Zadovoljna.si
Hiter tempo življenja nam krade dragocene minute, namenjene hranjenju.

Šport in zdravje

Štirje dobri razlogi, zakaj bi morali jesti počasneje

Z.S.
24. 01. 2011 17.00
0

Hiter življenjski tempo, ki povzroča pomanjkanje časa tudi pri najbolj osnovnih stvareh, kot sta počitek in gibanje, nas sili, da dragocene minute štejemo tudi pri hranjenju. Naši obroki so zato običajno zelo hitri in opravljeni med delom. Vendar, ali ste vedeli, da vas lahko že pičlih pet minut daljši obrok lahko reši debelosti?

Hiter tempo življenja nam krade dragocene minute, namenjene hranjenju.
Hiter tempo življenja nam krade dragocene minute, namenjene hranjenju.FOTO: iStockphoto

Počasi in z užitkom

Mednarodno gibanje Slow Food je leta 1986 ustanovil Carlo Petrini, ki si je prizadeval ohraniti tradicionalne in regionalne jedi, ki jih je začela izpodrivati hitra hrana. Gibanje se je začelo v Italiji, kasneje pa se je razširilo po vsem svetu. Danes ima preko 100 tisoč članov v 132 državah sveta. To je vsekakor dober razlog, da vsak pri sebi preuči svoje prehranjevalne navade. Običajno ljudje hrano uživamo z želodcem in ne z glavo, naš glavni cilj pa je potešiti lakoto za čim dlje časa. Tako razmišljanje nas zato večkrat pripelje do restavracij s hitro prehrano, ki smo jim podlegli v zadnjih petnajstih letih.

Jejte počasi in ob tem uživajte.
Jejte počasi in ob tem uživajte. FOTO: iStockphoto
Različne študije dokazujejo, da imajo ljudje, ki hrano jedo počasneje in si za njeno pripravo ali izbiro vzamejo več časa, manj problemov z debelostjo in prekomerno težo. Obroki so pogostejši in enakomerno razporejeni skozi cel dan, manj pa je tudi težav s počasno prebavo.

1. Če jemo počasneje, pojemo manj!

Naši možgani potrebujejo kar dvajset minut, da zaznajo, da je lakota izginila. Pretekla študija je dokazala, da so ljudje, ki so eno leto jedli počasi in z občutkom, izgubili kar devet kilogramov v primerjavi z ljudmi, ki so jedli med obveznostmi. Treba je poudariti, da je bila hrana v obeh primerih enaka.

2. V hrani je treba uživati

Sladico, ki jo obožujemo in jo okusimo le nekajkrat na leto, običajno jemo počasi, saj se zavedamo, da se ne bo vsak dan pojavila na našem krožniku. V njenem okusu preprosto uživamo. In le zakaj ne bi uživali v vsaki hrani, ki jo zaužijemo tekom dneva? Zaznajte občutke, ki vam jih povzroča dober okus in pustite, da trajajo, kar se da dolgo. Če boste jedli počasneje, bo to vsekakor mogoče.

3. Manj prebavnih težav

Prebava se začne že v naših ustih. Če jemo počasneje, hrano tudi bolj temeljito prežvečimo, kar olajša delo našemu prebavnemu sistemu. Napihnjenost bo izginila, posledično pa bo urejena prebava pripomogla tudi k izgubi kilogramov.

4. Znebite se stresa

Ko se odločite za obrok, razmišljajte o pozitivnih stvareh, o okusih, občutkih in podobno. Nikar ne dopustite, da vam stresni trenutki narekujejo tempo hranjenja. Ne obremenjujete se s stvarmi, ki jih morate še postoriti. Hranjenje smatrajte kot odmor, ki je namenjen temu, da se oddahnete od dela in prepustite užitku.

Ko je čas za obrok, pozabite na skrbi. Stres vam ne bo koristil!
Ko je čas za obrok, pozabite na skrbi. Stres vam ne bo koristil!FOTO: iStockphoto
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478