Zadovoljna.si
Do seksi postave s kolebnico.

Šport in zdravje

FOTO & INTERVJU: Kolebnica – čudežni pripomoček

Mojca Koprivnikar
23. 09. 2008 17.56
2

Vadba s kolebnico je ena izmed najbolj učinkovitih aerobnih vadb, saj z njo lahko porabite ogromno kalorij, pravi osebna trenerka Jasna Zagrajšek iz Sokola Vič.

Kolebnica je za večstransko uporabo.
Kolebnica je za večstransko uporabo.FOTO: iStockphoto

Vadba s kolebnico deluje preprosto. Ali z njo lahko shujšamo in oblikujemo telo?

Vsekakor. Kolebnica, s katero smo se skoraj vsi igrali kot otroci, sodi med najbolj praktične pripomočke za vadbo, pri kateri vadite zgolj z lastno težo. Je nepogrešljiv kardio pripomoček, vadba je intenzivna in ima neposreden vpliv na razvoj aerobne in anaerobne kapacitete. Samo nekaj kratkih minut poskokov in začetniki boste zadihani in utrujeni.
Razlika med preskoki s kolebnico in vadbo na kardio napravah v fitnesu je očitna. Srčni utrip na napravah se počasi dviga in ga je težko pospešiti na višjo intenzivnost. Pri kolebnici se srčni utrip dvigne po dveh do treh minutah in deluje v visokem območju, kar ima velik vpliv na metabolične procese v telesu. To pomeni, da z manj treninga porabite več kalorij. Trening s kolebnico traja manj časa od treninga na kardio napravah, poraba kalorij pa je enaka. S preskoki izboljšate tudi živčno-mišično koordinacijo in prebudite mišice vsega telesa, da sodelujejo pri vadbi. Zelo hitro se izboljšata kardio-respiratorni sistem in poraba kisika, zelo velik je tudi vpliv na vzdržljivost. Kolebnica razvija večino bio mehaničnih sposobnosti hkrati (vzdržljivost, moč, hitrost in koordinacijo), kar za vadbo na kardio napravah in vadbo z utežmi ne velja, saj z eno samo vajo ne moremo razvijati vseh omenjenih komponent.

Kako naj se začetniki lotijo vadbe s kolebnico?


Sprva naj bo poudarek na tehniki preskokov in doskokov, prav tako naj čas vadbe postopoma podaljšujejo. Začeti je potrebno z manj intenzivnimi preskoki, kot je tek čez kolebnico na mestu ali pa osnovni preskok.

Kako pravilno izvajamo skoke?

Poskoki ne smejo biti višji od treh do osem centimetrov. Ne doskočite na celo stopalo. Skačite mehko in z občutkom, vsak skok naj bo izveden na prstih, doskok rahlo ublažite s prsti in z mehkim dotikom s tlemi. Ne skačite preveč trdo, saj to negativno vpliva na sklepe. Vedno uporabljajte kvalitetne športne copate, da ublažite tresljaje.

Pri vadbi sprostite ramena in držite komolce ob telesu, kolebnico vrtite samo z zapestji in podlahtjo.

Predvsem pa se pred vadbo ogrejte in raztegnite mišice, raztezanju namenite vsaj pet minut pred in po vadbi. Tudi pri ogrevanju lahko uporabite kolebnico.

Do seksi postave s kolebnico.
Do seksi postave s kolebnico.FOTO: iStockphoto

Katere mišiče krepimo s kolebnico?

Preskakovanje kolebnice krepi vse večje mišice nog: zadnjične mišice, sprednje in zadnje stegenske mišice ter mečne mišice. Z vrtenjem kolebnice se vključujejo tudi mišice hrbta, ramen, prsi, podlahtnice in nadlahtnice, za ravnotežje pa skrbijo spodnje hrbtne in trebušne mišice. Z različnimi preskoki različno spodbujate razvoj mišic. Prav tako pridobite bolj prožne mišice, izboljšate občutek za ritem in postanete bolj eksplozivni.

Koliko kalorij lahko porabimo z osnovnim treningom?

Pri enournem skakanju s kolebnico porabite približno 950 kilokalorij, kar je zelo veliko. Vsekakor pa priporočam uporabo ure, ki na podlagi vašega srčnega utripa, telesne teže, starosti poda natančen izračun porabe kalorij ter seveda intenzivnost vadbe, ki ga pokaže srčni utrip med vadbo. Začetniki vadite v območju od 60 odstotkov do 70 odstotkov maksimalnega srčnega utripa, tisti bolj izkušeni pa 80 odstotkov maksimalnega srčnega utripa.

Koliko časa je potrebnega za vidne rezultate?


Trening vpliva na izboljšanje kondicije, mišični tonus, ki se z redno vadbo tri do štirikrat na teden, vadimo od 25 do 60 minut, pokaže sprva na boljšem počutju, po štirih tednih pa pričakujte vidne rezultate tudi na telesu in imeli boste boljšo kondicijo. Seveda ob ustrezni prehrani.

Je vadba s kolebnico le dodatna aktivnost ali povsem samostojna vadba?

Je ena izmed najboljših aerobnih vadb in z njo naredite učinkovit trening, še posebno v prihajajočih zimskih dneh, ko je težje trenirati zunaj.

Kakšno opremo potrebujemo in kje lahko vadimo?

Vadite lahko praktično povsod. Skačete lahko na plaži, na balkonu, doma. Potrebujete dobre športne copate, udobna oblačila in seveda kolebnico. Vsekakor pa je dobrodošla steklenička vode.

Kako izberemo pravo kolebnico?


Preden si zavežete vezalke in se spopadete z »vrvico«, preverite, ali je kolebnica dovolj dolga. To ugotovite tako, da s stopalom stopite na sredino kolebnice, konca potegnite proti telesu in pravilna dolžina kolebnice je, kadar vam ročaj seže malce pod pazduho.

Morda obstajajo kakšne posebne kolebnice?


Izbirate lahko med različnimi vrstami kolebnic – od usnjenih do plastificiranih v različnih barvah. Na voljo so tudi kolebnice, ki imajo vgrajen monitor za štetje preskokov.

Na voljo so klasične kolebnice in takšne, ki štejejo porabljene kalorije.
Na voljo so klasične kolebnice in takšne, ki štejejo porabljene kalorije.FOTO: Damjan Žibert


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375