Zadovoljna.si
Gibanja se ne da kupiti. Treba je narediti prvi korak, potem gre lažje.

Šport in zdravje

Hrepeniš po ravnem trebuhu?

Alenka Oldroyd
06. 05. 2009 14.59
0

Brez muje se še čevelj ne obuje, so govorile naše babice. Mi pa dodajamo: bodite vztrajne, uživajte pestro in raznoliko hrano, redno telovadite in obvladujte stres. Je še kaj dodati?

Gibanja se ne da kupiti. Treba je narediti prvi korak, potem gre lažje.
Gibanja se ne da kupiti. Treba je narediti prvi korak, potem gre lažje.FOTO: iStockphoto

Čas oprijetih majic, kratkih krilc in kopalk je pred vrati. Narava, pa tudi me same, poskrbimo, da se nam čez zimo nabere kak kilogram preveč in skrajni čas je za akcijo.

Počepi, trebušnjaki, dihanje, vaje z žogo in elastiko, skakanje s kolebnico in še bi lahko naštevali. Vse to le zaradi presnetih oblačil, v katera moramo tudi to sezono ujeti svoje telo. Razmišljate o dietah, ki bi vas popeljale do sanjske postave, se odrekate hrani in vedno bolj obupujete. Ne pozabite, da ni nikoli tako črno, da ne bi lahko bilo vsaj sivo.

Bodite pozorne na hrano, ki jo vnašate v svoj organizem in zamenjajte živila, ki povečujejo obseg trebuha, s tistimi, ki ga zmanjšajo. Razumljivo je, da ne morete dnevno pojesti 4000 kalorij in imeti ravnega in seksi trebuha, je pa veliko odvisno tudi od izbire hrane. Če je vaš dnevni vnos hrane denimo 1600 kalorij in je jedilnik sestavljen iz živil, po katerih ste hitro lačne, se ne boste dobro počutile in lahko kar pozabite na uspeh. V teh 1600 kalorij lahko umestite kakovostna hranljiva živila, ki zagotavljajo daljše obdobje sitosti in na dolgi rok izgubo teže. To je prava hrana, ki vam bo pomagala na vaši poti do zdravja in lepšega videza.

Draga dekleta, vam namignemo, kaj jesti, kako in zakaj? Predvsem si je za hrano treba vzeti čas. Tako za pripravo, kot za hranjenje. In ker ima še pes rad mir, kadar je, si mir zaslužimo tudi me. Nikar se ne ukvarjajmo z različnimi opravili in ne razmišljajmo o tisočih opravkih, ki nas še čakajo. Nihče nima pravice, da nam krade čas, ki nam pripada, da poskrbimo zase in za svoje zdravje.

Če želite vitek pas, se za nov življenjski slog odločite že danes.
Če želite vitek pas, se za nov življenjski slog odločite že danes.FOTO: iStockphoto

Sadje in zelenjava sta zakon. Ne le zaradi bogate vsebnosti vitamina C in beta karotenoidov, ampak tudi zaradi ogljikovih hidratov. In ravno v posrečeni kombinaciji vseh treh najdemo odgovor za seksi in ploščat trebuh. Verjetno se vam bo zdelo nenavadno, ker vemo, da tudi krompir, testenine in žitarice vsebujejo ogljikove hidrate, pa jih ne uvrščamo vseh v dietetno prehrano. Res je. Antioksidanta, vitamin C in beta karotenoid, sta zaslužna za topljenje maščob v telesu, zato priporočamo veliko naravnih sokov in sadja ter zelenjave v različnih oblikah in na različne načine.

Proteini so energija in pri ohranjanju vitke linije se moramo zavedati, da ne pretiravamo z maščobo in kalorijami. Nizkokalorični jogurti, mleko, jajca, ribe, meso in oreščki so bogati s proteini. No, slednji imajo visoko kalorično vrednost in visoko vsebnost maščob, zato bo ena pest na dan prava merica. Ker naj bi imeli, po mnenju strokovnjakov, na krožniku četrtino proteinov, bodimo pozorni, da ne izbiramo med mastnimi viri te skupine živil. Tudi z maščobami ravnajmo kar se da previdno, a jih nikar ne črtajmo z našega jedilnika. Olivno olje, oreščki, ribe in avokado so vir dobrih maščob, ki jih naše telo potrebuje. Nasprotje pa so slabe maščobe, ki se jih izogibajmo v velikem loku. Te najdemo v pecivu, tortah, piškotih in ostalih sladkarijah.

Pri nakupu mleka bodimo pozorni na odstotek maščobe.
Pri nakupu mleka bodimo pozorni na odstotek maščobe. FOTO:

Da alkohol redi, vemo vsi. Pa vemo tudi, da je alkohol vir železa, ki ga mnogim ženskam primanjkuje? Da bo volk sit in koza cela, naredimo naslednje: kozarec črnega vina pri kosilu ali večerji, skoraj  vsak dan. Vemo, da tudi ostale alkoholne pijače vplivajo na trebušno maščevje, a ne pretiravajmo, če želimo ohraniti vitek stas.

Uporabljajte začimbe namesto soli. Prej ko se boste navadile, bolj boste uživale v zdravi hrani, polni raznovrstnih okusov in barv. Naj začimbe in dišavnice postanejo vaše vsakodnevne spremljevalke v kuhinji. Naučite se dodajati rožmarin in drobnjak, peteršilj in meto. Povprašajte svoje mame, kako so kuhale nekoč in si vzemite čas za dopolnitev svojega znanja. In ker vaja dela mojstra, boste hitro postale prave mojstrice kuhanja.

Če upoštevate vsa priporočila za raven in seksi trebuh, ste na pravi poti. A ne pozabite, da se poletje skokovito bliža in da se čas izteka. Skrbite za telo in se razvajajte. Ko se boste v svoji koži počutile odlično, ste zmagale.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 408