bi že navsezgodaj na veliko kuhali in razmišljali o tem, kaj bomo dali v usta. Veliko jih zato zajtrk raje prespi, kar pa je še večja napaka, kot če bi zajtrkovali kruh s čokoladnim namazom ali sladke kosmiče. Da bodo vaša jutra polna svežine in zdravja, smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj enostavnih primerov, kako si privoščiti zdrav kraljevski zajtrk – saj veste, »Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač«. Ja, to je bilo jasno že našim babicam in dedkom.

Privoščite si obilen zajtrk.
Privoščite si obilen zajtrk.FOTO: Profimedia
Žitarice z ribezom

Potrebujete:
- 6 jedilnih žlic ovsenih kosmičev
- 3 jedilne žlice sladkanega kondenziranega mleka
- 3 jedilne žlice svežega mleka
- sok 1 limone
- 6 jabolk
- 100 gramov črnega ali rdečega ribeza

Jabolka naribajte v srednje veliko skledo in dodajte vse preostale naštete sestavine. Ribez lahko predhodno zmešate v mešalniku, da dobite gosto zmes. Kondenzirano mleko lahko nadomestite z jogurtom ali skuto, po želji pa jed obogatite še z žlico medu in dvema do tremi žlicami grobo mletih oreščkov.

Sendvič s paradižnikom in mocarelo

Zjutraj se lahko brez slabe vesti okrepčate tudi s sendvičem iz črnega ali polnozrnatega kruha, ki pa naj bo namesto s salamami napolnjen z na pol centimetra na debelo narezano mocarelo, jajčevcem in paradižnikom, listom zelene solate in nekaj listi bazilike, ki bo jed obogatila s svežim okusom.

Liptaver
Liptaver FOTO: iStockphoto
Namaz s sirom in gobami

Potrebujete:
- 250 gramov očiščenih in narezanih šampinjonov
- 100 gramov lahkega sirnega namaza (lahko so mu dodana zelišča)
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- sol
- poper

Česen sesekljamo in ga rahlo prepražimo na jedilni žlici olja. Nato dodamo narezane šampinjone in kuhamo, dokler tekočina povsem ne izpari. Nato odstavimo, ohladimo in na hitro zmešamo z mešalnikom (masa naj ne bo kašasta). Dodamo sirni namaz, sesekljano šalotko ter solimo in popramo po okusu. Vse sestavine dobro premešamo in namaz za pol ure postavimo v hladilnik. Pripravek lahko v hladilniku dobro zaprtega hranimo nekaj dni in si ga za zajtrk mažemo na popečen ržen ali polnozrnat kruh.

Zajtrk
Zajtrk FOTO: Thinkstock

Osvežilen sendvič

Če ne želite zajtrkovati le zelenjave, obenem pa bi radi, da bi bil vaš začetek dneva kar se da okusen, lahko sendvič napolnite z:
- enim jajcem,
- 30 grami kuhanega pršuta in
- 2 rezinama pomaranče.

Jajce narežemo, posolimo in popopramo ter zmešamo z mešalnikom, da dobimo namaz. Kuhan pršut narežemo na tanke rezine in ga skupaj z rezinami pomaranče zlatorjavo popečemo in položimo na z jajčnim namazom premazano rezino polnozrnatega kruha. Z jajcem namažemo še eno podobno veliko rezino kruha in ga položimo na tisto s pršutom (namazana površina je obrnjena proti pršutu).

Namaz iz skute in paradižnika

Potrebujete:
- 1 skodelico skute
- 2 do 3 rezine pršuta ali šunke
- 10 sušenih, vloženih paradižnikov
- 2 stroka česna
- šop bazilike
- olivno olje
- sol
- poper

Pršut oziroma šunko in paradižnike na drobno narežemo in zmešamo v srednje veliki skledi. Posebej zmešamo skuto, sesekljan česen in baziliko ter olivno olje in jih nato primešamo mesninam ter paradižniku. Solimo in popramo po okusu in za pol ure postavimo v hladilnik. Namaz je najbolj okusen v kombinaciji z rahlo popečenim polnozrnatim kruhom ali prepečencem.

Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658