Zadovoljna.si
ženska je hamburger

Šport in zdravje

Hitra hrana nas stara

Z.M.
22. 07. 2013 08.25
0

To, da sonce in kajenje povzročata gube, že vemo, a da nas lahko vidno postarata tudi hitra hrana in čokoladni rogljički, večina do sedaj ni vedela. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako močno naše prehranjevalne navade vplivajo na proces staranja in kaj je potrebno jesti, da bo naša koža kar najdlje mladostna in napeta.

Hamburger
Hamburger FOTO: Thinkstock
Preden si naslednjič kupite nesramno drago dnevno ali nočno kremo proti staranju in gubam, doma preglejte seznam živil, ki se največkrat znajdejo na vašem jedilniku. Morda bo namreč popolnoma dovolj, če si namesto dragega kozmetičnega izdelka kupite le nekaj steklenic mineralne vode. Nekatera živila, ki jih uživamo skoraj vsak dan, naj bi namreč po mnenju strokovnjakov vplivala na našo podobo in predstavljajo glavni vzrok za številne nove gubice na obrazu. Rek, da si to, kar ješ, je v tem primeru torej popolnoma na mestu.

Energijske pijače vsebujejo veliko sladkorja.
Energijske pijače vsebujejo veliko sladkorja. FOTO: Reuters
Pazite, kaj jeste

Strokovnjaki za prehrano so prepričani, da bi se nekaterih živil morali izogibati v velikem loku, če želimo kar se da dolgo ohraniti mladostno in napeto kožo. Med njimi so denimo zelo priljubljeni čokoladni rogljički, ki vsebujejo veliko sladkorja in trans maščobnih kislin in so lahko eden ključnih vzrokov za nekaj odvečnih kilogramov, prav tako pa naj bi zaradi njih naša koža postajala vse bolj ohlapna in zgubana. Po drugi strani pa naj bi obstajal tudi cel kup živil, ki jim nutricionisti pravijo 'vrelci mladosti'. Med njimi je denimo mineralna voda, ki naj bi ob vsakodnevnem uživanju učinkovala bolje kot kakršna koli krema proti staranju. Kožo namreč učvrsti, gube pa postanejo vse manj globoke.

Hitra hrana povzroča gube

Hitro pripravljena in globoko zamrznjena hrana vsebuje zelo malo vitaminov, mineralov, cinka in folne kisline, prav vsa ta hranila pa naj bi bila ključnega pomena za sijočo polt in regeneracijo kožnih celic. Nezdrava hitra hrana torej lahko povzroči predčasno nastajanje gub, zato se ji raje povsem izognite. V tolažbo vam je lahko teza, da že majhne spremembe v načinu prehranjevanja običajno prinesejo osupljive rezultate, zato francosko štruco zamenjajte s polnozrnatim kruhom čokoladne piškote pa z vitaminov polnim jabolkom.

Sol, ki jo potresemo po solati ali krompirju ni nevarna - izogibati se moramo tiste, ki je skrita v hrani.
Sol, ki jo potresemo po solati ali krompirju ni nevarna - izogibati se moramo tiste, ki je skrita v hrani.FOTO: Thinkstock

Sladkarije so krive za nastanek celulita

Sladkor sam po sebi ne predstavlja večje nevarnosti, a iz prehranskega vidika je njegova edina naloga ta, da telo oskrbuje z energijo, te pa skoraj nikoli ne potrebujemo toliko, kolikor sladkorja zaužijemo. Prav tako vsaka jed, ki je bogata s sladkorjem, skoraj gotovo vsebuje malo vitamina C, obenem pa naj bi sladkor pomagal pri tvorbi kolagenskih vlaken. Konstantno uživanje s sladkorjem bogate hrane lahko na dolgi rok torej vodi do nastajanja gub in celulita. Naši največji sovražniki naj bi bile predvsem sladice, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob, kot so denimo čokoladni rogljički. A nutricionisti svetujejo, naj ne bomo pozorne samo na omejevanje vnosa sladkorja v telo, temveč naj se izogibamo tudi živilom, ki vsebujejo prikriti sladkor: belemu kruhu, juham iz vrečke in pripravljenim jedem, ki jih moramo le segreti.

Mineralna voda naj bi vidno učvrstila našo kožo.
Mineralna voda naj bi vidno učvrstila našo kožo. FOTO: Profimedia
Sol posrka vlago

Prekomerno uživanje soli telesu posrka veliko vlage, z njo pa tudi v vodi topne vitamine. To močno postara naše celice. Ko govorimo o zmanjšanju porabe soli, s tem nikakor ne mislimo na tisto, ki jo potresemo po solati ali kuhanem krompirju. Škodljiva je predvsem sol, ki je skrita v čipsih, pripravljenih omakah, ocvrtem krompirčku ali v hamburgerjih. Prav zaradi tega se potrudite, da si čim več hrane pripravite same.

Hrano naj bi pripravljali na največ osemdesetih stopinjah.
Hrano naj bi pripravljali na največ osemdesetih stopinjah.FOTO: iStockphoto

Alkohol povesi kožo

Alkohol povzroča dehidracijo, saj iz telesa odvaja veliko tekočine. Zaradi tega koža izgublja elastičnost in se hitreje guba. Da ne bi prihajalo do dehidracije, strokovnjaki svetujejo, da vsak kozarec alkoholne pijače poplaknete z velikim kozarcem mineralne vode. Slednje naj bi vsak dan popili vsaj dva litra in pol, saj bomo tako že v štirinajstih dneh vidno zmanjšali gube in učvrstili kožo, kreme proti staranju pa bodo le še spomin na precej drago preteklost.

Ocvrta hrana stara

Našo kožo naj bi vidno starala tudi vsa ocvrta hrana, saj vsebuje veliko soli in trans maščobnih kislin. Pretirano uživanje slednjih lahko privede do motnje presnove celic in posledično do številčnejših vnetij v telesu, kar se kaže skozi izsušeno in postarano kožo. Poveča se potreba po antioksidantih in če teh ne zagotovimo dovolj, imajo prosti radikali večjo moč. Zato nutricionisti svetujejo, da se znebimo cvrtnika in hrano pripravljamo pri največ 80-ih stopinjah.

Energijske pijače uničujejo zobe

Vsi napitki, ki vsebujejo veliko sladkorja in kislin, poškodujejo sklenino. Prevelike količine sladkorja spodbujajo tudi nastajanje in rast bakterij v ustih, kar vodi do povečanega nastajanja kislin v slini. Rezultat sta zobna gniloba in rumenkasti zobje, ki vsakemu sogovorniku dajo vedeti, da se ne prehranjujemo zdravo. Zato se je bolje izogibati sladkim pijačam in poseči po tekočini, na katero so prisegali že naši predniki – navadno vodo.

Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na

Hrana
Hrana FOTO: Thinkstock

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646