Zadovoljna.si
Hrana

Šport in zdravje

Pozabite na stroge diete! Raje pospešite metabolizem

Z.K.
2011-01-27 15:55
1

Zagotovo imate prijateljico, ki si brez slabe vesti privošči testenine s sirom ali sladke pregrehe, skoraj nikoli ne telovadi, a kljub temu ostaja vitka. Kje se skriva njena skrivnost? V dietah prav gotovo ne, ključnega pomena je namreč metabolizem.

Kaj je bazalni metabolizem?

Metabolizem ali presnova je seštevek vseh kemičnih in fizikalnih sprememb v telesu. Vse te spremembe zahtevajo energijo, ki jo telo dobi iz shranjenih zalog ali iz hrane. Večino energije telo porabi za bistvene življenjske funkcije, kot denimo poganjanje srca. Bazalni metabolizem je torej minimalna količina energije, ki je potrebna za vzdrževanje vseh življenjsko pomembnih funkcij v mirovanju. Po domače povedano gre za energijo, ki jo človek porabi, če ves dan prespi. Je največji del energije, ki jo porabimo čez dan in je tako eden ključnih dejavnikov pri tem, koliko hrane moramo zaužiti, če želimo shujšati. Višji, kot je bazalni metabolizem, več kalorij telo porabi.

Kako ga pospešiti?

Delajte na mišični masi!

Več kot imate mišične mase, višji bo vaš bazalni metabolizem, saj mišično tkivo porablja energijo tudi, ko počivate. Tako bo tudi le dvigovanje uteži vaš metabolizem močno pospešilo.

Pijte kavo!

Morda to ni najbolj zdrava navada, toda ljudje, ki pijejo kofein uro pred vadbo, porabijo več kalorij. Kofein zviša bazalni metabolizem za od 5 do 10 odstotkov, za časovno obdobje dveh ur. Zakaj je tako, ni povsem znano, po vsej verjetnosti se zaradi poživila, ki ga vsebuje kofein, gibate bolj intenzivno. Kofein povzroči tudi to, da telo za energijo porablja maščobo in ne glukozo.

Izklopite gretje!

Raziskave so pokazale, da je v telesu odraslega človeka tudi rjava maščoba, ki prispeva k porabi energije. Rjavo barvo dajejo predvsem številni mitohondriji, ki vsebujejo železo. Doslej so znanstveniki namreč domnevali, da imajo rjavo maščobo le živali in dojenčki, pri katerih se ta nahaja v področju hrbta. Njena glavna naloga je ohranjanje telesne temperature, saj se aktivira pri nizkih temperaturah. En srečnež na tri ljudi lahko rjavo maščobo aktivira že s tem, da se izpostavi mrazu.


Jejte več ogljikovih hidratov!

Čeprav pogosto slišite, da uživajte čim manj ogljikovih hidratov, lahko uživanje le-teh pospeši vaš metabolizem. Z uživanjem ogljikovih hidratov pospešite porabljanje odvečnih maščob. Kadar zaužijete preveč maščob, se ta kopiči. Strokovnjaki predvidevajo, da je vzrok v tem, ker naše telo deluje tako, da za energijo porablja ogljikove hidrate.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141