Zadovoljna.si
Od debeluške do seksi lepotičke - 27

Šport in zdravje

Hujšajte, ne da bi vedeli

M.K.
27. 06. 2013 08.20
7

Bi stavili, da lahko tudi najbolj trdovratne kilograme izgubite brez posebne diete? Vse, kar morate narediti, je spremeniti nekatere nezdrave navade pri pripravi hrane in se poslužiti nekaterih kuharskih trikov, s pomočjo katerih boste občutno zmanjšali vnos maščob v telo in s tem počasi, a učinkovito izgubljali odvečne kilograme.

Olja nikoli ne vlivajte v ponev neposredno iz steklenice.
Olja nikoli ne vlivajte v ponev neposredno iz steklenice.FOTO: iStockphoto
Trik št. 1: manj olja

Tudi vi spadate med tiste, ki olje v ponev vlijejo neposredno iz steklenice ali plastenke? Potem delate veliko napako! Uporabite čopič, s katerim lahko nanesete res tanko plast maščobe na ponev in s tem močno zmanjšate vnos nezdravih snovi. Za peko v ponvi je namreč dovolj že čajna žlička olja, če ga nalivate neposredno iz steklenice, pa vam ga skoraj gotovo 'uide' preveč.

Uporabite opekač kruha
Uporabite opekač kruha FOTO: Profimedia
Trik št. 2: uporabite opekač kruha

Sodobna tehnologija nam omogoča tudi bolj zdrav način življenja, zato ni potrebe po tem, da si hrustljave opečene kruhke pripravite v ponvi, kjer se tako rekoč utapljajo v olju ali maslu. Za zlatorumene hrustljave kruhke zato raje uporabite praktičen opekač kruha, ki za svoje delovanje ne potrebuje niti kapljice maščobe.

Trik št. 3: suhi s pomočjo zobotrebca

Če spadate med tiste posameznike, ki obožujejo hrustljavo zapečene pečenice ali klobase, potem boste lahko nekaj kalorij privarčevali s pomočjo zobotrebca. Prav ste slišali; s tem lesenim pripomočkom pred samo peko enostavno naredite luknjice po vsej dolžini klobas, iz katerih se bo med segrevanjem izločila skoraj vsa maščoba. Tako boste pripravili okusen obrok, obenem pa svoje telo prikrajšali za nekaj nepotrebne maščobe.

Trik št. 4: jajce na oko v mineralni vodi

V bitki s kilogrami morate obvezno preizkusiti tudi metodo, po kateri si jajca na oko namesto na olju ali maslu spečete v mineralni vodi. Postopek je sila preprost: v ponev nalijete dve jedilni žlici mineralne vode, pustite, da zavre in nato vanjo ubijete želeno število jajc. Jed je prav tako okusna, kot če bi jo pripravili na olju ali masti, vsebuje pa precej manj maščob in vam torej pomaga pri hujšanju.

Trik št. 5: razliko ustvari mleko

100 mililitrov smetane vsebuje skoraj 1300 kilodžulov (310 kalorij), ista količina mleka s 3,5 odstotka maščobe pa kar šestkrat manj. Zato pri peki peciv in izdelkov iz testa polovico predvidene količine smetane lahko nadomestite z mlekom, brez bojazni, da bi na račun tega trpel okus. Prav tako si lahko pri zajtrku brez slabe vesti privoščite tudi maslo, ki pa naj bo dovolj mehko, da ga lahko enostavno na tanko namažemo na kruh. Zato ga iz hladilnika vzemite že pol ure pred obrokom in ga za dve minutki položite v pečico, segreto na 50 stopinj.

Jajca na oko pripravite na mineralni vodi.
Jajca na oko pripravite na mineralni vodi.FOTO: iStockphoto
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646