Zadovoljna.si
Hujšajmo skupaj 5

Šport in zdravje

Hujšajmo skupaj: Lažje za 31,5 kg

Nina Valant
05. 02. 2009 15.17
5

Za udeleženkami akcije Hujšajmo skupaj so 4 tedni miganja, 4 tedni odrekanja, 4 tedni zdrave prehrane ter, kot pravijo same, 4 čudoviti tedni, polni smeha, optimizma in samozavesti. Tokrat smo jih obiskali med vadbo aerolatesa.

Dekleta, poleg tega, da skupaj s trenerji pridno trenirajo v fitnesu Fit&Fun, se potijo na pilatesu, vklapljajo svoje misli ob aerolatesu ter se enkrat na teden srečajo s strokonjakom za prehrano in NLP mojstrom, tudi v svojem prostem času živijo zdravo in hodijo po svetu pokončno. Da je drža pomembna na vsakem koraku, ko sedimo, stojimo ali se gibamo, jih je naučila inštrutkorica aerolatesa Špela Jakša.

Aerolates jim je povzročal kar nekaj težav.
Aerolates jim je povzročal kar nekaj težav.FOTO: Dare Čekeliš

Špela je sicer inšturkotica pilatesa in aerobike in prav sama se je spomnila kombinacije obojega: "Aerolates je idelana kombinacija vadbe. Pri pilatesu zgolj krepimo in oblikujemo telo in skrbimo za lepo držo telesa, pri aerolatesu hkrati še dvignemo srčno frekvenco in izgubljamo kilograme. Aerolates je idealen zato, ker pri vadbi dela celo telo in nismo specificirani le na določene mišične skupine. Pilates je vseeno bolj osredotočen na trup in samo držo, kar je v teh časih, ko veliko sedimo, zelo pomembno."

Vedno bolj gibčna novinarka Tamara.
Vedno bolj gibčna novinarka Tamara. FOTO: Dare Čekeliš

Naše junakinje: Marija Rakar, Petra Hočevar, Špela Pistotnik, Lidija Virant, Maja Kloboves in novinarka Tamara Pirih so imele sicer največ težav ravno s pilatesom in aerolatesom. Tamara je povedala, zakaj je temu tako. "Samo tisti, ki poizkusi pilates, ve, kako naporna je ta vadba. Zame je že dihanje cela znanost. Ob vdihu moramo stisniti popek, videti se mora, kako se z zrakom polnijo rebra. A to je šele začetek! Ne mislite, da lahko ob izdihu trebuh za trenutek sprostite! Kje pa! Še bolj ga morate povleči notri, še bolj morate z vsemi mogočimi in nemogočimi mišicami stisniti pas, obenem pa je treba narediti še Keglovo vajo. Poleg tega moraš imeti napete še neke druge mišice, odvisno od tega, katero vajo delaš. In ko je treba napenjati noge, jaz napenjam še ramena, ko bi morala sprostiti zadnjico, jo tako napnem, da izginejo z nje vse sledi celulita. Zdaj razumete, zakaj ne razumem teh vaj? Seveda pa se trudim na vse mogoče načine, da bi jih nekoč razumela in prave mišice napela."

Napredek je viden

"Vadba je sestavljena tako, da je treba ves čas vklapljati svoje misli, in vsak začetnik, ne samo naše punce, imajo s tem rahle težave. Mislim, da jim gre zelo dobro in jim je vedno bolj všeč. Njihov napredek se vidi v nasmehu na obrazu, v izgubljanju kilogramov in v samem počutju," je povedala Špela. Sicer pa se udeleženke pohvalijo, da so v štirih tednih v povprečju izgubile 5 kilogramov in 5 centimetrov.

Aerolates dopolnjuje kompletno vadbo

"V celoten program vadbe smo vključili pilates in aerolates ravno zato, ker tu delajo tiste skupine mišic, ki pri fitnesu delajo manj. S pilatesom krepimo mišice v globino in krepimo ravno držo. Aerolates hkrati ob glasbi motivira telo, sprošča hormon sreče in napolnjuje naše obraze z velikim nasmehom," nasmejano pove Špela. In doda: "Za vsakega posameznika so pomembne lepa drža, zdrava hrbtenica in čim več gibanja."

Pravilna telesna drža je najbolj pomembna.
Pravilna telesna drža je najbolj pomembna.FOTO: Dare Čekeliš

Kako sedeti v pisarni za računalnikom?

Špela svetuje: "Največji poudarek je v poziciji naših ramen. Če imamo ramenski obroč sproščen, kar je pogosta težava, razbremenjujemo in raztegujemo mišice okoli naših lopatic. Hrbtenica naj bo čim bolj ravna, hkrati naj naša glava sledi gibanju hrbtenice in kadar koli imamo pred sabo ekran, ker po navadi sedimo za računalnikom, naj bo to direktno pred nami, ne zasukano. Vsak zasuk povzorča obremenjevanje hrbtenice in s tem lahko pride do zasuka medenice in bolečin v vratu."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478