Zadovoljna.si
Savina Atai 5. teden

Šport in zdravje

Savinina stotka: 5. teden za sladice, ki ne redijo

zadovoljna.si
01. 03. 2013 08.05
25

Savina Atai vas bo na portalu Zadovoljna.si vodila skozi 100-dnevni program, katerega namen je, kot pojasnjuje Savina, sistematična obnova zdravja po vzoru mojstric kitajske medicine, v kombinaciji z naprednimi pomlajevalnimi, shujševalnimi in lepotnimi tehnikami ter nutricionističnimi dognanji anti-aging medicine.

Savina Atai vas vodi skozi 100-dnevni program do popolne ženske.
Savina Atai vas vodi skozi 100-dnevni program do popolne ženske.FOTO: Miro Majcen
Program, ki smo ga poimenovali Savinina stotka, se je začel v ponedeljek, 4. februarja, tukaj pa vam podajamo navodila Savine Atai za peti teden.

Preklop na drugo stopnjo

Bravo, lahko si čestitate, čas razstrupljanja in odvajanja organizma od sladkorja in glutena je za vami. Upam, da uspešno. Tudi če ste shujšali samo pol kilograma, je to uspeh. Štiri kilograme je ogromno. To je kakovostno hujšanje, tako boste zdaj jedli vse življenje, šlo bo bolj počasi, vendar za vedno. Zdaj lahko preidemo na drugo raven, ki je še vedno namenjena hujšanju ali pa kar direktno na tretjo, če ne želite izgubljati kilogramov. Kakšna je razlika in kaj sploh lahko jemo, pa natančno preštudirajte, da ne pokvarite tega, kar ste dosegli. Naj vam pa že kar takoj povem, da sadja in sladkarij ne bomo na tak način, kot ste bili navajeni, jedli NIKOLI VEČ! In, če se le da, skoraj nikoli več glutena! Brez zelenčka pa sploh ne gre več. Izziv dneva je, da preklopite na drugo stopnjo in se ne vrnete na stara pota. To je pravzaprav še težje, ker nimamo časovne omejitve, je za vse življenje, nič odštevanja dni, preprosto tako bomo živeli.

Testenine in kruh se vrnejo na jedlinik.
Testenine in kruh se vrnejo na jedlinik. FOTO: osebni arhiv

Pred tremi leti sprememba

Tukaj je zgodba ženske, ki je sama preizkusila takšen način prehranjevanja. 'Sama sem začela pred tremi leti in bila sem že pošteno zdelana od hormonov, sladkorja, od katerega sem dobesedno živela, in stresov, za katere sem mislila, da so del mojega karakterja, in odvečnih kilogramov, ki so se, ne vem od kod, kar naenkrat nabrali okoli mene. Hormoni, ki mi jih je predpisala zdravnica, mi niso in niso pomagali, kot bi bilo treba in tudi spala sem slabo. 'Motovilila' sem z nekimi na pol dietami in rezultatov ni bilo od nikoder. Potem pa sem čez poletje naštudirala Popolno 10-ko in se je držala. Nikoli več je ne izpustim, tudi če naredim kakšen mali ovinek in pojem kakšen makaron, pomočim košček kruha v 'olivčka', sem ves čas na med prvo in drugo ravnjo. Priznam, da bi morala za čisto drugo precej več migati, in to delam čez poletje. Sicer pa je moje počutje neprimerljivo. Ne bolijo me več sklepi, kožo imam mehko in napeto, hormoni delajo kot 'urca', energije pa imam kot pri tridesetih. Pa sem mislila, da me je že EMŠO zagrabil in mi ni več rešitve. Sicer pa, vsi, ki me poznate, veste, da je res … Želim si, da ta dieta postane tudi vaša zgodba za vse življenje in predvsem, da izberete življenje.'  Ariana

Druga raven (nadaljevanje hujšanja)

Trajanje: prilagodljivo

Druga raven diete Popolna desetka predstavlja nadgradnjo načel prve ravni. Podobna je prehrani človeka po pojavu kmetijstva. Zaužili boste več joulov kot na prvi ravni, obenem pa boste še bolj podrobno spoznavali svojo presnovo in ugotavljali, koliko joulov dejansko potrebuje vaše telo. Še vedno vas bomo spodbujali, da uživajte čim več zelenjave, sadja, jajc, perutnine, morske hrane in oreškov. Še vedno boste zaužili tri obroke na dan, če pa vas bo še mučila lakota, si boste lahko privoščili prigrizek ali dva.

Kruh naj bo polnozrnat.
Kruh naj bo polnozrnat.FOTO: iStockphoto

Vrnejo se testenine in kruh

Na tej ravni se na jedilnik vrnejo testenine in kruh – seveda polnozrnate oziroma kot smo se dogovorili, različice. Na tej daljši ravni postopno dodajamo manjše količine škrobastih živil, da ne bi imeli občutka, da vam česa primanjkuje – to je pri dietah namreč pogost pojav. Vsak dan lahko zaužijete eno do tri porcije škroba – recimo krožnik prosene kaše, rezino ajdovega kruha, ki vsebuje ogromno vlaknin, skodelico rjavega riža ali pa celo porcijo koruznih testenin. Škrobaste jedi (brez glutena) se na tej ravni diete pojavijo zato, ker občutki pomanjkanja v nas predramijo željo, da bi zaužili preveč živil, ki so v okviru diete prepovedana. Takšno početje bi lahko povzročilo, da dieta ne bi učinkovala. Žita oziroma škrobasta živila poskrbijo za občutek sitosti in pozitivno vplivajo na delovanje hormonov.
Če ugotovite, da ste na tej ravni sicer nekaj shujšali, zdaj pa ne hujšate več, preprosto zmanjšajte količino zaužitega škroba ali pa več telovadite. Druga raven diete Popolna desetka je zasnovana prav zato, da bi bilo hujšanje preprosto, neboleče in brez velikih odrekanj. Če radi pijete, si lahko na tej ravni, ki je malce bolj dolgotrajna, privoščite zelo omejeno količino alkohola (eno ali največ dve pijači). Večina ljudi bo hujšala še naprej, če bo pravilno sledila smernicam diete Popolna desetka.
Kako dolgo traja druga raven diete Popolna desetka? Odvisno od vas in dejavnikov, kot so začetna telesna teža, želena končna teža, presnova, ravni hormonov, raven aktivnosti, pogostost in način telovadbe ter vaše dosledno, vsakodnevno upoštevanje načel diete Popolna desetka. Na drugi ravni lahko ostanete tako dolgo, dokler ne dosežete ciljne teže. To lahko traja nekaj dni ali pa let – oboje je čisto v redu. Lahko pa se zavleče do nadaljnjega.

Tretja raven traja vse življenje.
Tretja raven traja vse življenje. FOTO: osebni arhiv

Tretja raven

Trajanje: vse življenje

Na tretjo raven diete Popolna desetka lahko brez zadržkov 'skočite' že takoj na začetku, če želite okrepiti zdravje, uravnovesiti hormone in poskrbeti, da se bo vaše telo znalo dobro upirati boleznim – hujšanje pa vas ne zanima. Tretja raven je povezana z našo sodobno prehrano in tudi obilo discipline. Podobna je drugi ravni, le da imate tu malce več svobode, saj ste se odvečnih kilogramov že znebili. Na tretji ravni boste še vedno uživali tri obroke na dan, če pa vas bo mučila lakota, si boste lahko privoščili še prigrizek ali dva. Lahko zaužijete več brezglutenskih žitaric, kot vam je bilo dovoljeno na drugi ravni (do štiri porcije dnevno). Zdaj, ko ste shujšali, lahko jeste tudi krompir in drugo škrobnato zelenjavo, vendar morate v tem primeru zmanjšati količino zaužitih polnozrnatih žitaric. Tu in tam si lahko privoščite slaščice, le pretiravati ni treba. Posladkate se lahko s presnimi slaščicami, ki ne dvigujejo inzulina.
Tretja raven predstavlja naš sodobni način prehrane, a brez škodljivih posledic za zdravje. Kaj torej storiti s picami in slaščicami v okviru diete Popolna desetka? Človek mora biti precej discipliniran, saj ta dieta ni osredotočena na joule. Naj opišem nekaj primerov. Če ves čas hlepite po pici, si jo le privoščite. Poskrbite, da testo ne bo predebelo, pica pa naj bo bogato obložena z zelenjavo – tako boste omejili količino zaužitih ogljikovih hidratov. Če nameravate jesti sladoled, si privoščite samo eno kepico. Poskrbite, da bo narejen iz polnomastnega, ne posnetega mleka. Da bo 100-% sadni, brez dodanih sladkorjev. Sladkor je poslastica, ne hranilo. Ne jejte slaščic brez sladkorja, saj vsebujejo umetna sladila, ki so še hujša kot sladkor. Če že zaužijete kaj sladkega ali škrobnatega, se nato takoj odpravite v telovadnico, da sladkor ne bo škodil vašim hormonom. Če želite resnično oblikovati popolno postavo in doseči vrhunsko zdravje, poskrbite, da se ne boste preveč pogosto pregrešili. Tretja raven je zelo primerna tudi za sladkorne bolnike, ljudi z obolenji ščitnice in vse, ki želijo biti popolnoma zdravi, hujšanje pa jih ne zanima.
Dieta Popolna desetka se odlikuje po svoji pestrosti in večplastnosti. Kadar koli se lahko vrnete na prvo raven, če ugotovite, da so se vam spet začeli nabirati kilogrami. Recimo, da ste šli na počitnice in niste ravno pazili na prehrano – v tem primeru se takoj vrnite na prvo raven. To pomeni, da ne smete uživati nobenih žit. Dieta Popolna desetka postane življenjski slog takrat, ko človek nič več ne razmišlja o njenih načelih, ampak mu ta preidejo v kri.

Čemu se izogibati

Mlečnim izdelkom se poskušajte čim bolj izogibati. Alkohol na drugi in tretji ravni uživajte zgolj zmerno.

Druga raven: zaužili boste tri obroke na dan. Zdaj lahko vsak dan zaužijete od 1 do 3 porcije (velikost določimo tako, da damo na krožnik toliko, kolikor nam gre v eno dlan) polnozrnatih žitaric. Če že morate piti alkohol, naj bo količina majhna.
Tretja raven: zaužili boste tri obroke na dan. Zdaj lahko vsak dan zaužijete od 3 do 4 porcije polnozrnatih žitaric. Če že morate jesti sladkarije, naj to ne bo pogosto.

Ne priporočam, da na drugi ravni diete Popolna desetka okrepite uživanje žitaric. Prvi mesec si privoščite največ eno porcijo na dan. Če boste upoštevali ta nasvet, boste začeli obvladovati presnovo vašega telesa. Če se vam bo zgodilo, da boste preveč shujšali, lahko na teden zaužijete še dodatno porcijo ali dve žitaric. Če sprva hujšate, potem pa prenehate izgubljati odvečne kilograme, omejite količino žitaric s tri na dve ali z dveh na eno porcijo. Samo vi veste, kaj potrebuje vaše telo – odvisno od tega, kako hitro hujšate in kako aktivni ste.

Najboljši in najslajši izziv do zdaj: dan za čokolado! Presno, s sladili-superživili

Bel sladkor je strup, ki nam črpa minerale in vitamine iz zalog organizma; a ni samo zato 'sovražnik', ki ga je treba dokončno izločiti iz našega jedilnika. VSAKIČ, ko se nam poviša inzulin, se aktivirajo škodljivi procesi, ki nas starajo ter povzročajo gube. To je velik stres za nas, zaradi česar se zablokira tudi imunski sistem in celotna regeneracija, proizvodnja vseh hormonov pa je motena. Če gremo spat z dvignjenim inzulinom (ne samo sladkor, vsa hrana z visokim glikemičnim indeksom ga spravi v višave), pa je sploh slabo. Za vso noč se lahko poslovimo od proizvodnje melatonina (hormona za najmočnejšim antioksidantnim delovanjem, ki smo ga že spoznale), pa DHEA, pomlajevalnega hormona dolgoživosti … In ščitnica, ki je zadolžena za metabolizem, ta reva preprosto ne presnavlja več in naši kilogrami se nabirajo. Če pa takrat, ko smo v stresu, ta stres še potenciramo z uživanjem sladkorja, je pa to podvojen šok za naše čudovito telo, kar ga popolnoma zablokira. Naša adrenalna žleza se sicer bori, a zelo trpi in sčasoma … omaga. Tega si NIHČE ne želi. Saj je grozno in rehabilitacija dolga. Nikoli več nismo iste. Ves čas s prehrano in načinom življenja izrabljamo zaupanje naših žlez, a ko ga enkrat izrabimo … Potem si ne smemo privoščiti niti enega prekrška več.

Sladkor naj gre v koš, pravi Savina.
Sladkor naj gre v koš, pravi Savina.FOTO: Thinkstock

V koš z belim sladkorjem

Zato bel sladkor, rjav sladkor, javorjev sirup, med, fruktoza, koruzni sad … nimajo kaj početi v naših sladicah. Med je zdravilo, ki se ga uživa terapevtsko, ne pa za slajenje. Tudi agava ni v redu, previsok delež fruktoze ima in povzroča vrenje (iz nje delajo tekilo); le občasno in le presno temne barve si lahko privoščimo. Nasploh je naš okus za sladko čisto moten; sladkobe iz hrane sploh več ne okušamo in zaradi pretirane uporabe sladil izčrpavamo vranico (našo 'mamico', ki skrbi za ravnovesje vseh ostalih organov in ustavlja gravitacijo …), ter s tem uničujemo zdravje ter čistilne procese naših celic. Zato smo tudi za tri tedne čisto omejile sladek okus – da so se ostali lahko predramili in vranica spočila. Tudi od zdaj bomo pazile na ravnovesje vseh okusov in upoštevale, da je želja po sladkem pogosto le alarm, ki prosi za počitek in spanje. Ne pa priložnost za dvigovanje inzulina, ki črpa sicer nerazpoložljive zaloge energije, ki so namenjene za druge procese, ne našo umetno budnost. In tudi čustev ne bomo več zalagale s sladkorji, temveč se bomo z njimi spopadle. Vsak dvig inzulina odpre tudi vrata vnetnim procesom, ki – ko postajajo kronični – vodijo v raka in druge težke bolezni. Da o povečani telesni teži sploh ne govorimo.

Sadje
SadjeFOTO: iStockphoto

Sadje ni hrana

Sadje dviguje inzulin, saj so to sladkorji. Če ga jeste, naj bo to ali v kombinaciji z zelenjavo v smoothiju ali v kombinaciji z maščobami, na primer z žlico smetane, v jogurtu s koščkom sira. Najbolje je jagodičevje. Vsekakor pa ne več kot za eno pest sadja.
Sadje je posladek, ne pa hrana. Kilo jabolk naenkrat je podobno škodljivo za nas, kot bel sladkor. Ja, sadje vsebuje vitamine, a njegovi sladkorji so bolj 'živi' kot iz umetnega, zato se kandida še bolj razbohoti, vrenje pa tudi. Zaradi česar se zakisa kri in spet smo v težavah. Suho sadje sploh odpade.
3 dcl sveže iztisnjenega pomarančnega soka zjutraj na tešče je polom za naš inzulin – cel dan bo zato želel ostati dvignjen, še bolj bomo hlepele po sladkem in še bolj bomo lačne.
Sadje jemo v smoothijih. Ali pa pojemo npr. pest češenj, 3 marelice … Tudi jaz tukaj na Kreti nabiram in jem sveže pomaranče (in to že ob 6. uri zjutraj, v pižami :-P :-P) ; škoda mi jih je vedno blendati - čeprav sem si danes naredila izjemen smoothie z njimi, aloa vero in regratom. A ne pojem več kot dve naenkrat, ne stiskam jih (da ostanejo vlaknine), pred tem vzamem par tabletk klorele, pa pripravim si jih skupaj z ovčjim jogurtom. Zaradi prisotnosti klorofila in maščob sladkor počasneje prehaja v kri in ne dviguje inzulina …

Čas za dobre novice

In ja, tudi jaz obožujem sladice. Včasih sem imela vedno 'SOS'-omarico presnih trufflov v hladilniku, zdaj sem ujela pravi ritem občasnosti. In vse si jih lahko privoščimo ter zraven skrbimo za svoje zdravje ter čuvamo svoj inzulin. Če uporabljamo sladila-superživila, ki ne dvigujejo sladkorja, ne redijo, ne rušijo hormonov, niti odpornosti. Moja najljubša sta: yacoon ter sladkor iz nektarja kokosovih cvetov. Veliko uporabljam tudi meskvite, xylitol pa je najboljši nadomestek belega.

Pripravite si supersladico

24. IZZIV Popolne Ženske: Pripravite si super sladico: bodisi presne čokoladne truffle ali pa antioksidanto čokolado. To pa je ena najboljših nalog, kajne?! Zraven ves čas držite jokerja. In potem na FB strani Savina Atai poročajte, kako je šla priprava. In kako hitro so bile zaloge pospravljene! Na FB Dieta popolna 10 pa nam zaupajte svoje recepte sladic s superživili. Ter nato opravite še zadnji delček izziva: ZA VEDNO iz svojih omar preženite in zabrišite v koš bel sladkor in umetna sladila ter vso hrano, ki jih vsebuje! Strupov nočemo v svojem popolnem templju! In zdaj imamo nadomestila, zaradi katerih jih ne bomo niti malo pogrešale. Obkljukajte še strešico – in ste.

Savina Atai 5. teden
Savina Atai 5. teden FOTO: osebni arhiv

Savinini PRESNI ČOKOLADNI TRUFFLI:

200 g indijskih oreščkov
4 cm debel kos bio surovega masla (ki je odličen za proizvodnjo in uravnavanje spolnih hormonov)
125 g presnega kakava v prahu
¼ čajne žličke himalajske soli
½ čajne žličke vanilje v prahu
3 velike žlice yacoon sirupa ali kokosovega sladkorja
1 čajna žlička mace (po želji)
1 velika žlica kokosove moke (oz po potrebi)
Vse sestavine zmešajte v mešalniku – ter jo oblikujte in okrasite, po navdihu. Ali pa jih samo oblikujte kroglice, ter jih vse okrasite bodisi z goji jagodami ali rakitovcem v prahu.

EKSPRESNA ANTIOKSIDANTNA ČOKOLADA, KI PREBUDI in POŽIVI HORMONE

125 g presnega kakava v prahu
100 g mesqueite v prahu
100 g kakavovega masla
1 ščepec himalajske soli
Kakavovo maslo stopite, primešate ostale sestavine, vlijete v modelčke in ohladite v hladilniku. Tako v pičlih desetih minutah dobite sladico vseh sladic.
Tudi doma imam vedno na zalogi moje najljubše domače čokoladne truffle – prvo pomoč za trenutke, ko me zagrabi želja po sladkem. Okoli 12 dni naj bi zdržali v hladilniku; čisto natančnega podatka vam žal ne morem dati, ker mi jih vedno prej zmanjka.

Savina Atai 5. teden
Savina Atai 5. tedenFOTO: osebni arhiv

Sladila

1. KOKOSOV SLADKOR

Se odlikuje z enim najnižjih glikemičnih indeksov med sladili, 35 – kar pomeni, da ima minimalen vpliv na nihanje krvnega sladkorja ter tako ne škoduje zdravju in ne povzroča debelosti, primeren je tudi za diabetike. Vsebuje tudi izjemne količine hranil, kot so kalij, magnezij, železo, cink in baker. Pridobivajo ga iz cvetov kokosa, iz katerih zberejo poseben nektar in ga nato z nežnim in počasnim segrevanjem spremenijo v kristale. Ker pri vzgoji kokosovih palm ne uporabljajo umetnih gnojil in pesticidov, takšen sladkor ne vsebuje kemikalij. Okus je nežno karamelast in ne spominja na kokos.

2. YACOON

Je verjetno edino naravno sladilo, ki ga organizem enostavno ne zazna. Gradi ga večinoma inulin – polisaharid, ki se v tankem črevesju ne razgradi na manjše sladkorje in posledično tudi ne vsrka v krvni obtok. Njegov glikemični indeks je 0, vsebuje pa kar 65 % inulina – probiotika, ki pripomore k boljši presnovi s stimulacijo črevesne flore, vsebuje žive mikroorganizme. Krepi imunski sistem, topi odvečne kilograme in poskrbi, da je koža lepa, čista in mlada.
Je gomolj, ki ga že stoletja gojijo perujski kmetje v Visokih Andih, raste na nadmorski višini okoli 3000 m. Tamkajšnji prebivalci ga redno jedo in častijo kot gradnika zdravja. Je zelo prijetnega, blago karamelnega okusa, ki ga pridobivajo s hladnim stiskanjem in je glede na študije bogat vir antioksidantov. Enkratno je, da ga lahko tudi diabetiki mirno uživajo.

3. MESKVITE

Je vrsta rožičevca, ki raste na puščavskih pobočjih Peruja; okus malce spominja na vaniljo. Že leta 3800 pred našim štetjem je v veljal za sveto hrano; uporabljali so ga kot pomlajevalni tonik in krepčilo, ki vrača moč in vitalnost. Tudi ta je primeren za diabetike, odlikuje ga pa izjemno visoka vsebnost beljakovin, pa kalcija, kalija, železa in cinka. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin nase veže strupe iz prebavnega trakta in učinkovito izboljšuje prebavo. Včasih so iz njega kuhali sirup proti kašlju in ga uporabljali za zdravljenje glasilk. Okus je prvovrsten; sploh v kombinaciji s presnim kakavom.
Kmalu bomo govorile tudi o prednostih presnega kakava, pa zaupala vam bom recept BOŽANSKEGA TIRAMISUJA, ki nima niti ene škodljive sestavine in je še mnogo boljši od klasičnega.

Savina

Potek, recepti, natančnejši opisi, naloge in izzivi dneva in vaši komentarji bodo opisani na Savina Atai – javna oseba Facebook.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604