Zadovoljna.si
Kako bi jih, v juhi, omaki, solati?

Šport in zdravje

Hujšajte z algami

T. G.
18. 09. 2009 18.53
3

Zakaj z algami? Ker so alge naravni 'rezervoar' rastlinskih sluzi. Zveni ogabno, a te sluzi so topne vlaknine, ki omogočajo izgubo odvečnih kilogramov.

Nad dieto z algami se je zadnje čase navdušila Victoria Beckham, menda tudi Kate Moss. Tako da, po njiju sodeč, deluje.

Ne obljubljamo, da vam bodo alge prinesle takšnega Davida.
Ne obljubljamo, da vam bodo alge prinesle takšnega Davida.FOTO: NOTW

Zakaj alge?

Sluzi, ki so v algah, zmanjšajo občutek lakote, izboljšujejo prebavo, preprečujejo zaprtje in urejujejo raven sladkorja in maščobe v krvi. Poleg tega pa te sluzi preprečujejo srčnožilne bolezni, vnetja in tumorje na prebavnem traktu.

Katere alge izbrati in kaj z njimi početi

Alge dobite v prodajalnah zelišč in v specializiranih bio trgovinah. Najbolje je, da jih skuhate v kakšni juhi, omaki ali pa v solati.

Med najpogosteje uporabljanimi algami so:
Kombu: odlično nadomešča kuhinjsko sol, zmanjša občutek lakote
Kelp: spodbujajo presnovo in pospešujejo izločanje seča
Hijiki: bogate z minerali (železo, baker) in vlakninami, lajšajo prebavo
Wakame: bogata s snovmi, ki pomagajo pri raztapljanju maščobnih oblog.

Kako bi jih, v juhi, omaki, solati?
Kako bi jih, v juhi, omaki, solati?FOTO:

Manj maščob in alge vsak dan – v juhah, omakah ali solatah – in že po dveh tednih boste opazili zmanjšanje občutka lakote in napihnjenosti v trebušnem predelu. Poleg tega bo vaš trebuh videti bolj napet, izboljšala se bo prebava, vaš želodček bo pridno delal.

Alge v kapsulah

Za tiste, ki jim še na misel ne pride, da bi alge jedli takšne, kot so, obstajajo prehranska dopolnila v obliki kapsul. Med takimi je na primer rjava alga Fucus vesiculosus, ki je naravni 'kurilec' maščob. Vztrajati je treba vsaj dva tedna, po dveh do treh mesecih pa morate prekiniti terapijo, da ne bi spodbujali delovanja ščitnice.


Za lakoto, ki jo izzove stres, bo primerna alga agar-agar, saj v majhnih dozah ustvari tanko plast, ki obda želodčno sluznico in sluznico prvega dela črevesja, zaradi česar lajša prebavo. V večjih količinah agar-agar deluje odvajalno.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413