Zadovoljna.si
Robert Pal: "Najbolj učinkovita je znanstveno preizkušena metoda, ki se imenuje kalorijska restrikcija."

Šport in zdravje

Hujšajmo skupaj: Ukrotite Lakotnika v sebi

Vesna Pfeifer
29. 01. 2009 10.10
3

"Bistvena težava hujšanja je v tem, da ljudje ne znajo kontrolirati svojega kužka v sebi," opozarja strokovnjak za zdravljenje debelosti Robert Pal. Kuža Lakotnik neodvisno od vaše mentalne volje ali čustev zahteva hrano.

Ta Lakotnik je hipotalamus, zanimiv center v možganih, ki nadzira hranjenje, pitje, spolnost ...
Ta Lakotnik je hipotalamus, zanimiv center v možganih, ki nadzira hranjenje, pitje, spolnost ... FOTO: iStockphoto

Kako torej shujšati?

Svojega kuža Lakotnika morate poslati v šolo. Vzpostaviti morate ravnovesje, da Lakotnik ne bo več tako intenzivno sporočal neizprosnih signalov lakote, ki se jim z razumom ne moremo upreti. Postopno se moramo privaditi na neprijetne dražljaje, kot sta npr. strah in fobije. Temu procesu privajanja v psihologiji pravimo desenzitizacija. Kdor je desenzitiziran na določen dražljaj (recimo hrup), ne bo več dražljaja čutil tako intenzivno in hrup zanj ne bo več tako glasen.


Slišati je zapleteno, pa vendar. Kako princip desenzitizacije uporabimo pri hujšanju?

Najbolj učinkovita je znanstveno preizkušena metoda, ki se imenuje kalorijska restrikcija. Naj pojasnim, da je to tudi edini način prehranjevanja, ki podaljša življenje laboratorijskim živalim za 20 do 30 odstotkov. Izguba maščobnih oblog je pri kalorijski restrikciji vzporedni pojav, ni pa njen cilj. Cilj je podaljšanje življenja.

Če se boste lotili kalorijske restrikcije, vam priporočam, da za
začetek enkrat na teden zmanjšate dnevni vnos hrane za 10 odstotkov. Nato postopno prehajajte na zmanjšanje kalorij dvakrat, trikrat na teden, vsak drugi dan in na koncu vsak dan.

Vse kar morate storiti je, da postopno za 3 do 15 odstotkov zmanjšate dnevni vnos kalorij.

Počasi se navadite na hrano, ki ima nižji glikemični indeks (GI) in je hkrati nabita z mikronutrienti. Hrana z nizkim GI (manj kuhan temni riž, manj kuhane temne testenine) se dalj časa prebavlja v želodcu, tako da ne prihaja do prevelikega zvišanja krvnega sladkorja, ki je pomemben dejavnik staranja.


Robert Pal: "Najbolj učinkovita je znanstveno preizkušena metoda, ki se imenuje kalorijska restrikcija."
Robert Pal: "Najbolj učinkovita je znanstveno preizkušena metoda, ki se imenuje kalorijska restrikcija."FOTO: Dare Čekeliš

Pravite, da če bodo ljudje nehali hujšati, bodo zanesljivo shujšali. Sliši se paradoksalno.

Povedal vam bom zanimiv fenomen. Če nekaj preveč hočeš, potem se ravno tista stvar najbolj izmika. Zato prenehajte hujšati. Spremenite življenjski slog v smislu blage kalorijske restrikcije. Kalorijska restrikcija je edini način, ki dokazano podaljšuje maksimalno starost laboratorijskim živalim. Poleg tega pa ima kalorijska restrikcija kot stranski učinek izgubo maščobnih oblog. Vedeti morate, da kalorijska restrikcija ni dieta, temveč način življenja. Vsi stoletniki imajo eno skupno stvar, to je, da niso pretiravali s količino hrane.

Kalorijska restrikcija pri ljudeh zmanjša škodljivi LDL holesterol, zniža se skupna maščoba, zniža se nivo sladkorja na tešče, dokazano se zmanjša krvni tlak in koncentracija hormona inzulina.


Gre predvsem za vztrajnost?

Vsekakor, vztrajnost se pri tej metodi izplača. Verjetno se boste strinjali, da se enkrat tedensko odreči desetim odstotkom količine hrane ni tako težko.

Počasi se navadite na hrano, ki ima nižji glikemični indeks.
Počasi se navadite na hrano, ki ima nižji glikemični indeks.FOTO: iStockphoto

Vsaka zmaga se prične s prvim korakom. Nikar se ne zaletite na progo in pričnite šprintati (želja na hitro shujšati), temveč se zavedajte, da je življenje kot maraton. Pomemben je končni rezultat in ne vmesni časi.


KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471