Zadovoljna.si
Grenivka je znana tudi kot čudežno zdravilo.

Šport in zdravje

Z grenivko nad kilograme

M.K.
12. 08. 2008 04.54
0

Bi poskusili? Star rek pravi, da grenivka naredi red v želodcu, poleg tega pa učinkovito topi maščobe in vzpostavlja ravnovesje v celotnem prebavnem traktu.

Grenivka je znana tudi kot čudežno zdravilo.
Grenivka je znana tudi kot čudežno zdravilo.FOTO:


Grenivka je že od nekdaj znana kot izjemno zdrav sadež, ki pomaga pri raznih zdravstvenih težavah. Odkrili naj bi jo na Barbadosu v 18. stoletju in je, po nekaterih domnevah, rezultat križanja med mandarino in pomelo, kljub temu pa že stoletja uspeva kot samostojno drevo. Nekateri strokovnjaki ji pripisujejo celo takšno zdravilno moč, ki lahko nadomesti aspirin, zato z uživanjem grenivke ne gre pretiravati. Kot ostali agrumi je bogat vir vitamina C in drugih vitaminov, ki jih naš organizem potrebuje za uravnoteženo delovanje. Dobrodejno deluje na želodec in celoten prebavni trakt, zato ne odlašajte z rednim, a ne pretiranim, uživanjem grenivke, če vas pestijo prebavne težave.

Zaradi "kemičnega dogajanja" v organizmu, je z jedilnika potrebno črtati vse sladkorje.
Zaradi "kemičnega dogajanja" v organizmu, je z jedilnika potrebno črtati vse sladkorje.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki so odkrili tudi nizko glikemično vrednost grenivke, zaradi česar je postala popularna pri hujšanju, znana pa je tudi kot učinkovit »topilec« maščob v organizmu. V prid temu govorijo tudi raziskave, ki jih je opravil dr. Ken Fujioka iz Scripps klinike v San Diegu. Ken je testiral sto ljudi (moških in žensk), ki so bili na grenivkini dieti. Prišel je do osupljivih odkritij; tisti, ki so po vsakem obroku zaužili vsaj pol grenivke, so v povprečju izgubili 1,6 kilograma na teden, tisti, ki pa so trikrat dnevno zaužili kozarec grenivkinega soka, pa so izgubili približno 1,3 kilograme na teden. Vsi, ki so na takšen ali drugačen način vključili grenivko v shujševalni program, so uspešno izgubili vsaj nekaj kilogramov. Takšne rezultate je Ken pripisal sestavinam, ki jih grenivka vsebuje in kemični reakciji, ki se ustvari, ko sestavine vstopijo v človeški organizem. Grenivka naj bi znižala nivo inzulina, kar spodbudi topljenje maščob.

Kako se lotiti grenivkine diete?

Na jedilniku, ki ga predpisuje dieta z grenivko, ostane veliko zelenjave in mesa.
Na jedilniku, ki ga predpisuje dieta z grenivko, ostane veliko zelenjave in mesa.FOTO:

Velja opozoriti, da grenivka zaradi svojih zdravilnih lastnosti lahko v povezavi z določenimi zdravili, povzroči reakcijo, zato vam svetujemo, da se pred pričetkom diete posvetujete z zdravnikom oziroma svetovalcem za prehrano. Tudi dr. Tina Sentočnik, strokovnjakinja za zdravo prehrano pravi, da je najučinkovitejša dieta individualno predpisana dieta, s primerno sestavo hranil, ki mora trajati kar nekaj časa. Med dieto moramo biti pozorni tudi na prebavo oziroma procese v prebavilih in v presnovi, ki nam marsikaj sporočajo.

Prav tako je treba izločiti kruh in vse izdelke iz bele moke.
Prav tako je treba izločiti kruh in vse izdelke iz bele moke.FOTO:

Dieta z grenivko običajno traja sedem do 21 dni. Bistveno je, da po vsakem glavnem obroku zaužijete pol grenivke. Prednost diete je v tem, da iz jedilnika ni potrebno črtati prav vseh dobrot, ki jih radi uživate. Žal, pa morate prenehati uživati sladice, kruh in krompir, obdržite pa lahko vse vrste mesa in zelenjavo, v skoraj neomejenih količinah, ki jih lahko kuhate, pečete ali cvrete. Bistveno pa je, da povsem izločite sladkor. Prav tako morate omejiti uživanje kave oziroma kofeina, ker ta podira nivo inzulina. Najbolj pomembno pa je seveda redno uživanje grenivke, saj deluje kot katalizator, ki pospeši topljenje maščob v telesu.

Za boljšo predstavo, kako naj bi grenivkina dieta potekala v praksi, pa vam ponujamo primer jedilnika: za zajtrk zaužijete dve jajci, narejeni na način, ki je vam najljubši in dodate še nekaj popečene slanine, brez kruha. Na koncu popijete kozarec grenivkinega naravnega soka ali zaužijete pol grenivke. Za kosilo si privoščite meso narejeno na najslastnejši način, skledo solate in seveda pol grenikve ali kozarec grenivkinega soka. Za večerjo si lahko naredite ribo in zraven zaužijete še zvrhano skledo mešane solate. Ne pozabite na pol grenivke ali kozarec grenivkinega naravnega soka. Za dopoldansko malico si lahko privoščite naraven paradižnikov sok, za popoldansko pa skodelico mleka.

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na forumu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404