Zadovoljna.si
Zdrava hrana

Šport in zdravje

Pozabite na prigrizke s pravo prehrano

Z.S.
21. 08. 2012 15.54
1

Zagotovo vas je lakota že ujela v trenutku nepripravljenosti. Se vam pogosto dogaja, da se želodec oglasi že uro po obilnem zajtrku? Prav vsi smo se že srečali s podobno dilemo, ki smo jo običajno rešili z nezdravimi prigrizki in velikimi količinami hrane, ki je naše telo sploh ne potrebuje. Ogljikovi hidrati, maščoba in sladkor namreč niso vedno prava rešitev za povečan apetit, raje se osredotočite na pravilno izbiro sestavin.

Jajca so po mnenju raziskovalcev odlična kombinacija beljakovin in maščob.
Jajca so po mnenju raziskovalcev odlična kombinacija beljakovin in maščob.FOTO: iStockphoto
Jajca

Nedavna ameriška študija je pokazala, da so čezmerno težki ljudje, ki so za zajtrk jedli jajca, ostali dlje časa siti. Udeležencem raziskave se je znižal hormon lakote, imenovan grelin, ki nas običajno spodbuja, da jemo z očmi in ne z želodcem. Jajca so tako po mnenju raziskovalcev odlična kombinacija beljakovin in maščob ter so popoln skupek potrebnih hranil, ki jih telo potrebuje za prvi jutranji obrok. Kljub dejstvu, da rumenjaki vsebujejo holesterol, v zmernih količinah niso nevarni. Jajca so tako ena izmed najboljših izbir za polnovreden in kakovosten zajtrk, ki mu lahko dodamo še kos polnozrnatega kruha in manjšo skodelico zelenjave.

Avokado

Zeleno in kremasto avokadovo meso ni le prijetnega okusa, temveč je bogato z vlakninami in zdravimi maščobami, zato je koristen dodatek k obroku, so prepričani prehranski strokovnjaki. Živila, ki so bogata z vlakninami in maščobami, potrebujejo več časa za samo presnovo, kar podaljšuje občutek sitosti. Prav tako naj bi opisan sadež vseboval nenasičene maščobe, ki možgane opozarjajo, da je želodec poln. Ker je avokado energijsko polno živilo, strokovnjaki priporočajo, da s samo količino ne pretiravamo. Polovica srednje velikega sadeža je dovolj, da nas dnevno napolni s potrebnimi hranilnimi snovmi. Kombiniramo ga lahko tako k mesu kot testeninam, njegov okus pa se bo prijetno povezal s solato iz tune in paradižnika.

Avokado vsebuje nenasičene maščobe, ki možgane opozarjajo, da je želodec poln.
Avokado vsebuje nenasičene maščobe, ki možgane opozarjajo, da je želodec poln.FOTO: iStockphoto

Stročnice in oreščki

Fižol, leča, čičerka in arašidi so popolna kombinacija beljakovin, ogljikovih hidratov in kompleksnih maščob. Če jih uživamo redno in v majhnih količinah stabilizirajo raven sladkorja v krvi, kar je za zdravo telo in organizem ključnega pomena. Oreščki naj bi med drugim tudi omilili željo po sladki ali pretirano slani hrani. Uživamo jih nesoljene in brez dodatnih začimb. Stročnice si privoščimo kot dodatek k solati ali kot nadomestek klasičnega obroka. Obogatimo jih z različno sezonsko zelenjavo.

Voda koži vrača vlažnost, elastičnost in gladi vidne kožne gube ter ugodno vpliva tudi na samo prebavo.
Voda koži vrača vlažnost, elastičnost in gladi vidne kožne gube ter ugodno vpliva tudi na samo prebavo. FOTO: iStockphoto
Kajenski poper

Že od nekdaj je znano, da začimbe močno vplivajo na zmanjšanje apetita. Strokovnjaki zato priporočajo, da začimbe, kot je na primer kajenski poper, uporabljamo redno, pri vsakem večjem obroku. Omenjena začimba bo namreč spodbudila izgorevanje energijske vednosti hrane in posledično vplivala na boljšo prebavo.

Voda

Voda je vir življenja in odrasel človek bi je moral tekom dneva zaužiti v količini od 1,5 do 2 litra. Redno uživanje te pomembne tekočine iz telesa odstranjuje številne strupe ter preprečuje kopičenje škodljivih snovi, ki se zbirajo v podkožju. Voda koži vrača vlažnost, elastičnost in gladi vidne kožne gube ter ugodno vpliva tudi na samo prebavo. Zdravniki svetujejo, da vsak dan zjutraj, še preden zajtrkujemo, zaužijemo od tri do pet decilitrov mlačne vode, ki bo pospešila prebavo in očistila notranjost organizma.

Grški jogurt

Vsebuje veliko kalcija in malo sladkorja. Grški jogurt je bogat z beljakovinami, zaradi kakovostnih vsebin in zdravih maščob pa si ga lahko v količini od 15 do 20 gramov privoščimo vsak dan. Beljakovine bodo nasitile organizem za dlje časa kot ostala hrana, zato je grški jogurt v kombinaciji s svežim sadjem in polnovrednimi kosmiči idealna izbira tako za hranilen zajtrk kot vmesni obrok.

Juha

Topla juha pred glavnim obrokom bo zmanjšala lakoto in omejila apetit, so ugotovili ameriški znanstveniki, ki so v raziskavi primerjali prehranske navade ljudi, ki obrok začnejo s skodelico tople juhe, kot tudi tistih, ki si najprej privoščijo beljakovine in zelenjavo. Da bi v telo vnesli čim manj energijske vrednosti, si privoščimo čisto juho z zelenjavo, izogibamo pa se dodatkom, kot so testenine, cmočki in podobno. Prav tako se poskusimo odpovedati že vnaprej pripravljenim kremnim juham, ki zaradi visoke energijske vednosti lahko nadomestijo kar celoten obrok. Najboljša izbira bo tako doma pripravljena juha.

Mandlji

Vsi oreščki so bogati s telesu prijaznimi maščobami, le mandlji pa vsebujejo največ vlaknin, ki še dodatno nasitijo. 15 neolupljenih mandljevih jedrc si lahko brez slabe vesti privoščimo kot vmesni obrok. Prav tako bodo mandlji omilili lakoto pred obrokom, zato je koristno, da jih zaužijemo še pred kosilom ali večerjo.

15 neolupljenih mandljevih jedrc si lahko brez slabe vesti privoščimo kot vmesni obrok.
15 neolupljenih mandljevih jedrc si lahko brez slabe vesti privoščimo kot vmesni obrok.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375