Zadovoljna.si
Najtežje je odstraniti maščobo s trebuščka.

Šport in zdravje

Hujšanje s hrano

Ž.S.
18. 03. 2010 18.53
12

Pičli obroki in veliko gibanja. Čeprav se vam zdi, da igro igrate po pravilih, kilogrami še vedno ostajajo. Problem namreč tiči na vašem krožniku. Če telo želite preoblikovati, ga morate tudi pravilno nahraniti – predvsem po treningu.

Pisani proteinski napitki z okusom sadja ali slaščic vam bodo pomagali do vitkosti.
Pisani proteinski napitki z okusom sadja ali slaščic vam bodo pomagali do vitkosti.FOTO: iStockphoto
Jejte pravo hrano!

Ljudje živimo v prepričanju, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. To sicer drži, vendar le do določene mere. Zajtrk telo napolni z energijo, ki jo troši preko dneva ter prepreči, da bi potrebne vitamine in hrano za delovanje črpal iz mišic. Ob zdravem prehranjevanju in telesni aktivnosti pa običajno živimo v zmoti, da bo vsaka hrana, ki jo bomo zaužili po treningu, našemu telesu prinesla več slabosti kot koristi, kar pa sploh ne drži. Pri izgubi maščob je najtežje izgubiti tisto, ki je na trebuhu. Predel trebuha je namreč najtežje spraviti v pogon, saj kri na tem delu kroži najpočasneje. Če želimo vidne rezultate, moramo poleg telovadbe v svoje življenje prenesti zdravo in predvsem pravilno prehrano. Da bi se naše telo preoblikovalo, ga moramo nahraniti tudi po treningu.

Aktivni treningi zahtevajo pravilno prehrano.
Aktivni treningi zahtevajo pravilno prehrano.FOTO: iStockphoto
Delimo se v tri skupine

Svoj obrok moramo zaužiti od 30 do 60 minut po treningu. Čas obroka bo predpisal naš metabolizem. Če je naša presnova hitra, ga zaužijemo v prvih tridesetih minutah, če je počasna, pa lahko počaka tudi do ene ure.

1. skupina (do 65 kilogramov)
Potrebujemo 15–20 g proteinskega prahu in polovico banane.

2.skupina (od 65–80 kilogramov)
Potrebujemo 20–30 g proteinskega prahu in banano.

3.skupina (od 80 kg naprej)
Potrebujemo 35–45 g proteinskega prahu ter banano in pol.

Najtežje je odstraniti maščobo s trebuščka.
Najtežje je odstraniti maščobo s trebuščka.FOTO: iStockphoto

Zakaj proteinski prah?

Proteini pomagajo vzdrževati mišični ton in energijo ter zdrav nivo holesterola. Ker običajno hrana poleg proteinov vsebuje še veliko količino maščob, so proteinski izdelki dobro nadomestilo za ljudi, ki se s športom ne ukvarjajo profesionalno. Proteine lahko kupite v specializiranih trgovinah, pri tem pa bodite pozorni predvsem na njihovo kakovost.

Prah lahko zmešate z vodo, z nizkokaloričnim mlekom ali s sojinim mlekom. Okusi proteinov so različni. Običajno se gibljejo vse od čokolade, vanilije ter do različnih vrst sadja. Napitku dodamo še led in banano ter vse skupaj zmiksamo v električnem mešalniku. Tako vaše telo ne bo občutilo lakote, rezultati napornih treningov pa bodo kmalu vidni.
 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478