Zadovoljna.si
Vzemite si čas!

Šport in zdravje

Hujšanje s slanino in jajci

Z.V.
04. 04. 2010 18.55
0

Slanina, klobase, jajca, gobe, paradižnik in puding. Če ste si tak obrok pripravili za zajtrk, ste zagotovo izbrali najbolj zdrav način za začetek dneva, trdijo strokovnjaki.

Le kdo bi si mislil, da s takim zajtrkom lahko shujšamo?!
Le kdo bi si mislil, da s takim zajtrkom lahko shujšamo?!FOTO: iStockphoto

Obilen in kaloričen zajtrk je zelo koristen za zdravje. Za prvi dnevni obrok so bolj primerna jajca, klobase, slanina, gobe in paradižnik od žitaric in posladkov. Gre za dokaj revolucionarno ugotovitev, saj je visokokalorični zajtrk doslej veljal za nezdravega. Dejstvo je, da z obilnim zajtrkom naš metabolizem pripravimo na preostanek dneva in to na način, da mu pomagamo pri izgorevanju kalorij. Žitarice in podobna živila tega ne morejo narediti, saj niso energijsko dovolj močna.

Vseeno previdno!

Obilen obrok je seveda dopusten le za zajtrk, opozarjajo strokovnjaki. Po jutranji gostiji si namreč lahko privoščimo srednje veliko kosilo in lahko večerjo. Do teh pomembnih ugotovitev so se strokovnjaki dokopali med obsežno raziskavo o prehranskih navadah ljudi. Znova so dokazali, da je zajtrk dejansko najpomembnejši obrok v dnevu, izogibanje zajtrku pa lahko povzroči zdravstvene težave in debelost.

Vzemite si čas!
Vzemite si čas!FOTO:

Zajtrk je najpomembnejši

Med tremi tradicionalnimi dnevnimi obroki je še vedno najpomembnejši zajtrk. A kljub temu prav ta obrok ljudje najpogosteje izpustijo. Raziskave so pokazale, da ne zajtrkuje kar tretjina odraslih ljudi. Ko se zjutraj zbudimo, je po osmih do dvanajstih urah spanja raven sladkorja v krvi dokaj nizka. Če ne zajtrkujemo, začnemo naš delovni dan brez goriva. Uravnotežen zajtrk nas oskrbi s približno četrtino dnevnih potreb po bistvenih hranilih. Pomembno je tudi dejstvo, da prav naš jutranji obrok pomaga uravnavati naš apetit skozi ves dan, predvsem pa prebudi metabolizem, ki se čez noč umiri.

Dieta brez zajtrka

Ljudje, ki so na shujševalni dieti, najpogosje spuščajo prav zajtrk, saj so prepričani, da bodo na ta način v telo vnesli manj kalorij. Vendar že ob naslednjem obroku pojedo veliko več, medtem pa lakoto tešijo z visokokaloričnimi prigrizki. Če zjutraj pustimo telo 'stradati', negativno vplivamo na počutje, zdravje in nenazadnje tudi na telesno težo. Naš organizem se odzove tako, da zniža bazalni metabolizem in prvi obrok, ki ga zaužijemo okoli opoldneva, namesto v energijo preusmeri v maščobno zalogo, da se zaščiti pred nadaljnjim stradanjem. Ljude, ki ne zajtrkujejo, veliko bolj pogosto posegajo po hrani v poznih večernih urah. Zato strokovnjaki svetujejo, da če že moramo izpustiti kakšnen obrok, naj bo to raje večerja.

Zajtrk s premalo kalorijami

Nekateri trdijo, da so v primeru, da zajtrkujejo, ves dan lačni. Vzrok je v kalorični vrednosti zajtrka. Kadar je zajtrk skromen, zadostuje zgolj za zagon prebavnega procesa in stimulacijo izločanja prebavnih sokov. Z bogatim zajtrkom, ki vsebuje 500 kalorij, se boste počutili dobro, potreba po hrani se bo čez dan zmanjšala, veliko manj možnosti bo, da bi se prenajedali. Posledično pa bo tud vaša shujševalna dieta veliko bolj učinkovita.

Med tremi tradicionalnimi dnevnimi obroki je še vedno najpomembnejši zajtrk.
Med tremi tradicionalnimi dnevnimi obroki je še vedno najpomembnejši zajtrk.FOTO:

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478