Zadovoljna.si
Tamara Smonker

Šport in zdravje

Vzdušje iz diskotek prenesla v telovadnico

Saša Osolnik
2011-01-25 17:03
2

Tamara Smonker je ženska, ki si brez gibanja ne predstavlja življenja. Osebna trenerka in inštruktorica vodenih vadb se je športu zavezala pred desetimi leti, ko je dokončno odkrila, da jo pisarniško delo zgolj omejuje. V preteklosti se je preizkusila tudi kot didžejka, danes pa svoje glasbeno znanje uspešno združuje v različnih vodenih vadbah. Telovadnica je tako zanjo postala diskoteka.

Čeprav jo šport spremlja že od malih nog, se mu je v celoti posvetila šele po letih pisarniškega dela. Tamara Smonker je na področju fitnesa in skupinskih treningov aktivna od leta 2000, ko je naredila prvi dve licenci za vodenje skupinskih programov. Skozi leta je svoje znanje nadgrajevala na različnih konvencijah, seminarjih in predavanjih. Postala je inštruktorica različnih tipov vadb, med katerimi se najdejo tudi boks, joga in ples, pred dobrim letom pa je razvila dve svoji vodeni vadbi, ki ju povezuje z dinamično glasbo in pozitivno energijo.

Se še spomnite trenutka, ko ste se zavedali, da vam šport pomeni več kot zgolj preživljanje prostega časa. Kakšni so bili vaši začetki?

Da bi se ukvarjala samo s treniranjem in vodenjem skupinskih treningov sem si želela že zelo dolgo. Da pa bo to edina stvar s katero se bom ukvarjala, sem ugotovila po letih pisarniškega dela, ki nikakor ni moj stil, saj po dveh urah sedenja postanem absolutno nemogoča. (smeh) Začela sem z vodenjem vadb in pojavile so se ponudbe za nastope na različnih konvencijah ter sodelovanje pri športnih projektih. Med drugim sem začela pisati tudi članke o zdravi prehrani in pravilni telesni vadbi, kar počnem še danes.

Preizkusili ste se tudi v vlogi didžejke, med drugim ste nastopili v eni izmed najbolj znanih slovenskih diskotek pa tudi v tujini. Ali obstaja povezava med športom in ljubeznijo do glasbe? Si brez glasbe sploh lahko predstavljate trening?

Že pri dvanajstih sem sem delala svoje glasbene kompilacije, na katere sem svoje sošolke učila različne koreografije za nastope. S plesom sem se ukvarjala od petega leta pa vse do srednje šole, ko je v ospredje prišla glasba in sem si kupila prvi gramofon. Pri osemnajstih se je moj trud poplačal in vrtela sem v eni izmed najbolj znanih Slovenskih diskotek in na radiu delala kot 'resident' D.J. Sčasoma pa sem ugotovila, da dobim bolj pozitiven odziv ljudi pri skupinskih treningih. Šlo je za bolj zdravo zavest in pozitivno energijo, ki jo je v diskotekah pri ljudeh pod vplivom različnih substanc, začelo primanjkovati. Dejansko sta se glasba in energija iz diskoteke prenesli v telovadnico. Izkušnje mi pomagajo še danes, saj si sama delam kompilacije za koreografije in treninge. Če je izbor pravilen, je glasba lahko maksimalen motivator pri vsakem načinu treniranja.

Marsikoga preseneti, da imate magisterij iz ekonomije. Bi se danes odločili za drugačen študij, mogoče bolj povezan s športom?

Za študij sem se odločila namerno, saj mi pomaga pri znanju trženja storitve, ki jo izvajam. Iz tega naslova sem tudi diplomirala. Za podiplomski študij pa bi sicer raje izbrala športni management, vendar ga takrat še niso izvajali v dovolj velikem številu. Zaenkrat nameravam svoje znanje dopolnjevati s certifikati iz tujine.

Že nekaj let ste dejavni na področju Les Mills skupinskih vadb, ki so zelo priljubljene tudi v Sloveniji, preteklo leto pa so vas povabili tudi v Novo Zelandijo na snemanje njihovega kataloga. Ste prva Slovenka, ki se je pojavila na njihovem reklamnem materialu?

S povratno karto do Nove Zelandije in novico, da me želijo v reklamni kampanji za leta 2010 - 2013 so se mi uresničile dolgoletne sanje. Bivanje, plačilo, učenje ur v njihovem studiu, spoznavanje mednarodnih top modelov in še kaj bi se našlo. Izkušnja je bila neverjetna, navdušena pa sem bila predvsem nad njihovo profesionalnostjo in značajem ljudi. Sem prva Slovenka, ki so jo uporabili za tako veliko reklamno kampanjo in jo zato tudi plačali. Imamo pa kar nekaj slovenskih inštruktoric, ki jim je uspelo sodelovati pri različnih snemanjih.

Pred dobrim letom ste svoje znanje združili z izkušnjami iz tujine in ustvarili dve novi skupinski vadbi. Kaj je bil povod, da ste se odločili ustvariti svojo strukturo skupinskih treningov?

Povod so bile slovenske razmere na tem trgu, ki so daleč stran od idealnih. Na žalost je vedno govora o tem, kako je Slovenija majhen trg. Jaz načeloma v tem ne vidim slabosti, daleč večja slabost je neprofesionalnost in nizek človeški kapital. Odločila sem se za vadbi, ki predstavljata zdrav način življenja in hkrati poudarjata, da ni nič narobe, če delamo na sebi, zato da smo boljši, lepši in zaradi tega srečnejši.

Kako bi ju na kratko opisali? Katere dele telesa obsegata?

Ena vadba izhaja iz boksa, ki je trenutno eden najbolj vročih športov v svetu. Na treningu gre za sproščanje zavrte negative, dviguje kondicijo in je odličen kurilec maščobnih depojev na problematičnih delih telesa kot so trebuh, roke in noge. Izboljšuje tudi kondicijo in zbranost. Gre za agresiven šport, vendar to še ne pomeni, da je ob treniranju nekoga potrebno pretepsti. (smeh) Drugo vadbo sestavljajo različne vaje, s katerimi zajamemo celotno telo. Trening je sestavljen iz ogrevanja na steperju, kjer se izvajajo različne vaje za noge in zadnjico ter iz drugega dela, kjer se osredotočamo na trup, roke in trebuh. Ob tem se uporabljajo tudi različni pripomočki, kot so uteži, krožniki, elastike in žoge.

Z vašo pomočjo so svoje telo preoblikovali tudi nekateri Slovenski estradniki. S kom vse ste že trenirali?

Za nasvet in sodelovanje so me prosili nekateri uspešni ljudje, ki jih zelo cenim - na skupinskih treningih so z menoj telovadile Anja Tomažin, Jadranka Juras, Karmen Stavec, pod mojim okriljem pa sta trenutno poslovneža Jože Ričnik in Bojan Banfi, zmagovalec resničnostnega šova Bar 2 Emil Širič in slovenska odbojkašica Erika Fabjan.

Sestavljate tudi jedilnike in svetujete pri izbiri primerne prehrane, ki je ključna pri oblikovanju telesa. Katera je najpogostejša napaka, ki jo opažate pri ljudeh?

Najpogostejša napaka pri prehranjevanju je spuščanje obrokov in količinska nezmernost. Če bi vsi jedli po 4 ali 5 malih obrokov na dan, bi se veliko bolje počutili, da o preprečevanju nastajanja oblog okrog trebuha, stegen in rok sploh ne začenjamo razpravljati. Še vedno se premalo cenimo in pozabimo, da je pravilna prehrana najbolj pomemben dejavnik za zdravo življenje.

Obdobje praznikov je za nami in do poletja nas loči še slabe pol leta. Je to dovolj časa, da s pravilno prehrano in vadbo oblikujemo telo in izgubimo centimeter, dva?

Seveda je dovolj! Odvisno v kateri fazi je telo in kakšen cilj ima posameznik. Volja in disciplina pa sta predpogoj za izvajanje kvalitetnega jedilnika in treningov, kar pa še ne pomeni, da je potrebno popolnoma spremeniti način življenja. Potrebno se je znebiti zgolj navad, ki vodijo k slabemu počutju, življenje pa ohranjati v tisti smeri, za katero čutimo da je prava. Največkrat nam ravnotežje med fizično, umsko in psihično pripravljenostjo omogoča, da dosegamo najvišje cilje in smo zadovoljni sami s seboj. Prehrana in treningi sta že dva glavna dejavnika, ki nam pomagata k dosegu tega ravnotežja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138