Zadovoljna.si
Izboljšajte kondicijo in okrepite svoje telo.

Šport in zdravje

Do lepe postave z lastno težo

S.O.
21. 11. 2011 17.09
1

Vaje z lastno težo, ki jih je v tokratni videovadbi predstavil osebni trener Primož Raspotnik, se dotikajo področja rok, nog in zadnjice, izvajajo pa se brez dodatnih pripomočkov. Gre za vaje, ki se jih lahko lotite kjer koli in kadar koli, namenjene pa so tako ženskemu kot moškemu spolu. Pravilno izvajanje prikazanih vaj bo poleg oblikovanja telesa poskrbelo še za lepšo držo in večjo moč.

Izboljšajte kondicijo in okrepite svoje telo.
Izboljšajte kondicijo in okrepite svoje telo.FOTO: iStockphoto
Domača telovadba

V turobnih deževnih in mrzlih dneh naj telovadbo na prostem zamenjajo preproste, a učinkovite vaje, ki jih lahko izvajamo v zavetju svojega doma. Telovadno podlago naj tako zamenja mehka preproga, poskrbeti pa moramo še za dovolj prostora, kar nam bo omogočilo nemoteno gibanje. Osebni trener Primož Raspotnik je vaje ločil na tri različna področja – roke, noge in zadnjico, če pa bomo pred samo vadbo poskrbeli še za krajši kardio trening, bodo rezultati opazni še hitreje. Gre za vaje, ki temeljijo na uporabi lastne telesne teže, zato za samo izvajanje ne potrebujemo dodatnih uteži ali pripomočkov, trening pa je primeren tako za tiste, ki želijo izboljšati kondicijo kot oblikovati svoje telo.

1. vaja: Globoki počep

Roke iztegnemo predse, kar bo pripomoglo k boljšemu ravnotežju. Noge so v širokem položaju in segajo preko linije ramen. Spustimo se v globok počep; merilo naj bodo kolena, ki se morajo ustaviti v pravem kotu, ob enem pa ne smejo segati preko prstov na nogi. Naredimo 3 serije po 15 ponovitev.

Globoki počep
Globoki počepFOTO: Aljoša Kravanja
2. vaja: Izpadni korak

Izpadni korak se izvaja v dveh težavnostnih stopnjah. Prva, lažja izvedba je izpadni korak na mestu. Nogi sta pokrčeni, ob gibu pa tvorita pravi kot. Znova smo osredotočeni na koleno, ki ne sme segati preko stopala. Vajo ponovimo v 3 serijah po 15 ponovitev na vsako nogo. Težja izvedba pa je izmenični stranski izpadni korak, ki ima hitrejši tempo. Če se odločimo za opisano izvedbo, jo naredimo v 3 serijah po 10 ponovitev.

Izpadni korak
Izpadni korakFOTO: Aljoša Kravanja
3. vaja: Skleci na blazini

Tudi pri tej vaji se lahko odločimo za dve različni izvedbi. Prvi so ženski skleci, kjer se opiramo na kolena, hrbet pa je v ravnem položaju. Roke so široko odprte, komolci potujejo navzven. Druga, težja oziroma moška izvedba se od opisane razlikuje zgolj v položaju nog. Le-te so iztegnjene in v širini ramen, pri izvajanju pa se opiramo zgolj na prste na nogi. Hrbet je stabiliziran in raven. Ne glede na izbiro vajo ponovimo v 3 serijah po 15 ponovitev.

Skleci na blazini
Skleci na blaziniFOTO: Aljoša Kravanja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413